30 Март, 2020 00:00 7 821 50

Велев: С новия закон отиваме отвъд комунизма

  • васил велев-
  • мерки-
  • коронавирус

Схемата не е 60% на 40%, а 23% на 77% и е неработеща за тези, които имат нужда от нея, и работеща за тези, които нямат нужда от нея

Велев: С новия закон отиваме отвъд комунизма - 1
Снимка: БГНЕС

"В предложените мерки от правителството имаме неизпълними условия, за да се осъществи предлаганата подкрепа. Мярката е направена така, че може да се използва от този, който няма нужда и има пари в брой и може да плати 77%. За малкия и среден бизнес това е неприложима мярка“.

Това каза пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Работодателската организация е една от двете, които по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество не подкрепиха схемата на правителството, по която то предлага да поеме 60% от заплатата на служители, които бизнесът би освободил заради кризата.

По думите на Велев схемата не е 60% на 40%, а 23% на 77% и е неработеща за тези, които имат нужда от нея, и работеща за тези, които нямат нужда от нея.

"Искаме със същия ресурс да се помогне на повече хора. Законът е сбъркан, писан е бързо, грешката трябва да се поправи, колкото по-бързо се поправи, толкова по-малко щети ще нанесе... Не сме съгласни с условията, които се поставят пред предприятията, за да получат тази помощ - да изплаща 100% от възнаграждението, без да има приходи. Когато е спряло предприятието и хората не работят, техните доходи се компенсират частично... С този закон отиваме отвъд идеал на човечеството - "комунизма“, лежиш на дивана и получаваш пари... Какви потребности имаш, когато си вкъщи“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Горо

    148 13 Отговор
    Велев, ти не разбра ли или се правиш на умряла риба, че Борисов не желае да плаща пари за каквото и да е било? Той го върти и го суче само и само да протака и да изчаква, както апропо е правил винаги и за което го славят неговите партизани. За Борисов важи известното правило: "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!". За поред път стана ясно, че в България няма синдикати, които да защитават правата на работниците и специалистите. Така нареченият "Тристранен съвет", оглавяван от недоразумението - "вицепремиерът" Мариана Николова, сърдечната тръпка на вечно сърдития татарин Сименов, е пълна бутафория. Както и цялата държава на величеството Борисов...
  • 3 БЕЛИ ПАРИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ

    80 3 Отговор
    ДАВАЙТЕ ОТ ОФШОРКИТЕ БЕ БРАШНЯНИ ЧУВАЛИ АЛЧНИИИ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Моля някой да обясни

    150 2 Отговор
    Всяка година се хвърлят трилиони долари за военни бюджети, а се оказа,че светът няма дори маски. Моля някой да ми каже, или аз съм тъп и нищо не разбирам или светът е уникално тъп и ни заблуждава с фалшива реалност.

    Коментиран от #10, #37

  • 6 АЗ ХАРЕСВАМ

    36 5 Отговор
    ЧЕРНООКАТА СИНДИКАЛИСТКА ВАЛЯ..МНОГО МЕ ВЪЗБУЖДА И Е ПИЧКА ТА ДРЪНКА..АКО И ПАРИ ДА НЯМА..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Йозеф

    53 5 Отговор
    С туризма положението е много сериозно, както и със заведенията и МОЛ-овете. Държавата трябяа да помогне, но истински, а не с мижави подаяния. И във ВиК сектора има криза, водопровод за 25млн се пука и се правят ремонти на ново трасе, изградено със скъпи материали. Изобщо ще има рецесия, а читави хора за работа се намират трудно, не е лесно да се разделиш с хора, които са можещи и си инвестирал в тях да се обучават в чужбина. Това реално са хората, които ще те извадят от рецесията.
  • 10 Реалист

    31 7 Отговор

    До коментар #5 от "Моля някой да обясни":

    Трудно е да се обясни.Но ми прави впечатление нещо.В света има всичко може да се произведе всичко а от космически кораби до луксозни автомобили а едни прости маски няма и не достигат защо.Има някаква причина можеби като прибавим и фактът че обясняват че те не предпазвали и нямало смисъл... ама само че това не го решават те решава го всеки човек който има право на защита от опасния вирус и да предпазват определено е по добре да си с маска и ракъвици отколкото без.
  • 11 АБЕ ЙОЗЕФ

    22 5 Отговор
    ГОВОРИМ ЗА ИКОНОМИКА А НЕ ЗА ТЪРГОВЦИ И ХРАНТУТНИЦИ..

    Коментиран от #15

  • 12 ДО 10

    22 2 Отговор
    ПРИЧИНАТА Е ЧЕ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ В КИТАЙ..И ДЕЦАТА НИ ТАМ ЩЕ ПОЧНАТ ДА ..

    Коментиран от #33

  • 13 Играч

    40 8 Отговор
    Че какво му е на комунизма.Аааа,господина щеше да е осъден и нито той ,нито децата му щяха да могат да харчат парите.
  • 14 Магелан

    60 2 Отговор
    Тези псевдоиндустриялци започнаха да хвърлят много къчове?Бедна им е фантазията ако в България имаще профсъюзи както в Франция, Гърция и другите бели държави.
  • 15 Христо

    33 4 Отговор

    До коментар #11 от "АБЕ ЙОЗЕФ":

    Ами, че то това е нашата икономика. 70% услуги.
  • 16 Грую

    55 5 Отговор
    Този бивш активист от управлението на ДКМС продължава с лозунгите дтугари дайте да дадете.Някак си не мога да го прима за индустриален капиталист.Това е може би най лошата част от нашия капитализъм, дето вечно си ограбват работниците и всъщност те са некадърниците ,а не държавата.
  • 17 Smael

    32 3 Отговор
    алчник, с тия 10% плосък данък и 5% акционерски сме отвъд капитализма.
  • 18 този да маха очилата

    21 3 Отговор
    и Да се беси!....
  • 19 Бе да питам

    48 3 Отговор
    Велев, уволнявайте като не ви устройва - просто е. Щом държавата е решила, че строителната мафия на Пеевски е по-важна - уволнявайте. Така Бюрата по труда ще поемат ... на 100 %.

    Коментиран от #36

  • 20 Чифут комунист

    47 5 Отговор
    Другарю Велев,нали и вас червеното знаме роди ви.
  • 21 Прогнилата Тиква

    27 7 Отговор
    А беееййй Велеф ти не разбра ли че до преди 33 години имахме Социализъм .... след 1989 г. дойде КапитализЪма и от 11 години както съм Падишаха на кочината в която превърнах България Аз като бивш Кумунист изграждам КумунизЪма тайба ф'остата тайба
  • 22 Някой

    40 0 Отговор
    С този закон отиваме отвъд идеал на човечеството - "комунизма“, лежиш на дивана и получаваш пари... Какви потребности имаш, когато си вкъщи“.
    Ало аланко ядене ток телевизия интернет вода баня още и още ... ти тъп ли си .. А ти какви потребности имаш ?
  • 23 Този трябва

    13 3 Отговор
    Да си присади коса
  • 24 котопакси

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Некк’ъв":

    Да така прав си колега ,само че много хора тук въобще не са чели за този закон на Карл Маркс Капиталът се казва .Впрочем този закон е разяснен и от Български икономисти какво всъщност значи Принадена стойност е понятие, въведено от марксизма, по-точно в книгата на Карл Маркс „Капиталът“. Маркс разглежда капитала като променлив и постоянен. Променливият капитал е частта, свързана с работната сила, която отива за наемането на работници, а постоянният капитал е материалната база или средствата за производство. Подобно на класиците, Маркс разглежда принадената стойност като незаплатен човешки труд, но за разлика от тях той вижда в работната сила свойството да създава стойност, превишаваща нейната собствена, което е именно принадената стойност. Тази принадена стойност се присвоява не от работника, а от работодателя, капиталиста.

    Един от начините за увеличаване на принадената стойност е експлоатацията на работниците с въвеждане на удължено работно време или намалено заплащане. В необходимото работно време работникът създава стойност, равна на неговата работна сила, а в допълнителното работно време той де факто работи за капиталиста и създава принадената стойност. В „Капиталът“ Маркс обозначава съотношението между постоянния и променливия капитал като органичен състав на капитала.

    Маркс дели принадената стойност на:

    абсолютна – създавана по пътя на увеличение на работния ден
    относителна – вследствие поевтиняване на работната сила и съкращаване н
  • 25 котопакси

    17 2 Отговор
    Принадената ценност е производствено отношение. Това е ценността на принадения продукт, който наемният работник произвежда в принаденото време. Работното време на наемния работник се дели на две части: необходимо и принадено. През необходимото време той произвежда необходим продукт, ценността на който е равна на ценността на стоката която е продал на капиталиста, т. е. на ценността на работната му сила. Маркс доказва, че производството на принаден продукт е абсолютно необходимо за съществуването на обществото, независимо от формата му. В буржоазното общество цялата принадена ценност се отнема от работника безвъзмездно, феномен който се определя с понятието експлоатация на човек от човека. Отношението между необходимата и принадената ценност се нарича степен или норма на принадената ценност. Печалбата, рентата от обработваната земя и лихвата общо са едната от двете съставки на принадената ценност и се определят като нейна превърната форма. Останалата част от принадената ценност се изземва в полза на обществото под формата на данъци, акцизи и такси.
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 3 Отговор
    герб мафия
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 8 Отговор
    ИВАН КОСТОВ съсипа икономиката и индустрията на БЪЛГАРИЯ
  • 28 Ventura

    21 1 Отговор
    Г-н. Велев, каква комунистическа идея, нали сте капиталист?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не че нещо

    5 4 Отговор
    Но в Австрия плащат 80 процента..та тук тоя е прав
  • 31 7596

    21 1 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хелиос

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДО 10":

    Имаше хипер контрабанда помните ли Пилето с дъските които смени с контрабандната стока пред полицаите,как в Пловдивското летище как изчезна през една дупка в оградата цял самолет цигари и кой беше този капиталист.
  • 34 Сливи за смет

    21 1 Отговор
    Тоя велев какви ги плещи за комунизъм и т.н.т. Та всички "бизнесмени" и полЮтици са потомци на "наши, верни и отговорни другари"!!! БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!!! А над останалите провеждат най - гаден ГЕНОЦИД !!!
  • 35 цццццц

    8 0 Отговор
    Сега ми е кеф, да види недоразумението какво е да искаш обещани и честно изработени пари и да се е.ават с тебе!
  • 36 Закривай банка Бойко Борисов

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бе да питам":

    Умен подход срещу корумпираните ,управници.
    Аз вече уволних 3 , няма бизнес и не мога да плащам и10%.
    НАП да закрива сметките и да пуснем бизнеса 1 година в Европа на гурбет.То всичко последните пет години е мъка и сълзи.
    Тука от Пеевските грабежи и Джипи- лакомията и Бойко Борисовите кражби живот няма.20 години държавни бебета дондуркаме с Бойко Борисов главна бавачка.Бактън!
  • 37 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Моля някой да обясни":

    Второто!
  • 38 Измислено е за парлама

    5 0 Отговор
    Не е вжно да стане. Важно е да се надуват ФАНФАРИТЕ колко са загрижени, благородни и велики. Нищо не вечно. Доще им позорният край.
  • 39 Тесно капиталистическо

    8 1 Отговор
    разбиране от най-ранните етапи на капитализма, и примитивизъм в разбирането за комунизма. От такива етикети патим 30 и повече години.
    Некои работодатели, бизнесмени, прослойки адвокатски, доктори и др. отдавна вече са надминали комунизма и живеят по посочения в статията начин, даже и по-разкошно защото .....данъците им са високи и държавата не им помагала.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    А ЗАЩО НЕ ? ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЧОВЕК ОТ ЧОВЕК ЩЕ СЕ ПРЕМАХНЕ ! НО ЩИ СЕ ПРОМЕНИ И ОБЩЕСТВОТО НА :ГОСПОДАРИ ;СЛУГИ И РОБИ !!! ВИНАГИ ЩЕ ИМА ЛИДЕРИ И ИЗПЪЛНИТЕЛИ В НЕИЗВЕСТНАТА ПОСОКА НА ЖИВОТА , НО ДА ПРЕМАХНЕМ -ГОСПОДАРИТЕ -КЪРЛЕЖИ НА РЕЛИГИОЗНА ОСНОВА / СЪЗДАДЕНА ОТ ЕВРЕИТЕ -ЦИОНИСТИ -СЪЗДАЛИ ХРОСТИАНСКАТА ИЗГЪЗИЦА -ЗА ДА ВИ ВЗЕМАТ РАЗУМА И ДА СЕ ЗАЩИТЯТ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 43 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    Значи отиваме там, откъдето се пръкнахте псевдобизнесмени назначени.
  • 44 Сатаната

    1 0 Отговор
    Пари при пари отиват, за това е прав.
  • 45 нфжж

    5 0 Отговор
    Велев като не иска комунизъм, да не чака от държавата, а да се оправя сам. Така е при капитализма- бизнесът е частен. Държавата не дава пари за частен бизнес. Има банки за тази цел. Омръзна ни постоянното мрънкане на Велев.
  • 46 Каракачанка

    5 1 Отговор
    Заменям 6 броя F-16 за 1 маска, с доплащане.
  • 47 Очевидец

    4 0 Отговор
    Ех,Велев! Като активен и убеден Комсомолец, като уверен в правотата на комунистическите идеали партиен член-Комунист-как не те е срам да се правиш на Капиталист-бизнесмен! Нагло комунистическите мекере!
  • 48 1122

    3 0 Отговор
    Чуждите банки и офшорките са пълни с техните пари,те щели пак заем да теглят,че да си запълнят сметките.Ако ги барне корона вируса на кого ще останат тия пари?
  • 49 3333

    2 0 Отговор
    Велев не е сбъркан закона, ами са си го направили за тях. Направен е за хората с пари. Но евала, че казваш истината.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.