3 Април, 2020 14:48 2 019 8

БНБ: Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху кредитите

  • бнб-
  • коронавирус-
  • мерки

Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19

БНБ: Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху кредитите - 1

Търговските банки имат 5-дневен срок, за да предложат на БНБ правила за мораториум по кредитите заради извънредното положение, предизвикано от пандемията с коронавирус. Това става ясно от позицията на националния трезор.

"На база на гласуваните в ЕБО насоки БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.

Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити", се посочва в съобщението на БНБ. Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум.

БНБ съобщава още, че с днешна дата, 3 април 2020 г. Управителният съвет е приел решение, че ще спазва гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19 (EBA/GL/2020/02).

За тези мерки е уведомен ЕБО. Насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО. "Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките.

Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неблагоприятно и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отложените или прекратени плащания по отпуснати кредити водят до допълнителни разходи и капиталови изисквания в банките", заявява още УС на БНБ.

"Ето защо насоките на ЕБО въвеждат временен принцип, че мораториумите върху плащания по банкови кредити не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение при условие, че мерките са основани на национално законодателство и са договорени и прилагани на ниво банков сектор", се казва още в становището на БНБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    11 1 Отговор
    Не чух нищо от БНБ за закона за фалита на физическите лица!!!! Най бедната страна в скапания ЕС, е единствената без такъв закон! РУМЪНИЯ ИМАТ ОТ 2 Г! Предната криза се ослушаха, сега пак ли?
  • 2 Borislav Popov

    13 3 Отговор
    Ако имате банковски кредити, спирайте веднага да ги изплащате. Ако ви звънят по телефона, вдигайте и веднага започвайте непрекъснато да кашляте и кихате.
  • 3 Някой

    7 2 Отговор
    Чакат последния момент гадовете. Нарочно до последно да ти вземат всич
    ко.
  • 4 Някой си

    4 0 Отговор
    Оня с физиономията на вечно губещ боксьор друго пее.....
  • 5 Ехее

    7 3 Отговор
    Ако не направят нещо по въпроса ги чака фалит тъй наречените банки , какво чакат изобщо не е ясно , айде финансистчетата нали са много умни , имаше там един с арменски произход много го хвалеха , а сега не мой му чуеш името
  • 6 Анонимен

    4 0 Отговор
    По добре ваканция иначе ако продължи още 2-3 месеца хората без работа ще се чудят заем ли да плащат или да ядат
  • 7 123

    0 0 Отговор
    Мораториумът променя само графика на плащанията. Той спира, отлага или намалява плащанията (на главница, лихва или и на двете) в рамките на ограничен период от време. Това се отразява на целия график на вноските по заема и може да доведе до увеличени плащания след периода на мораториума или удължен срок на заема. Мораториумът обаче не трябва да засяга други условия на заема, по-специално лихвения процент, освен ако такава промяна служи само за компенсация, за да се избегнат загуби, които банката би имала поради забавения график на плащанията.
  • 8 Лизинг

    0 0 Отговор
    А какво се случва с лизингите ? Никой нищо не казва за тях ?