Last news in Fakti

25 Март, 2020 19:43 6 149 36

Държава дава 750 милиарда евро, за да спаси икономиката

  • германия-
  • коронавирус-
  • икономика

Коронавирусът замрази икономиката на Германия

Държава дава 750 милиарда евро, за да спаси икономиката - 1

"Вадим голямата базука" – така в Берлин описват решението на управляващите да дадат огромно количество пари за спасяване на икономиката. Тази мярка не е безплатна, разбира се: Германия ще трябва да поеме големи нови дългове, а кабинетът да приеме осъвременен бюджет.

Германското правителство опакова цели 750 милиарда евро в спасителен пакет за икономиката. Една от мерките предвижда държавата да поеме доплащането за онези работници, които са минали на съкратено работно време или просто нямат какво да правят, понеже работодателят им не може да произвежда.

Държавата става съсобственик във фирми

400 милиарда евро са предвидени за гаранции за фирми, които може изпаднат в неплатежоспособност. Други 100 милиарда държавата възнамерява да инвестира пряко в частни фирми и така да стане съсобственик. След края на кризата това дялово участие отново ще бъде приватизирано. Още 100 милиарда евро са предвидени за извънредни кредитни програми.

Берлин се опасява и от нещо друго: че германски фирми може да бъдат изкупени на безценица от спекулативния капитал. Правителството е твърдо решено да пази германските предприемачи от тази опасност.

Под спасителния чадър на 750-те милиарда държавни пари могат да се скрият фирми с повече от 249 работници и с годишен баланс над 43 милиона евро и оборот над 50 милиона. За по-малките предприятия е предвиден помощен фонд от 50 милиарда евро – от него ще се възползват занаятчии, майстори, малки счетоводни фирми и фирми за услуги, шофьори на такси, хора на изкуството. Работодатели с до 15 работници ще получават по 15 000 евро помощи в продължение на три месеца.

"Кризата може да се развие и доста по-лошо"

Клеменс Фюст, президент на един от най-влиятелните икономически институти в страната, мюнхенския Ifo, приветства правителствените мерки.

Той смята обаче, че те не са достатъчни, за да се предотвратят щетите. Според него проблемът е в това, че в момента цялата икономика се замразява, а държавните пари не могат да компенсират огромните загуби. Институт Ifo се е опитал да изчисли равнището на тези загуби и е разработил няколко сценария.

„Ако относително бързо излезем от сегашната икономическа парализа, загубите ще бъдат под 6 процента от БВП“, смята Фюст. В момента и германският финансов министър вярва, че загубите ще бъдат около 5% от БВП, което ще означава 35 милиарда евро по-малко данъчни постъпления.

Фюст обаче предупреждава, че кризата може да се развие доста по-лошо. Ако икономиката остане във „фризера" три месеца, а после „се размразява“ още месеци наред, докато достигне нормалното си равнище - при този сценарий са възможни загуби до 20% от БВП. Според Фюст, Германия трябва някак да се справи с огромните загуби, без в същото време да загърбва борбата срещу епидемията. Това не е лесно, но трябва да разработим съответните стратегии, защото ако икономическата парализа продължи по-дълго, никакви държавни финансови инжекции няма вече да помогнат, смята икономистът.

Ще има много фалити

„В рамките на споменатите стратегии трябва, например, хората масово да се подложат на тестове за коронавируса и цялото население да се снабди с маски. Трябва да се подложат на дезинфекция всички публични помещения. Някои страни от Източна Азия ни демонстрираха как става всичко това. (…) Ако се въведе използването на предпазни маски в цялата страна, ще можем да съживим икономиката много по-бързо, с това са съгласни и епидемиолозите.“

Фюст говори и за още един ефект, който всички очакват след кризата: компенсаторната консумация - рязкото увеличение на потреблението, за да се наваксат отложените покупки. Тук обаче също има проблем, защото в страната вече ще са се случили много фалити, припомня той. А в резултат от тях платежоспособността на хората очевидно ще е спаднала.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    4 5 Отговор
    Журналистите от дойче зеле до един соросоиди, а за Германия пишат.....странно...
  • 2 Гост

    16 4 Отговор
    Тиква четеш ли............................Пардон,да четат тия дето ти казват какво да правиш.НАГЛЕЦ.

    Коментиран от #12

  • 3 Боярышник

    6 15 Отговор
    А колко дава "велика" русия за народа си 59 евро за майки с деца и 142 евро еднократна помощ за всеки..Това колко прави???146 милиона жители по 142 евро=21милиарда.много богата държава.хаха

    Коментиран от #10, #11

  • 4 коронавирус

    18 0 Отговор
    Държавите стават съсобственици на фирмите.
    Банките стават съсобственици на държавите.

    точка ком
  • 5 Heil Hitler!

    7 4 Отговор
    ЕХ......Ако ФЮРЕРА беше жив..........
  • 6 Госあ

    6 5 Отговор
    Държавата трябва да подпомогне само и единствено големите и да им стане съсобственик, а малките да бъдат взети от големите. Това е била и стратегията на фюрера, тогава, когато Германия е била най силна в своята история ! Само че, се навъдиха много мишоци и им се дадоха права,вместо да бъдат използвани за антитела 😷

    Коментиран от #7

  • 7 Йскск

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Германия е имала подем до 1939 г с помощ от Англия и най вече банки от Америка ...с ясната цел Германия да се въоръжи и подготви за нова война ...заради това е бил "подема" и са го криели от нормалните хора...и жалкото е че като карат Германия да нападне русия същите тези банки започват да спонсорират и русия...и те отпускат заемите и печелят и от двете воюващи страни...което е долно...но това същото е направено и първата се.война и сключеното примирие след нея е било подготовка за следващата война ..при сключването на това примирие са присъствали агенти на световните банкери и затова така са го направили за скорошна война отново с една от целите им е да печелят отново като насъскват държавите и им дават заеми ...отвратително...това продължава и до днес

    Коментиран от #13

  • 8 Де Факто

    4 1 Отговор
    А Боко ТИКВАТА щедро ще даде на пенсионерите за Великден по 40 лева.
  • 9 декриптовалюта

    2 1 Отговор
    Щом трилионите напечатани пачки вече са пари за тоалетна хартия в кенефа смятай къде сте .......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Йскск":

    Ключови думи: рентмарка,обществена банкова система, одържавяване на някои клонове на индустрията, получаване на част от печалбата в големи предприятия, „освобождаване от робството на лихварите“. Технокрация. Това са фактите. Лозунг: "Ти си никой,народът е всичко"

    Коментиран от #14

  • 14 Ннн

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Какво искаш да кажеш с това?

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ннн":

    т'ва което съм казал и у предния коментар. нема пак да пиша. А пък ти разпраай, че и от Марс са му изпратили пари. Парите не правят танковете, правят ги инженерите и работниците. Това означава рентмарката

    Коментиран от #17, #18, #30

  • 16 P on ex p

    3 1 Отговор
    А най бай ганьовското знаете ли кое е.!!!ДЕПОТАТИТЕ ЩЯЛИ ДА СИ ДАДАТ ПО 1000 лв от заплатата НЯМА ТАКАВА ПРОСТОТИЯ!!!!
  • 17 Ннн

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Разбира се че освен пари Америка му праща фирми с инженери....например Форд....според теб защо Хитлер го награждава?????

    Коментиран от #19

  • 18 Ннн

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Да не споменавам че и в химическата промишленост му пращат фирми за разработки....истината не я има на много места...разбирам те си се подвел че Хитлер бил невероятен и затова вдигнал икономиката на Германия ...нищо подобно..без помощта на банките в Америка и съпътсващите ги фирми това не е било възможно тъй като Германия най малкото е изплащала репарации..и то брутални
  • 19 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ннн":

    😂😂😂 моля ти се. Хахахаха американците пращала инженери на Германия 😂 моля ти се 😂 и между другото, виж при пърл харбър съотношението на свалените американски самолети и мицубишита. Това ще ти покаже инженерния капацитет на америка. И да знаеш, първият самолетоносач е японски. Виж шпионажа, на англосаксонците и особено разкодирането на комуникацията не може да се отрече.

    Коментиран от #20, #21, #23, #25, #26

  • 20 Нннм

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Защо Хитлер награждава Хенри Форд ???не ми отговори

    Коментиран от #22

  • 21 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    На първо място са германците, сетне японците. Като технологични нации. Откраднатите технологии и хора от американците след войната ги направиха това, което са.
  • 22 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Нннм":

    И между другото, системата в САЩ е точно такава- технократска. Липсва само социалната част.

    Коментиран от #28

  • 23 Блл

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    В годините преди Втората световна война се създаде ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН картел основен център Германия, който контролираше химическата и фармакологичната индустрия в целия свят. В него участваха фирми от 93 държави и той разполагаше със силна политическа власт. Името му е I.G. FARBEN.

    „I.G. е корпорация с общи интереси или по-просто — картел… До избухването на Втората световна война I.G. Farben се превърна в най — големия индустриален концерн в Европа и в най — голямото химическо предприятие в света; то бе част от картел с гигантска големина и власт, невиждана за световната история.“

    През 1926 г. I. G. Farben разработва метод за производство на бензин от въглища и по-късно през 1929 г. сключва договор със СТАНДАРТ ОЙЛ (Рокфелер). Компанията дава на I.G. Farben 546 000 от своите първоемисионни акции на стойност повече от 30 млн. щатски долара. Две години по-късно I. G. Farben подписва споразумението АЛИГ (ALIG) с Alcoa-Aluminum. I. G. Farben произвежда около половината от германския бензин, по-късно построява рафинерии извън концентрационните лагери и задължава лагеристите да работят като волове и да произвеждат газ за газовите камери. I. G. Farben е най — големият концерн, контролиран от РОТШИЛД, и влива огромни суми в германската икономика и по-специално за бъдещото SS. Част от ръководството на I. G. Farben между другото са и МАКС и ПАУЛ ВАРБУРГ (Федералния резерв), които притежават банки в Германия и САЩ. Друг член на управителния съвет е С. Е. МИЧЪЛ —

    Коментиран от #29

  • 24 456

    0 1 Отговор
    Това е само единият пакет. Има още два. 😊
  • 25 Бллб

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    ХЕРМАН ШМИЦ, президент на I. С. Farben, е председател на ДОЙЧЕ БАНК, както и на БАНКАТА ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ПЛАЩАНИЯ.

    Ейврил и брат му Роланд ХАРИМАН (посветен в „Череп и кости“ през 1917 г.) също участват активно във финансирането на националистите. Това става чрез UNION BANK. Дъщерните фирми на ITT и General electric директно подпомагат германските SS.

    Джеймс Мартин, шеф на доклада за икономическата война към Правното министерство, разследва структурата на нацистката индустрия и в All Honorable Man, стр. 70, пише:

    „Основното свързващо звено между Хитлер и финансовите «Уолстрийт» — барони е ЯЛМАР Х. ГРИЛИ ШАХТ, президент на германската държавна банка, чиято фамилия от дълги години е свързана с международния финансов елит. Шахт е мозъкът зад «План Юнг», а също и зад «Банката за международни плащания». Съчиненият от Шахт план функционира перфектно и спомага събитията във Ваймарската република да ескалират. Д — Р ФРИЦ ТИСЕН, германски индустриалец, обяснява, че той се обърнал към националсоциалистическата партия чак когато се убедил, че борбата срещу «План Юнг» е неизбежна, когато трябвало да се препречи пътя към пълния крах на Германия… Приемането на финансовите принципи на «План Юнг» увеличава безработицата все повече и повече, докато безработните стават 1 милион.“



    Плодородна почва, от която ОБЩЕСТВОТО ТУЛЕ и неговото оръжие Адолф Хитлер оставало само да се възползват. След финансовия крах през 1931 г. германската индустрия е близо до банкрут.
  • 26 Нмюю

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Плодородна почва, от която ОБЩЕСТВОТО ТУЛЕ и неговото оръжие Адолф Хитлер оставало само да се възползват. След финансовия крах през 1931 г. германската индустрия е близо до банкрут. Франц Тисен официално влиза в националсоцилиалистическата партия и подкрепя Адолф Хитлер. Голяма част от неговото богатство минава през BANK VOOR HANDEL, която, от своя страна, контролира UNION BANK. Union Bank представлява съюза Тисен — Хариман. Един поглед върху списъка на директорите показва, че четирима от всичките осем са членове на ЧЕРЕП И КОСТИ, а двама са националсоциалисти.

    Хариман едновременно финансира СССР и националсоциалистите чрез BROWN BROS. HARIMAN BANK. Един от неговите най — близки съратници е ПРЕСКОТ БУШ, бащата на бившия американски президент ДЖОРДЖ БУШ. Двамата Буш — Прескот и Джордж — са членове на „Череп и кости“.

    До 1936 г. над 100 американски фирми участват в изграждането на германската военна машина. Между тях са: General Motors, Ford, International Harvester и Du Pont. Намеренията на инвеститорите са всичко друго, но не и краткосрочна търговия, тъй като договорът между тях и германското правителство ги задължава да не изтеглят и един пфенинг от Германия.

    Печалбите щели да дойдат едва пет години по-късно, когато японците нападнат Пърл Харбър и САЩ се включи във Втората световна война. Както виждате, всичко вече е планирано до най — малкия детайл. Но само инсайдерите го знаели.

    Ще обобщя последните събития с думите на Дес Грифин:



    „М
  • 27 INOT

    2 0 Отговор
    Айде, почна се. Преди малко време " НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ" беше мръсна дума. И след нея веднага бърза приватизация - само за правилните богати хора. Понамирисва ми на шарлатанлък. Или пък не - да не би някои да са си харесали онзи строй, от който ни върнаха преди 30 години. Пепел ми на езика - може би този на Китай!
  • 28 Нмюю

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Почети малко...няколко минути ще ти отнеме
  • 29 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Блл":

    Чудесно, всички знаем за мощната германска химическа индустрия. И въобще цялата мощна германска индустрия още преди първата световна война. Не ми е ясно обаче, защо англичаните като основни конкуренти ще наливат пари и умствен капацитет в Германия ??? Бързата и мощна индустриализация както на Германия, така и на Япония и Италия е именно благодарение на националсоциализма и точно този корпоративен подход

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Нзнсн

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Само недей се унижавай и слизай на толкова ниско ниво да обясняваш техническите данни на някоя машина...а мисли малко по глобално след това което прочете...ако не ти е достатъчно ще ти дам още да разбереш кой прави войните и нещастията на хората
  • 31 Нзндн

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Банките наливат всичко това не само в Германия...чрез ЗАЕМИ ОТ КОИТО ДА ПЕЧЕЛЯТ....КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО СПОНСОРИРАТ И РУСИЯ ...ИСКАТ БАНКЕРИТЕ ВОЙНА..КАТО НЕ ИМ ПУКА КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ...ТЕ ЩА СА НА ПЕЧАЛБА....ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ..РУСИЯ СЛЕД ВОЙНАТА ИЗПЛАЩА МИЛИАРДИ НА БАНКИТЕ...

    Коментиран от #33

  • 32 Ндндн

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Не са им конкуренти Англия...с тяхното съгласие и на банките тръгва възхода на германия
  • 33 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Нзндн":

    Тук ще се съглася, с теб,че банките националност нямат,а само интереси. Би могло да се помисли и за демагогията на Хитлер, особено предвид цялото му поведение по време на войната. Иначе, техническите параметри на машините и научнотехническият прогрес е изключително важен. На това дължим добрата страна от живота си. Ефекта на паразитите е друг въпрос. Когато има сложна структура, винаги има паразити. Но не можем да разрушаваме и да се пазим от възникването на организирани и по сложни структури, само заради страха си от паразити.

    Коментиран от #34

  • 34 Нзнзмд

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Да банките държат правителствата по света..първо са превзели сащ и след това постепенно другите...включително и русия ..като това става с болшевишката революция спонсорирана от банките в сащ и така започват да управляват и русия...за машините имах предвид през войната ...реално на всички воюващи страни са разработките на едни и същи хора които стоят зад банките..
  • 35 Usa

    1 0 Отговор
    Бяха ...хиляда милярда , но после решиха 750 милярда ... немска пестеливост .....
  • 36 наци

    1 0 Отговор
    Национализация ? А капитализма отиде у гoвhata. Що така бре германци ? ама германията ще си напечата еврата а българите да ду..ат супата. Солидарност ? Еврoсъюз ? :-)