Last news in Fakti

28 Март, 2020 17:13 2 148 13

Има консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата с коронавируса

  • коронавирус-
  • мерки коронавирус-
  • нстс-
  • 60:40

Тристранният съвет без съгласие за компенсирането на работници и предприятия 

Има консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата с коронавируса - 1
Снима: Shutterstock

Днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество беше обсъден актуализиран вариант на проекта на Постановление на МС относно компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с коронавирус. Представителите на работодателските и синдикалните организации принципно подкрепиха новия вариант на постановлението, като изразиха определени резерви по отношение приложимостта му, съобщи БНТ.

В новия вариант на постановлението се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение.

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (в случая, Министъра на здравеопазването).

В хода на днешната дискусия, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се съгласи с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.

Спорен беше въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на ПМС, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложиха за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение беше спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г. Сред спорните въпроси беше и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка, беше възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Социалните партньори бяха единодушни по няколко ключови предложения и тези:

1. Че е необходима промяна в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави ПМС неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия;

2. Да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението;

3. Да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации;

4. Да се прецизират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания;

5. Постановлението е само една от антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план.

До обяд на утрешния ден (29 март, неделя) членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в Постановлението, а в понеделник (30 март) на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 unknom

    17 2 Отговор
    компенсирайте хората а не компаниите. Много хора останаха заради паниката без заплати.
  • 2 Случаен

    5 0 Отговор
    Глупости.
  • 3 Хора

    17 0 Отговор
    Защо страда само частният бизнес,защо няма съкращения и закриване в бюджетната свера,нали бюджета се изпразва?!
  • 4 Госあ

    4 2 Отговор
    А за наш'та компания от квартала? Колко, поне за по няколко бирички дневно 😂 К'ви компании у бг'то бе ???
  • 5 Лекар БГ

    13 1 Отговор
    На първо място трябва да се компенсират компаниите на ДП и братя Домусчиеви!!!
  • 6 Последния софиянец

    15 0 Отговор
    Да си заврат 60% отзад. Моите работници ги пратих на борсата. След кризата пак ще ги назнача.

    Коментиран от #11

  • 7 Оставка

    17 0 Отговор
    Хиляди чиновници търтей продължават да изпразват бюджета а хората от индустрията и частния бизнес се мъчат и страдат до кога така?

    Коментиран от #8

  • 8 Дельо хайдутин

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Оставка":

    Като закриха туризма, да закрият и министерството на туризма.
  • 9 Geo

    11 0 Отговор
    В мутренско - герберастка България така се прави - ще бъдат подпомогнати нашите компании с парите на простия народ а и стадото ще огладнее яко за няколко месеца и после ще работи без пари на същите наши компании ( не че сега много даваха но после ще е много по малко) - с един куршум два заека така да се каже - пък бедните да го духат.

    Ха да ви е честито новото заробване - гарантирано от ГЕРБ.
  • 10 0...123

    3 0 Отговор
    По предложение на евродепутата Емил Радев в директивата е вписан и текст, който засяга физическите лица. Оказва се, че България е единствената страна в ЕС с вечни длъжници и без процедури за абсолютна давност или обявяване на личен фалит.

    "Години наред са преследвани длъжниците, въпреки че вече даже нямат и имущество. Продължават по десет, по петнайсет години изпълнителните дела. Колекторите продължават да преследват длъжниците и даже след смъртта на длъжника, неговите наследници продължават да дължат, което в 21 век е недопустимо да се действа спрямо 600 000 български семейства, които по някакъв начин са натрупали задължения и биват преследвани от кредиторите. Във всяка цивилизована държава в света има или процедура по абсолютна давност, или за личен фалит. България за съжаление остана на опашката. Няколко законопроекта имаше в течение на годините и за 10 - годишна абсолютна погасителна давност, и за личен фалит. Аз се надявам, че в много кратки срокове, ще се постави на дневен ред в българското Народно събрание законопроект, който да урежда личния фалит. "

    След като директивата бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС, държавите-членки ще разполагат с максимум 3 години, за да въведат новите правила в националното си законодателство, каза Емил Радев.

    "В директивата е даден двегодишен срок за въвеждането й в националното законодателство, но има още един механизъм, който по желание на държавите - членки, този срок може да се удължи с още една го
  • 11 Неделчева

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    И как ги прати?Като се събуди или преди лягане.

    Коментиран от #12

  • 12 Последния софиянец

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Неделчева":

    В четвъртък им разписах документите. А на Бюрото по труда имаше огромна опашка и чакали с часове.

    Коментиран от #13

  • 13 сега социалната система ще рухне

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния софиянец":

    Ше му счупиш на Баци конструкциата така.