Last news in Fakti

24 Март, 2020 16:41 34 523 99

Първи признаци на рецесия в България

  • рецесия-
  • българия-
  • икономика-
  • мерки коронавирус-
  • коронавирус

Доскоро вътрешното потребление беше основен двигател на икономическия растеж

Първи признаци на рецесия в България - 1
Снима: Shutterstock

Допреди две седмици в икономическите среди се говореше за растеж, за наемане на нови служители, за експорт и импорт, за цени и транспорт, за инвестиции и вдигане на заплатите. Само за десетина дни пандемията от коронавирус промени всичко това.

Вече се говори за рецесия и за свиване на производството и потреблението, за нови дългове на предприятията и цялата държава, за очакван ръст на безработицата, за масови фалити и принудително затваряне на фирми, коментира БНР.

Точно това направиха вече едни от най-влиятелните компании в страната. Най-големият военен завод „Арсенал“ в гр. Сопот и най-голям частен работодател с 9 500 работници и служители затвори и ги пусна в отпуск. Същото направиха и от най-големите в България въглищни мини в комплекса „Марица-Изток“, но увериха, че електроцентралите на въглища няма да имат проблеми и ще имат достатъчно за години напред въглища.

Още по-лошо изглежда положението в туризма, в който предстоят фалити на туристически агенции и хотели.А неговият дял в БВП е около 14%. Същата съдба се очертава и за транспортните фирми, които не могат да извършват доставки поради блокираните почти в цяла Европа граници.

Доскоро вътрешното потребление беше основен двигател на икономическия растеж, който миналата година достигна 3.5%, като съществен дял за него имаше и експортът. Сега вътрешното потребление е затруднено поради ограниченията в работата на магазините и в придвижването и събирането на едно място на хората.За проблемите на износа е достатъчно да отбележим, че най-силно засегнатата от COVID-19 Италия е вторият по големина търговски партньор на България в ЕС.

Тук може да се добавят и сектора на услугите, на автомобилната индустрия и търговия. Само през последните месеци продажбите на нови автомобили в страната са спаднали с цели 30%. Изненадващо, дори и онлайн търговията пострада, като продажбите ѝ в момента са 30-40% от предкризисните обороти. Очакват се още затруднения за бизнеса и, както президентът Румен Радев предупреди, икономическата и социална криза може да се превърне в хуманитарна за хиляди българи. Това признава и премиерът Бойко Борисов, който говори вече за 1,7 млрд. евро бюджетен дефицит. Експерти депутати прогнозират спад на БВП от над 2,5 млрд. евро тази година.

Властите се опитват да вземат мерки за смекчаване на кризата и за спасяването на най-засегнатите от нея.Правителството възнамерява да поеме за 3 месеца 60% от заплатите на работниците и служителите, чиито доходи са били засегнати от извънредното положение. Българската народна банка се погрижи за стабилността и ликвидността на банковия сектор с помощта на пакет от мерки на стойност 4,6 млрд. евро. Но една разпоредба в светкавично приетия от парламента в петък закон за извънредното положение, обаче предизвика гнева на българския бизнес. Тази мярка предвижда замразяване на цените до средноаритметичните за последните три месеца, а това според деловите среди ще възроди черния пазар. На това мнение е и самият министър на финансите Владислав Горанов. Вслушвайки се в аргументите на бизнесмените президентът Румен Радев наложи частично вето върху този закон, а премиерът Бойко Борисов изказа очакване парламентът да внесе нужните корекции в закона.

На този доста мрачен фон прогнозите на авторитетния Bиeнcĸи инcтитyт зa мeждyнapoдни иĸoнoмичecĸи изcлeдвaния за малък, но все пак ръст от 1.4% тази година, звучат утешително и окуражително, но български експерти чертаят апокалиптични сценарии, при които икономическата рецесия ще надмине кризата от 90-те години, когато икономиката намаляваше с повече от 30% годишно. Българското финансово министерство заложи в бюджета за тази година ръст на БВП от 3.4%, но очевидно той няма да бъде достигнат. Остава да видим как българският бизнес ще се справи с тежките изпитания, които предстоят и ще покаже ли нужната зрелост и адаптивност към новите условия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гарантирано от ГЕРБ

    217 23 Отговор
    Прaвитeлcтвoтo нaливa 500 млн. лeвa в ББР уж зa cпрaвянe c икoнoмичecкитe пocлeдици oт вируca. Каквo знaeтe виe бe, зaфoрмя ce нoвaтa крaжбa, нoвoтo ЦКБ

    Коментиран от #51, #83

  • 2 Уди Кълвача

    132 12 Отговор
    Колко удибно дюшеш им дойде тоьибеирус то и затпва врявата е такава голяма! Истината е че световните пазари се сриват отдавана и това е оправдание да не се търси отговорност после на разни финансови институции. Модела се срина в лето господне 2020г!
  • 3 Буко Баламата

    68 17 Отговор
    Автора дали може да даде определение за рецесия като е сложил такова гръмко заглавие.

    Коментиран от #9

  • 4 Усмивката

    85 5 Отговор
    А Тръмпо казал така....,,Няма да допусна да се съсипе икономиката заради един вирус. След 14 тия ден отпущам режима.
  • 5 БОЛШЕВИК

    198 21 Отговор
    България е в рецесия от зората на демокрацията! По мизерно от сега няма накъде!

    Коментиран от #8, #24

  • 6 Уди Кълвача

    148 15 Отговор
    Ба*** си и икономиката за 13-20-30 и крах! А по празниците когато има 10 почивни дни защо няма крах или лятото Август месец кога всички обикновено са на почивка?

    Коментиран от #30, #58

  • 7 Казанлък

    102 6 Отговор
    От кога Арсенал се премести в Сопот?
  • 8 Има има стой та гледай сега ще ни

    70 2 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    покажат къде серат гладните , всичко е изчислено
  • 9 Усмивката

    46 3 Отговор

    До коментар #3 от "Буко Баламата":

    От аФтора....Рецесията е като спукан силикон .Или като останала мутра без работна площадка заради закрити заведения.
  • 10 Ганди пенсионера

    156 17 Отговор
    Сега ще ви видим баровците по време на многобройните
    празници, дали ще образувате дълги опашки на пограничните
    ни пунктове с Гърция с луксозните си автомобили и джипове !
    Където да харчите огромни суми в евро по таверните из
    Халкидики !
    Докато ние пенсионерите тук в "Бойколандия" ще трябва да
    се гърчим с доходи от около 300 лева на месец . . .

    Коментиран от #74

  • 11 Бай Ганьо

    125 24 Отговор
    Боко ТИКВАТА няма да миряса, докато не ни измори до крак.

    Коментиран от #68, #75

  • 12 Миг 21

    140 8 Отговор
    Ахххх каде са сега новите изтребителители които поръчахме...да "бомбардират" и короната и рецесията и дефицита и излишъка и недоимъка....
  • 13 Вътрешно потребление

    113 4 Отговор
    Продукцията на Арсенал - стока от първа необходимост за всяка домакиня

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 14 Пенсионерос Банкетос

    26 49 Отговор
    Аз съм пенционер от Гръция и съм богаташ боли ме шмайзера за беге пенционерите
  • 15 Горо

    115 10 Отговор
    "Дoпрeди двe ceдмици в икoнoмичecкитe cрeди ce гoвoрeшe зa рacтeж, зa нaeмaнe нa нoви cлужитeли, зa eкcпoрт и импoрт, зa цeни и трaнcпoрт, зa инвecтиции и вдигaнe нa зaплaтитe." И кой говореше всичко това? Великият премиер Бойко Методиев Борисов! А неговите услужливи "мисирки", както той ги нарече, повтаряха като папагали бълнуванията на този човек, който иначе е голям талант в създаването на фалшиви новини. Цялото му десетгодишно управление обаче бе благосклонно аплодирано от господарите му в СА и Брюксел. За да се види най-после колко гол е "царят" от Банкя. Лошото е, че цената ще плащат тепърва онези заблудени овчици, които все още продължават да тънат в благоговеен екстаз на обожание към неговата "непогрешимост и незаменяемост".
  • 16 Бесен Язовец

    47 1 Отговор
    Да се докладва на ВМРО да се види дали не е фейк!
  • 17 Сух

    111 26 Отговор
    Да са живи и здрави българите, които работят в чужбина и хранят семействата си в Бг. Пак те ще възстановят държавата. Всички други от парламента и бизнеса са просто едни хрантутници къде не се наядоха. Това е истината!

    Коментиран от #27, #43, #55

  • 18 Ivan S

    92 7 Отговор
    "Българският бизнес ще се справи с тежките изпитания, които предстоят и ще покаже ли нужната зрелост и адаптивност към новите условия." Кой този бизнес? На стабилната верига Будка? На прасето дето се затвори в частната си болница , да си излекува грипа? Бизнеса на шепата гъзолизачи? Или бизнеса на самонаетите или фирмичките със заето семейство? Дето при всеки удобен случай са заклеймени като чорбаджий-изедници? Я си €б€*€ майката. Пожелавам ви всички да пукнете, с цялото си надуто домочадие банкянско. Все ми е тая как ще го направите, дали с вирус, дали с кол в г*за. Просто си влезте в апартаментите с буквите , запечатайте си асансьорите и пукнете.

    Коментиран от #21, #41, #48

  • 19 Боко Бьлгароубиец

    63 11 Отговор
    Недейте да говорите глупости,всичко е наред,имаме излишьк 1,5 милиард,рьст 3,5% на икономиката,увеличаваме заплати, на учители,на лекари,багерите работят вие за рецесия ми говорите,не ви е срам,я по сериозно малко
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 3 Отговор
    страдат обикновените хора
  • 21 Сух

    20 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ivan S":

    Чудесно..
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 2 Отговор
    страдат обикновените хора
  • 23 Гост

    93 3 Отговор
    Това е началото на световния грабеж и пренареждането. Докато седим в къщи и броим вирусите във въздуха, цели индустрии се сриват (туризъм, авиация, услуги, спорт (залози)...), милиони остават без работа. Натам по веригата - невъзможност за плашане на сметки, фалити (лични и на компании), държави принудени да опоскват резервите, производства преоформени за медидицински продукти ... Като след опустошителна война. Някой после ще трябва да възстановява. Ще дава пари, но при негови условия. Да сме живи и здрави да видим.

    Коментиран от #81

  • 24 Песимиста

    30 12 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    Оооо има имааа! Казва се социализъм!
  • 25 Хипермен

    26 4 Отговор
    Гоите трябва да се стягат от време на време...Талмуда гл.6 т.2
  • 26 Васил Левски

    64 1 Отговор
    Накратко-ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ
  • 27 Гьон

    26 11 Отговор

    До коментар #17 от "Сух":

    Вече няма да хранят, нали се изпоприбраха, що си не седят там?

    Коментиран от #65

  • 28 karl hoker

    26 8 Отговор
    чифутите пак ще намажат......
  • 29 Българин

    92 7 Отговор
    И айде кажете ми защо един тъп журналист не зададе един истински въпрос. Въпрос който касае обикновения българин. Как да си плати кредита, тока, водата, наема, как да купи необходимите неща за да си отгледа децата. При положение че 50 % че и повече Българи живеят ден за ден или месец за месец. Защо???

    Коментиран от #99

  • 30 Бони

    28 6 Отговор

    До коментар #6 от "Уди Кълвача":

    Много си прост. Щото по празниците харчиш пари, туризма цъфти, търговията също. Данаци влизат, заплати се дават. Сега нито при теб влизат нито другаде отиват, и няма данаци
  • 31 Бони

    24 4 Отговор

    До коментар #13 от "Вътрешно потребление":

    Заплатата от арсенал е от оърва необходимост, а сега я няма. Ти говориш за боба и тоалетната хартия, ама с какво се купува
  • 32 Бони

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Вътрешно потребление":

    Заплатата от арсенал е от оърва необходимост, а сега я няма. Ти говориш за боба и тоалетната хартия, ама с какво се купува
  • 33 Бонито

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Вътрешно потребление":

    Заплата от арсенал е от първа необходимост. С нея се купува боба и тоалетната хартия за която говориш
  • 34 Bitcoin

    7 10 Отговор
    Ще минем в криптовалута.

    Коментиран от #84

  • 35 Браво

    53 9 Отговор
    Тиквата съсипа всичко беден и гладен прос народ лесно се управлява гласуваите за тиквата ще ви оправи всичките
  • 36 Ввв

    39 7 Отговор
    Не се притеснявайте,от 30 години Бълхария е в рецесия,бълха ви ухапала и сега!!!
  • 37 Храна за размисъл

    25 1 Отговор
    Хората споделят материали и четат без да се осъзнават,че с четене и писане промяна не се прави,защото това действие е да си докажат колко са прави,че са жертви и светът извън тях е несправедлив и това затвърждава тяхното мислене и възприятие на жертва,а от това промяна няма.
    “Светът който виждате е това което сте му дали. Нищо повече, нищо по-малко. И точно затова той е важен за вас, тъй като е доказателство и свидетел за състоянието на ума ви. Един външен израз на вътрешно състояние. Както човек мисли, така и възприема.”

    Коментиран от #57

  • 38 Казанлък

    46 0 Отговор
    Цифри, изводи и т.н. а дори автора не знае, че ''Арсенал'' не е в Сопот, а в Казанлък. Заетите в него са 8600 , а не 9500. Какво остава за останалото да е вярно в статията......
  • 39 Дартанян

    25 1 Отговор
    Просто няма да санираме панелки тази година и готово
  • 40 Дартанян

    16 2 Отговор
    Просто няма да санираме панелки тази година и готово
  • 41 1234

    2 10 Отговор

    До коментар #18 от "Ivan S":

    И на нас ни е все тая как такава гнида като теб ще хвърли топа. Важното е да е по скоро.

    Коментиран от #54

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тва е края на бегето

    16 22 Отговор
    Ако бехте стояли в Турската империя щехте да сте по добре и такива уруди и абсурди като мутри олигарси боковци паши маргини догановци пеевски божковци милиционери дс нямаше да има

    Коментиран от #69

  • 45 Шофьорчетата на

    23 1 Отговор
    На Пристъпниците мутри управляват бегето а от такива растеж и креативност не чекайте те знаят само грабежи и измами а в такава среда не вирее креативност и растеж и икономика

    Коментиран от #56

  • 46 ДОКО

    19 7 Отговор
    ПУКНЕТЕ ГЕРБАДЖИИ..МРЕТЕ..ЩЕ ВИ СЛОЖИМ ЕВРОПАРАТА В ГРОБА..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Така трябва

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ivan S":

    На виделото свещ неще, прекрасно си го написал, поздравления брат по-съдба!
    Ама и аз да им е-а майката!
  • 49 агент08

    26 6 Отговор
    Рецесията се дължи не на коронавируса, а не престъпното 10 годишно управление на шайката гЕРБ!Трябваше само малко сътресение, за да се пропука боковата "стабилност"

    Коментиран от #53

  • 50 666

    7 4 Отговор
    Някога е било лесно- убиваш стражаря,хващаш гората и квото сабя покаже!Сега е още по-лесно - само едни голи приказки!
  • 51 Анти комунист

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "гарантирано от ГЕРБ":

    Бъдете антикомунисти,не се оставяйте на комунистическата пропаганда да ви обсеби,блиц, пик,монитор,24 часа това са известни със своето становище в полза на властта медии,след като не е нужно да носим маски(изключвам хората свързани с медицината)защо всички държавни,общински и други бяха снабдени с качествени маски безплатно,при положение, че това е грешен призив към нацията,защо не се извинят официално,защото няма маски,защо не задължиха още преди месец в магазини и аптеки и болнични заведения в транспорта персонала да е с маски и ръкавици,защото те тепърва ще ги получават,за тези неточности някой да си признае,няма тестове( закупени от правителството 600)6000от дарите ли,защо не бяха закупени преди 2 месеца,защо не бяха поръчани всички необходими неща за справяне с кризата?Евтини на житото,скъпи на триците!

    Коментиран от #70

  • 52 Емигрант

    23 2 Отговор
    ЕС така или иначе щеше да изпадне в тежка рецесия през тази година. Всички фактори бяха налице. Просто този вирус ускори нещата и кризата ще е още по-мащабна. Бог да ни е на помощ!
  • 53 Хелиос

    14 4 Отговор

    До коментар #49 от "агент08":

    Разбира се,пандемията оказва пагубно влияние върху икономиката ,ние сме свързани с износа за ЕВРО СЪЮЗА,смея да потвърдя вашето мнение,герб като комунистическо организация подчинена на задкулисието,Ахмед Доган,Делян Пеевски,са истинските ръководители на България,с обръчи от фирми те контролират всичко,ББР е тяхна банка касичка заедно Румен Гайтански Вълкът са изтегли ли близо половин милиард от ББР сега ще е помпи Бойко с половин милиард,да видим на кой ще погасят задълженията,лавка 100 мил.техно маркет 150,вълкът 146 мил кои са другите длъжници на тази държавна банка за развитие и подпомагане на дребния и среден бизнес?!?
  • 54 Анти комунист

    9 3 Отговор

    До коментар #41 от "1234":

    Кои сте вие прогербокомунисти, кажете кои сте,чингита долни комунистически,забележка към всички да не си пожелаваме болести и смърт не морално е, много хора страдат и се борят за живота си в момента !Да си пожелаем живот и здраве,а тях историята ще ги съди,затова,мислете,мислете,не се връзвайте на чингиджииски номера
  • 55 Ст. Ст

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сух":

    Те се върнаха и сега са на борсата.
  • 56 Анти комунист

    13 5 Отговор

    До коментар #45 от "Шофьорчетата на":

    Управляват комунистите! Бойко е поставено то им лице,в Пловдив са сложили за кмет баскетболист в последствие сервитьор в стария град,сега има две аспирантури от ПУ.Дани Каназирева сервитьорка, сега бизнесменка и велика адвокатка зад тях само ченгета комунисти настоящи бизнесмени
  • 57 Анти комунист

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Храна за размисъл":

    Това ваше вярно твърдение, важи за всички които не са анти комунисти .
  • 58 щото

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Уди Кълвача":

    щото не ти достигат икономически познания и мозък да проумееш какве случва
  • 59 ???

    2 0 Отговор
    И Ко праим ся?
  • 60 Малиии

    16 1 Отговор
    Голем страх, Абе хора веднъж се мре, какво се шашкате толкова! Плюс това Никой не се е върнал от там, значи е хубаво.😁😁😁😇😇😇
  • 61 Духайте дуду

    2 0 Отговор
    Абе я траите до Великден в кащи и след това ще ви е..... А и карантина та загубена с кирките на площада
  • 62 Бай Коко

    6 5 Отговор
    Венци сам ли я написа статията или някой ти я пробута. За подобни статии в извънредно положение трябва не глоба а да те сложат санитар в инфекциозна болница без предпазни средства.
  • 63 хуманодател

    15 1 Отговор
    Споко бе работливковци BGто няма да фалира мъртвец няма как да умре и спазвайте сриктно препоръките на СЗОто пъво си миете ръцете и после си барате клиторите
  • 64 Дядо Мраз

    21 1 Отговор
    КАКВА РЕЦЕСИЯ ,РОДИНАТА Е В МОЗЪЧНА СМ@РТ ОТ 30 ГОДИНЕ..
  • 65 Така е

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гьон":

    Изпоприбраха се и вътрешното потребление свърши и настъпи рецесия:)
  • 66 тъпчо лудото

    10 1 Отговор
    ама имаме истребители на картинка платени кеш близо 2 милиарда счупени лева
  • 67 Шаран БГ

    20 1 Отговор
    На № 29 "Българин"
    Вестникарите /журналистите/ ни никак не са тъпи ! Спомнете си дядо Вазов с неговия "Вестникар ли ? " Тъй като всичките са сравнително добре платени с една единствена цел - да ухажват властниците, никой от тях няма да зададе такъв въпрос ! При тези цени, обикновения работник със заплата от 500-600 евро, не може да си позволи да гледа деца. Срамна е статистиката, че българина получавал средно ГОДИШЕН доход от 6013 лева !? Където и да са, каквото и да работят в западно-европейска държава, съпруг и съпруга за ЕДИН месец получават горе-долу същите пари ...от3000 евра. При почти същите цени на продукти, при същият разход на електричество и наем от порядъка на 500-600 евра, заедно с училищните такси на децата / ако предположим , че са две/ те имат възможност на нормален социален живот. Това го няма у нас!! Аз много пъти го повтарям : въпреки , че се блъскат в гърдите до посиняване политиците ни - икономисти, на никой от тях и през ум не му минава, че работната сила иска и ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ !!. Докато дъртите капиталисти това го знаят и прилагат с ум и разум, нашите мислят единствено за собствения си джоб !! И понеже това се протака и поддържа без промяна вече 30 години / 1/3 от цял век/, оставам с убеждението, че тази нация трябва да бъде унищожена от собствените и ръководители. Това за мен е коварния план на САЩ икономисти и специалисти !! Инвестиции няма, каквото имаше бе опропастено, данъците растат, населението бавно но сигурно се топи..
  • 68 Селянин

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Да, правилно! Но нали знаеш, че не луд този, който яде, а този, който му дава...Ние с пасивния си, робски манталитет им дадохме да изядат нашите и на нашите родители парите. Вместо да им потърсим отговорност, стоим и чакаме да дойде супермен да оправи нещата...та, пиши коментари в нета и чакай да се оправим...
  • 69 Да бе

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "Тва е края на бегето":

    Ходи си във "великата" Пуйкия като толкова ти харесва, на кой дърмите търсиш тука?
    Нямало да има еди какви си. Нали точно по време на "великата" ти империя, дето през цялото време са я управлявали като везири всякакви други, ама не и турци, са се завъдили такива като тия дето ги изброяваш.
    Върви си във пуйкия и ни остави, не ни мисли.
    Рано или късно ние ще се оправим по някакъв начин.
  • 70 Ми той умря ма

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Анти комунист":

    Комунизмът. Ми той умря в градинката на ресторант "Кристал". Антикомунистите бляха през януари и февруари. Антикомунист е начело на ГРОБ за България. Той така се определя, дядо му бил убит от комунистите;(.... Антикомунист-финансист е начело на МЗ. Антикомунист без собствен апартамент е начело на МФ. Били някога комунисти, ама само партийци. Сега заслужено са антикомунисти и се бият в гърдите и крадат и за умрелите.
  • 71 Бенковски

    10 0 Отговор
    Стоенето вкъщи няма да намали броя на заразените и починалите, само ще забави процеса, но в същото време ще се унищожи икономиката и много, много хора ще останат без работа и доходи. Няма ши кой да го разбере или това е целта на експеримента.

    Коментиран от #80

  • 72 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Задават се "Гладни времена".... Дали "умниците" дето се разпорежат с територия си дават сметка какво значи това?! Със сигурност във "Винету" "най-невинния" и камарилата около него това немогат да го прочетат....
  • 73 Dido

    6 0 Отговор
    "Дocкoрo вътрeшнoтo пoтрeблeниe бeшe ocнoвeн двигaтeл нa икoнoмичecкия рacтeж, кoйтo минaлaтa гoдинa дocтигнa 3.5%, кaтo cъщecтвeн дял зa нeгo имaшe и eкcпoртът." - последно вътрешното потребление или експорта са имали съществен дял за икономическия разтеж?!? Четете ги тия глупости преди да ги пуснете бре! Какъв икономически растеж сте очаквали до преди две седмици, като от 6 месеца има индикации за глобална рецесия!!! Кронавируса ще има дойде тамън на всички капиталисти, защото всички държави сега развързват кисиите да подкрепят бизнеса!При икономическа рецесия това нямаше да се случи! Но при коронавирус рецесия е друго!Даже гледам БГ кинаджиите са наредели за помощи! За две седмици много им секна "производството", много пострадаха! Голямо крадене ще падне!От тая "рецеси" бая народ ще излезе по-богат от преди нея!За сметка на обикновения данъкоплатец! Лошото е,че той самия най-много сега реве държавата да развързва кисията!!!!!
  • 74 ала бала портокала

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ганди пенсионера":

    Вие като работехте и вие ходехте насам-натам, какво искат да сте пенсионери и да имате много пари, в цял свят пенсионерите са по-бедни от работещите.
  • 75 Алеко

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Защо не искаш пенсиями виденово време тогава 1$=3000лв а сега 300лв =150$ и значи сега пенсията ти е450000лв кауна наши е от бсп да Ви даде тои
  • 76 От Народа

    3 0 Отговор
    Дали тизи човек ще изкара някога мандат докрай. Как е тръгнало и фирмите уволняват до 2 месеца хората ще са на улицата без пари а само с кредити. Тази мярка за кредитите може само тъпанар да предлага. Взимайте кредити обаче не се притеснявайте че нямате доходи.
  • 77 Що ривете

    2 1 Отговор
    Рицесията е част от капицализмъ. По-добра система има ли? - Па нема! Немало по-добра измислена. Един Чърчил - английско пиянде - го е казал. Вервайте му. Яжте собствените си наивни очаквания.
  • 78 видими резултати

    1 0 Отговор
    скоро ще ядете на бойко това под шкеембето
    и ще викате
    ама че е хубаво тези строги мерки
    пък и вкусно
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Бенковски":

    просто си е цел!!!!!!
  • 81 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Патака си е коронката замести и войната и кризата!!!ТЯ стана ФОРСМАЖОР и оправдание за всички неуспехи и принуди...После ,както думаш,идват богатите с парите и ДИКТУВАТ!!!!УСЛОВИЯТА....е на който е останал-слаб,гладен,клющав.......
  • 82 Васил

    9 0 Отговор
    Като има рецесия защо не се съкращават държавни служители те да са богоизбрани? За какво ни е министерство на икономиката и на туризма а за какво са ни толкова служители на НАП като почти нищо не работи.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Иваило Ангелов

    1 0 Отговор
    Българите в Европа плащат скъпо за пътищатаа както и за нерегламентирано изхвъргане на боклук. Докато в България чужденците не плащат по пътищата нито и за боклука по магистъралите. На 50 км. от границите ни магистралите са се превърнали в бунища. Затова всички водачи трябва да плащат заради замърсяване около пътя.
  • 86 хуху

    1 0 Отговор
    Българи......не се поддавайте на манипулации.....
  • 87 минаващ

    3 0 Отговор
    От сичкото дъра-бъра разбрах, че бензина от 1-ви април ще бъде 0,50 лв.
  • 88 Име

    1 0 Отговор
    Арсенал в гр.Сопот.....ай стига бе
  • 89 Нане

    1 0 Отговор
    Не пишете като мишки ами се съвземете и излезте на улицата щото иначе загивате. Ще ви довършат запомнете!
  • 90 Шофьор на такси

    1 0 Отговор
    Объркал си рейса пич, още като прочетох Арсенал в Сопот и спрях да следя.... Ф@лш!в! медии, ф@лш!в! Новини
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Като чета колко "умни глави" има тук

    1 0 Отговор
    чудя се как още не сте измислили ваксина хахахаха
  • 94 Разбирате от бизнес и от икомомика

    1 0 Отговор
    точно колкото от разработване на вируси
  • 95 Пенчо

    2 0 Отговор
    НАП да връщат премиите и да си намалят заплатите.
  • 96 Наебиго да Синее

    2 0 Отговор
    Велинград умре. Хисаря умре. Банско умре. Боровец умре. Пампорово умре. Черноморието умре. Гърция умре. Италия умре.
  • 97 Танахака Танашиба

    0 0 Отговор
    Значи положението е, кой е.бал, е.бал, кака се ожени
  • 98 геро

    2 0 Отговор
    Нищо не се говори да отпуснатия от ЕС 1,5 милиарда евро за борба с коронавируса ? Явно вече са "усвоени"
  • 99 4952

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Снощи зададоха Как ще бъдат подпомогнати адвокати и архитекти -журналист от канал 3 Доживях времето на социално слаби адвокати и архитекти Явно работническата класа им е изкупила вилите и скъпите коли