Last news in Fakti

19 Април, 2020 09:37 9 843 37

Никой не може да ви принуди да излезете в неплатен отпуск

  • неплатен отпуск-
  • димитър манолов-
  • права-
  • служители-
  • коронавирус
Никой не може да ви принуди да излезете в неплатен отпуск - 1
Снимка: БГНЕС

Не разбирам защо тръгнаха да пътуват българите. Правилата са, за да се спазват, а не да се умува върху тях. Цялата тази история ще има директно влияние върху ситуацията с разпространението на коронавируса у нас. Това неуважение към правилата, което ние толкова много обичаме, явно ни е вкоренено от много векове. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по повод голямото пътуване за великденските празници. Той коментира и предложенията на синдиката, направени на последното заседание на НСТС.

"За нас едни 30 дни допълнителен отпуск ще са напълно достатъчни. Тези дни трябва да важат за майки с деца, хора с увреждания. Работодателите не харесват тази идея, но в крайна сметка всичко опира до отношението към служителите ти. Видяхме, че имаше хора, на които първата им работа беше да освободят персонала си. Тук говоря главно за хотели и ресторанти. Там спецификата е доста по-различна и когато потръгнат нещата, сигурно ще им е по-лесно да намерят работници. Друго е да затвориш фабрика и после да обикаляш по улиците и къщите, за да търсиш заварчици примерно", даде пример Манолов.

"Неплатен отпуск се взима единствено и само по желание на работника. Това също доказва правотата на нашата идея за допълнителен отпуск заради пандемията. В тази мярка има смисъл. В предложението на БСП за безвъзмездни помощи няма особено голям смисъл. Това не е лоша като цялостна идея, но въпросът е как да се случи това. Проблемът на политическата класа е, че тя винаги мисли на едро. Трябва да се мисли за дребните детайли. Нашите предложения наблягат точно на това. Никой не може да прецени колко точно ще пострада икономиката и колко безработни ще има. Имаме редица индустрии, които са на доста добро европейско ниво. Всичко зависи как ще тръгнат нещата след приключването на кризата", обяви президент на КТ "Подкрепа".

"Сезонните работници не трябваше да бъдат пускани. Чартърите с българи, които ще гледат възрастни хора в Австрия, излетяха. Ханс не иска да гледа възрастни хора и затова наема Иван. После тези наши сънародници ще се върнат заразени и тук ще трябва да ги лекуваме. На мен това не ми харесва. Не искам много да коментирам темата за "баровците", които преди няколко месеца ни казваха от чужбина - Вие там в България нищо не разбирате, а сега се върнаха бързо по родните си места", завърши Димитър Манолов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    69 8 Отговор
    Ами просто е, пътува оня с жипката, народа гледа от него и прави същото.
    Викат му “личен пример” , в случая отрицателен.

    Коментиран от #6

  • 2 Шекспир

    30 19 Отговор
    Хаха.Не харесвам синдикатите но този път го каза право куме в очите

    Коментиран от #19

  • 3 Я стига

    59 6 Отговор
    Другарьо хрантутник , не ръси простотии в своя нагаждаческа полза , като си много далеч от българската действителност (не , че и те интересува) ! На "свободния пазар" от глад ще умреш !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 München

    83 8 Отговор
    Като не искаш неплатен, един месец предизвестие и си ВЪН!!! Кой ще ти плаща, за да си седиш вкъщи? Много е лесно да говорите и да давате съвети на другите от местенцата, на които сте се намърдали.

    Коментиран от #29

  • 6 Jeep

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Оcтaвa дa почне дa ноcи нaродa и мacките кaто него.
  • 7 Будалата

    58 1 Отговор
    Синдикати в България няма. Колкото за парлама и дотам.

    Коментиран от #22, #30

  • 8 Някой си

    62 1 Отговор
    И другото, безвъзмездната помощ не била добра идея?!
    Излиза, че почти цяла Европа са по-глупави от българското правителство, защото дават на хората си такава помощ....
  • 9 Профсъюзни

    49 1 Отговор
    крадльовци, не ни давайте съвети, ами вземете да върнете откраднатото от профсъюзните фондове на соца!
  • 10 Иван Иванов

    32 0 Отговор
    Едно време в една верига Технопо*лис ни бяха принудили при предната криза целия персонал да вземе по 1 седмица отпуска. Никой не ни каза че е незаконно. Баси...
  • 11 Възпитан Котарак

    62 3 Отговор
    Странно! Собственикът на фирмата в която работя, нареди на първи април целия персонал да си пуснем молби за неплатен отпуск БЕЗ ДАТА. Чети бе, Манолов и ела да ме защитиш от чорбаджията!

    Коментиран от #14, #16, #21

  • 12 Киро

    23 2 Отговор
    Лесно се раздават чужди пари. Дайте да дадете ....
  • 13 пешо

    35 0 Отговор
    А В ПЛАТЕН ОТПУСК МОЖЕ ЛИ ДА ТЕ ПРИНУДЯТ ДА ИЗЛЕЗНЕШ;;;
  • 14 Легнум

    7 17 Отговор

    До коментар #11 от "Възпитан Котарак":

    Ти чети! Има си Закони и нищо не ти пречи да заведеш дело. Нищо освен голямото шубе.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Вуйо

    40 4 Отговор

    До коментар #14 от "Легнум":

    И какво ще направиш? Ще ти пусне предизвестие ,ще ти плати едни осигуровки и една нетна заплата/ по договор,след удръжките/ и си на борсата.Смелостта ти ще е дотам.

    Коментиран от #17

  • 16 синдика

    11 15 Отговор

    До коментар #11 от "Възпитан Котарак":

    Що бе,не си пускай молбата и виж какво ще стане.Нали си многознайко.Ти членски внос плащал ли си към синдикатите та искаш да те защитят? Българина не е научен да си плаща,гледа все на аванта и ако мине номера.После,всички са му виновни,че не са му минали селските номера.

    Коментиран от #20

  • 17 автора

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Вуйо":

    ХАХАХА,вие на какви договори работите ???? ХАХАХАХ ??? Легални ли сте??? Питам ,защото няма такава подобна глупост в трудовото право в България.

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Лумпена

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шекспир":

    Няма защита от същата група която събира единствено членски внос.
  • 20 Лумпена

    22 0 Отговор

    До коментар #16 от "синдика":

    Плащах и въпреки това ме освободиха от ВиК Враца , три години ме държаха на временен трудов договор ,причини добра работа,съвест,морал , не се въписах в мутренската далавера на ВиК и Подкрепа. Взимаха членски внос но ...защо питам?
  • 21 Лумпена

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Възпитан Котарак":

    Няма да дойде!
  • 22 Лумпена

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Будалата":

    Синдикати тип мутри от създаването си до днес са търтей лежащи на гърба на членовете си!
  • 23 Кой се е прибрал бе капут

    19 9 Отговор
    Не говори глупости. В Англия не познавам някой да се е прибрал. Просяците, крадците и робите по полето да, но нормалните хора не искаме и да чуем за вас!!! Бьлгаро-убийци дето много сте се замислили за народа си.
  • 24 ТРОПЧО

    20 2 Отговор
    СИГУРЕН ЛИ СИ БЕ МАНОЛОВ АМИ СЪКРАЩЕПИЕ ПОРАДИ НАМАЛЯНЕ НА ОБЕМА НА РАБОТО ЧУВАЛ ЛИ СИ ААААА КАТО СХЕ ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ ОТ КНСБ ЩО НЕ ПОМОГНАХТЕ ТА ХОРАТА С ПАРИ АМИ САМО С МЕРКИ КОИТО НЕ ПОДЛЕЖАТ НА НИЩО НА НИКАКЪВ ЗДРАВ РАЗУМ АААА САМО В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ ГОВОРИТЕ ЩЕ ДАВАМЕ ЩЕ ВЗЕМЕТЕ КОГО ТОВА КАЖЕТЕ КОГА КОГАТО ВЕЧЕ НЯМА ДА СА НИ НУЖНИ ЛИ АААА НЕ НАСТРОИВАИТЕ ХОРАТА СРЕЩУ РАБОТОДАТЕЛИТИ ЩОТО АКО ГИ НЯМА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ТЕБЕ И ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НЯМА ДА ГИ ИМА ВИИ СТЕ ПАРАЗИТИ КОИТО ЖЕВЕЕТЕ НА ГЪРБОВЕТЕ НИ НИКАКВА ФАИДА ОТ ВАС НЕ ЗНАМ ХОРАТА ЩО СИ ДАВАТ ПАРИТЕ ДА ВИ ИЗДЪРЭАТ НЕ ЗНАМ АМА ДОБРЕ ЧЕ ДОИДЕ ТОЯ ВИРУС МАЛКО ДА СЕ ОГЛЕДАТ ХОРАТА И ДА ВИДЯТ ОТ КОЛКО НЕЩА НЯМА ДУЖДА ЕДНО ОТ ТЯХ СТЕ И ВИИ СИНДИКАТИТЕ НИКВА НУЖДА ОТ ВАС И ДА СЕ НАДЯВАМ ЧЕ ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ НЯМА ДА ВИ ИМА
  • 25 И аз искам

    10 1 Отговор
    да си клатим краката и клавиатурата на Узонджовска, ама ньема вече. Затвори офису. Честит Великден и на тебе подобие профсъюзно.
  • 26 Вуйо

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "автора":

    Такава ,,глупост,, е залегнала в Кодекса на труда ,ако случайно не знаеш .Явно не знаеш и каква глупост си написал и тия които са ти одобрили коментара. Може да бъдеш съкратен от работодателя си с едномесечно предизвестие от негова страна,за заплащането вече обясних. Основание: намален обем на работа.Няма смисъл да ти цитирам точно члена и алинеята,виждам че си ,,бос ,, на тая тема.Иначе продължавай да си се смееш,смеха е здраве. Ха ха ха...само някой ден да не останеш неприятно изненадан от трудовото законодателство у нас.Тогава си спомни какво си писал на ВЕЛИКДЕН 2020г.
  • 27 Иван

    14 2 Отговор
    А как да им плащам като не извършвам никаква дейност и съм в малкият бизнес?
  • 28 5946

    14 2 Отговор
    Не може на приказки. Когато ти кажат, че или излизаш в неплатен, или оставаш без работа , нямаш избор. С какво защитихте хората или просто сте част от статуквото ( риторичен въпрос)?
  • 29 Емил

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "München":

    След предизвестието работодателят дължи 1 месец обезщетение. Ако не си намериш работа 2 месеца дължи и за вторият, но се прави искане. Аз си седя у нас и заплатата ми върви, макар и намалена,поради горепосочината причина.Научете законите, преди да се тръшкате, че все някой ви е виновен.

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 волен сидеров

    1 3 Отговор
    ПРАВ Е ЧОВЕКА ,ама кой го чува
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Уморен

    3 0 Отговор
    Ей този от шайката мошеници от КТ под крепа пак ни будалка с хубави лъжи ? Питай те го къде са учили и къде живеят те и децата им на тъй загрижените за бедните български работници синдикалисти олигарси милионери като доктор Тренчев и приятели от КаТе то .. ? В Сащ ,в Германия ,Англия разбира се ,но от България влачат парите сконто живеят там ? Хич не им пука за полу хората работещи в България . Ще защитят хората които си загубиха работата и тези които ще я загубят по време на идващата криза . Не ? Защото те самите са капиталисти и чорбаджии .шарлатани ?
  • 35 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Емил":

    Работодателят, не ти дължи пари 1 месец след предизвестието ,ти си ги изработваш... а 2-ри месец и + е бюрото по труда, затова се и осигуряваш !
    Престанете да четете Кодекса на Труда м/у редовете и да давате неверни съвети на хората !!!
  • 36 hans

    0 1 Отговор
    Другарю, аз съм Ханс, и работя в нормални човешки условия, защитена съм, предпазвана от Работодателя и Камарата! А ти кой си всъщност? Председателстващ какво и за кого? Докато има такива като Вас Другарю, ние разумните ще работим и плащаме данъци в нормалните държави!
  • 37 Кико

    0 0 Отговор
    Поне веднъж тегли заем за да направиш нещо, после давай съвети какво да прават другите,другарьо!Цял живот на държавна трапеза, службогонци!