Last news in Fakti

14 Април, 2020 18:07 7 343 6

Нова мода сред служителите

  • colliers international-
  • работа-
  • вкъщи-
  • тенденции-
  • коронавирус-
  • пандемия

За някои извънредното положение е по-плодотворно

Нова мода сред служителите - 1
Снимка: Shutterstock

Дълги години се спореше дали работата от вкъщи е по-скоро печеливш или по-скоро губещ модел. Отговорът на този въпрос като че ли дойде по естествен път с налагането на извънредно положение в редица държави в резултат на пандемията от коронавирус. Дори и най-големите скептици работодатели бяха принудени да използват този модел. Какъв е резултатът ще видим след връщане към нормалния начин на живот. Засега единствено може да се направи обобщение на нагласите на служителите.

От анкета, проведена от консултантската компания Colliers International сред близо 3000 служители от 25 държави, се вижда, че 82% от респондентите биха желали след пандемията да работят от вкъщи веднъж или повече на седмица, а 71% от хората, които никога преди не са работили от вкъщи, биха искали след пандемията да продължат да го правят веднъж или повече на седмица. 53% считат, че продуктивността им не се е променила в резултат на дистанционната работа; 24% вярват, че се е увеличила, а 23% твърдят обратното. Продуктивността е нараснала най-много в сферата на финансовите и професионалните услуги, както и в областта на технологиите, а е спаднала в най-голяма степен в секторите на правото, образованието и проучванията. Над 50% от анкетираните споделят, че могат да извършват самостоятелна работа, изискваща концентрация, по-добре, когато са вкъщи, отколкото в офиса. 76% продължават да се чувстват свързани с екипа си, независимо от физическата дистанция, а 58% са на мнение, че общуват по-ефективно с колегите си, когато са в офиса.

„Намираме се в процес на най-масовото изпробване на дистанционна работа в човешката история до сега, което ще промени значително работните ни навици. Важно е да разберем какъв е опитът на хората в този период. Това проучване ще ни помогне да съберем информация от целия свят, на която компаниите, с наша помощ, да могат да базират решенията си за подобрения и оптимизации. Вече е ясно, че много хора одобряват работата от вкъщи и вероятно ще желаят в някаква степен да имат възможност да се възползват от нея отново и след кризата”, казва директорът на Colliers EMEA Крис Маклърнън.

„Намираме се в предизвикателна, но и уникална ситуация, която ни дава много възможности. Трябва да се възползваме от тях и да оценим предимствата и недостатъците в различните начини на работа. Това е причината да проведем проучването. Първоначалните резултати (финалните ще бъдат готови в края на април) показват интересни факти. Повечето респонденти споделят, че производителността им не се е променила в резултат на дистанционната форма на работа, а почти равен брой участници са на двете противоположни мнения относно посоката на въздействие върху продуктивността им. Над 70% от хората, които до момента са извършвали професионалните си ангажименти само в офиса, биха искали да могат да го правят и вкъщи поне веднъж в седмицата. Това ще окаже съществено влияние върху бъдещите изисквания на компаниите към офис пространството” е мнението на Яняп Богард, Директор консултантски услуги за работни пространства, Colliers EMEA.

От служителите, които вече са работили 4 седмици от вкъщи, едва 7% изразяват желание да се върнат към предишния режим на работа от офиса, а при респондентите, които работят едва 1 седмица от вкъщи този процент е 22%.

Проучването проследява и спецификите на дистанционната работа при хората с различна големина на домакинството. 33% от респондентите казват, че вкъщи имат много повече поводи да се разсейват. Основната причина за това са децата, следвани от други членове на семейството и домашните любимци. Хората, които живеят сами и тези, които са само с партньора си, са най-концентрирани.

Мястото, което се използва за работа от вкъщи, обикновено е самостоятелна стая (39%), както и всекидневна (32%), спалня (17%) и кухня (15%). Резултатите от изследването сочат, че хората, които живеят със съквартиранти, предпочитат да работят в офиса в по-голяма степен, отколкото тези, които са сами или със семейства.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аптеки Припятов 1970

    5 2 Отговор
    С тия спиртове желирани ударих кьоравото, днес никой вече не ги търси. Шайката ако каже вазелин да слагате под маската, ще направя пак удар.
  • 2 народът се е разпасал

    4 4 Отговор
    Кой работи от вкъщи? Всеки се скатава отпускарската..
  • 3 САЛАМА НЕЙКО,НА НЕЙКО САЛАМА

    2 0 Отговор
    Ха!Респонденти
    8 клас голямото междучасие, ще си говорим на пилешки да не ни разберат момчетата.
    То няма значение кой чете ,дали се разбира какво е написано ,важно е да има посещаемост на статията.
  • 4 Старата школата

    3 0 Отговор
    НА,КОЙТО РАБОТА Е НА КОМПЮТЪР ДА СИ ПРЕВЪРНЕ ДОМА ВЪВ ОФИС,ДА СИ ГЛЕДА ДЕЦАТА,НЯМА ДА СЕ ХАРЧИ ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА И ТРАСПОРТ,ЩЕ ДИША ЧИСТ ВЪЗДУХ ОТ БАЛКОНА НА МАНСАРДАТА И ЩЕ СИ ПЕДСТВЯ НЕЩАТА ИСТИНСКИ,КАТО ГИ ГЛЕДА НА МОНИТОРА.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.