2 Април, 2020 23:31 5 562 35

Има ли българинът авариен фонд

  • криза-
  • авариен фонд
Има ли българинът авариен фонд - 1
Снима: Shutterstock

Финансите съвсем не са шега. Имате ли авариен фонд за кризисни ситуации? Подготвени ли сте за извънредни обстоятелства? Финансовият консултант Стойне Василев препоръчва на всеки:

1. Помислете за своята защита. Ако все още имате доходи и не сте останали без работа, помислете за увеличаване на своя авариен фонд. Т.е. за парите, които ще ви трябват в следващите месеци или при някаква извънредна ситуация (ако намалят заплатите или останете изобщо без доходи).

2. Оптимизирайте разходите. Когато сте вкъщи, това може би не е толкова сложно. Заделяйте по-голяма част от своите доходи. За инвестиции и неинвестиционни покупки периодът не е подходящ. Отложете по-големите разходи – жилище, кола... – изчакайте да видите как ще се развие ситуацията, защото, ако продължи малко повече, със сигурност това ще засегне доходите на всеки един от нас, отбеляза БНР.

За хората с кредити:

"Ако се върнем назад преди 12 години, когато беше предишната световна финансова криза, доста хора имаха проблеми с плащането на месечните вноски и част от тях загубиха жилищата си. Моят съвет към хората с кредити е да помислят да създадат един такъв фонд, с който да си покрият вноските за 6 месеца или повече. За безлихвените кредити – бих препоръчал да се тегли такъв кредит наистина в краен случай, ако тези пари трябват за купуване на храна, лекарства и други неотложни разходи. Дори безлихвени, това са кредити, които трябва да се връщат, това не е подарък, който се получава без нещо насреща."

За хората без авариен фонд

"Проучванията в България показват, че над 80% от хората нямат авариен фонд. Ако сега трябва да го създават, може би е малко късно. Все пак, ако извънредното положение се олекоти, дори да заделите съвсем малък процент, създайте такъв фонд.

Защото икономиката няма да се възстанови толкова бързо, колкото и да ни се иска. Последствията от тази криза ще продължат до края на тази година, а и следващата за много отрасли, и сега е моментът да помислите за вашата защита и за вашите спестявания.

Ако можете да отделяте 5-10% като минимум и този авариен фонд да покрива унифицираните разходи – битови сметки, наем, вноски по кредити – поне за 6 месеца. Това да стане, като оптимизирате разходите и отложите някои покупки."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупасти глупости и пак глупости

    45 6 Отговор
    За инвестиции и неинвестиционни покупки периодът не е подходящ. 😂😂😂😂😂😂😂точно сега е момента който богаташите чакат за да станат още по богати а вие давате съвети да не супуваме сега на ефтиното а като стане балона пак тогава вемек искате да има жертви на ботаташите😂😂😂😂😂такъв прозорец като сегашния се отваря веднъж на десетилетия и това е божи подарък да станеш още по богат ама трябва да имаш такова мислене нестандартно различно от масите

    Коментиран от #4, #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Глупасти глупости и пак глупости":

    Нямаш представа колко си прав
  • 5 Това шега ли е

    41 5 Отговор
    Какъв фонд да имаме при тези мизерни заплати, няма да ги обиждам африканците, че в Нигерия и ЮАР се взимат в пъти по-високи заплати. Наем или заем е само около 400 лева и повече, ток(един от най скъпите в ЕС), вода, топлофикация, сметка кабелна и интернет, телефон, гориво или карта градски транспорт, дрехи от време на време, зъболекар, лекарства, консумативи за дома, хранителни продукти и това всичко при 70% взимащи минималната работна заплата от 560 лева нето.

    Коментиран от #15, #18, #22, #25

  • 6 JPower

    46 7 Отговор
    Тоз стойне, явно не живее в България!!!! Авее, кви спестявания ще направи българина със заплата 700-800 лв....??!!
  • 7 габровец от варна

    30 2 Отговор
    аварийния фонд е на дядо ловната пушка.малко оръждивяла ама..
  • 8 заката

    24 20 Отговор
    Виновният си ТИ! Да, недей гледа опулено монитора. Да, точно така – ТИ!
    Ти, който/която хвърляш цигарата си на земята и после се оплакваш, че ти е мръсно.
    Ти, който/която хвърляш боклука си през терасата на блока и се оплакваш, че никой не поддържа градинките.
    Ти, който/която си хвърляш боклука през прозореца на колата.
    Ти, който/която прибираш 1000 евро на ден и пускаш необмитени стоки през границата и обричаш десетки производители на глад, а после като дойде спекулата се оплакваш, че ти е скъпо.
    Ти, който/която си затваряш очите за контрабандата, а после се оплакваш, че детето ти няма къде в България да се лекува от наркозависимост.
    Ти, който/която си затваряш очите за трафика на хора и един слънчев ден разбираш, че са „изнесли” твоя роднина.
    Ти, който/която не си плащаш осигуровките, а после се оплакваш, че няма здравеопазване, пенсията ти е ниска и ще ходиш да мреш.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Анонимен

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "заката":

    Аз не отговарям на нито едно от нещата написани от теб.
  • 10 Инглизът

    5 14 Отговор
    Най добрия фонд са британскте паундове но за съжаление работодателите там предпочитат да наемат англичани а не емигранти и от скоро това се засилва като тенденция.И там нещата не са добре вече.Но паундовете ги обичам супер са.Дано се оправят нещата там.
  • 11 габровец от варна

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "заката":

    Зака,аз батка и данъци и всички рекети към държавата си плащам.ама има една подробност.за едни майка,за други мащеха държавата.за фасовете позна.
  • 12 Цар вул

    47 1 Отговор
    Българинът с 1000 лева заплата кара БМВ за 15 бона и се перчи с телефон от 1600 лв. Ония с ипотеките са друга работа. Сега много хора ще ядат телефони и беенвета а банките ще се сдобият с жилищни комплекси.

    Коментиран от #14

  • 13 зжцв

    35 0 Отговор
    ако тази статия беше написана преди 2 месеца повечето щяха да кажат какви са тия глупости това не е за мен... сега вече е късно, а като отмине кризата повечето ще забравят глада след 3 дни и давай юруш пак на кредитите...
  • 14 Е как

    10 10 Отговор

    До коментар #12 от "Цар вул":

    с 1000 лв заплата ще караш бмв за 15 000 лв.. немога да си представя

    Коментиран от #16

  • 15 България 16 република на СССР

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Това шега ли е":

    Ами що ти е мизерна заплатата???
  • 16 България 16 република на СССР

    1 9 Отговор

    До коментар #14 от "Е как":

    Карай москвич

    Коментиран от #17

  • 17 москвич

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "България 16 република на СССР":

    Ша кара москвич, ама ако може да си го позволи! Щото джугана си харчи бензинец като 300 коньово BMW. Та карането на москвич в днешно време може да не изглежда престижно, ама малко хора си дават сметка, че тоя дзвер не се кара и потдържа качествено, евтино. Щото само като го запалиш в гаража и ти бърка в джоба и изважда един 20так, хаха:)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гербестан

    10 1 Отговор
    В Бегето само фет брадърс Шишибойко имат авариен фонд и сега, ще спастрят по още някое милиардче, че да имат за посрещане на първични си нужди ! А останалите, както е казано ...да го... "вятър" бедните !
  • 21 Нашия задник ние фонда

    2 0 Отговор
    И само той.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уотсън

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Това шега ли е":

    Само да поясниш къде в ЕС цената на тока е по-ниска и кои са държавите в Африка с по-високи заплати.

    Коментиран от #29

  • 26 Крали Марко

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глупасти глупости и пак глупости":

    Прав си, че по време на криза се правят най-добрите сделки, само че тази криза не е като предишните и не се знае кога и къде е дъното. Ако имаш кеш - действай, но ако ще купуваш еФтино(надявам се по математика да имаш по-висока оценка от колкото по български) и с кредит, по-добре прочети още веднъж статията. Авторът е прав, че всяко домакинство трябва да има авариен фонд(тук за всеки е различно, но човек да работи от години и да няма заделени 3 заплати като бели пари за черни дни е несериозно) и това е една от защитите която трябва да имаме, особено ако имаме кредити, или смятаме да поемем такива. Успех на всички в новите изпитания и дано излезем по-мъдри и сплотени след края на здравно-социално-икономическата криза.
  • 27 дсдс

    3 1 Отговор
    При средна заплата от 850лв неговите 10 процента са 85лв. При наем от 300лв за малък град, при битови сметки всичко общо от поне 200лв излиза, че дори и да нямаш кола и да работиш, да си плащаш сметките и да успяваш някак си да оцелееш с 250лв за храна, то ще ти трябват над 2г., за да спестиш към 2х.лв, което е 6 месечни наема (еквивалентно за вноска по ипотечен кредит). Добре, Стойне, ще се видим след 2г. да разкажеш колко милиона направи в кризата от "неинвестиране" и дали съм успял да стигна заветната цел от 2х.лв с твоите 10% пари за черни дни.
  • 28 Наблюдател

    2 1 Отговор
    "Аварииния фонд" по-скоро замирисва на оглеждане за по-яко дърво, перничани са лесни имат под ръка по някой винкел....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Някой си

    2 1 Отговор
    Абсолютно правилно е мнението за необходимостта за всеки от авариен фонд. Драги съграждани, съвсем друг е въпросът защо заплатите за мнозина са 700-800 лв.,сума абсолютно недостатъчна за нормален живот, а и оттам заделянето на какъвто и да е процент за авариен фонд. Извод : Щом не сме намерили начин (като народ ) заплатите да бъдат като заплатите на повечето европейски държави, еми няма да има средства за авариен фонд ! От което следва,че финансовите трудности за всички с дребни заплати са неизбежни.
  • 31 Кореаца

    4 1 Отговор
    ПАК МАНИПУЛАЦИЯ,подготвят хората за новите пари.и за рестарта на света.ако не се пробудим ще ни смажат,с контрол и следене
  • 32 Алеко Асенов

    1 0 Отговор
    От къде простолюдието на работна заплата може да се запасява в последният момент драги сънародници ?Посъветвайте Бойко Борисов на някоя тактика как да се въздържа да ни ограбва за да остане нещо като държавен резерв в случай като сегашният и как да инвестира за да има и за онези които зависят от него около 5 милоона народ не повече.С две думи вашите съвети ги препоръчайте някъде където ТРЯБВА да ги спазват и МОГАТ.
  • 33 КолтураМиЯнко

    1 0 Отговор
    Имам 700 лв авариен фонд за храна на сметките съм им е.л майката ще чакат и съм безработен дано скоро следкато отменят карантината да си намеря работа за поне 1000 лв щото иначе лошо гладна смърт благодаря на гробарите за този щастлив живот

    Коментиран от #34

  • 34 а не е ли време

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "КолтураМиЯнко":

    Като в белите държави започваш работа и ти плащат на 2 седмици някой плащат и на една... време е ама никой не иска народа да е добре всеки вика той бизнеса така тва така онова така нема пари.. и тн мидъл фингър.
  • 35 Полека лека

    1 0 Отговор
    превръщат длъжниците в роми, а това не е на добре .. знаете защо..