Last news in Fakti

27 Април, 2020 23:32 2 730 13

Предлагат на вътрешния пазар държавни ценни книжа за 200 милиона лева

  • дкц-
  • аукцион-
  • коронавирус

Това ще бъде третият аукцион от началото на извънредното положение в страната, като пазарът бе тестван именно с 5-годишни книжа в началото на април

Предлагат на вътрешния пазар държавни ценни книжа за 200 милиона лева - 1
Снимка: БГНЕС

Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъдат предложени на вътрешния пазар. Финансовото министерство преотваря емисията за 5-годишни облигации. Досега страната ни е поела един милиард и 200 милиона лева нов дълг от началото на годината при разрешени десет милиарда след актуализацията на бюджета, наложена заради пандемията от Covid-19.

Това ще бъде третият аукцион от началото на извънредното положение в страната, като пазарът бе тестван именно с 5-годишни книжа в началото на април. Тогава бе постигната среднопретеглена доходност от 0,13 на сто, която е по-неблагоприятна за правителството в сравнение с началото на годината, когато бе отрицателна, но все още е на много ниско ниво, отбелязва БНР.

Това ще бъде първата емисия, откакто България поднови ускорената работа по присъединяването към валутния механизъм ERM II, който предхожда членството в еврозоната и откакто БНБ сключи суап линия с Европейската централна банка за два милиарда евро. Експертите са категорични, че това валутно споразумение е силен сигнал за доверието към страната ни от страна на Франкфурт.

В същото време в петък вечер рейтигновата агенция „Фич” потвърди рейтинга на страната ни от ВВВ, но промени перспективата от положителна към стабилна в следствие на икономическия шок от пандемията. Ревизията надолу включва и неблагопрятна оценка за икономиката ни тази година до минус 5,1% при очакван ръст от 4,2% догодина.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега Последни Времена

    18 0 Отговор
    Не взимайте мръсните заеми с безбожни лихви, както и ваксината която ви предлагат. Върнете се на село и отгледайте децата си, както повелява Бог на земята на вашите деди.
  • 2 Boy&Co ltd

    16 0 Отговор
    Ипон фирма да ги купи тогава. Щом има далавера
  • 3 Потане

    18 0 Отговор
    Къде са парите, на държавата?

    Коментиран от #4

  • 4 Васил Левски

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Потане":

    В банкя
  • 5 вирусът дрън дрън

    11 0 Отговор
    Всяка вечер след новините по телевизията гледам филм на ужасите, за да се успокоя.
  • 6 Попитайте комунистите

    9 3 Отговор
    Как се фалира "държава" за два месеца?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Шалом

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Попитайте комунистите":

    А,кой купи българските "политици" ?
  • 8 поне до 30 юни

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Попитайте комунистите":

    Извънредното положение ще свърши,след фалита.

    Коментиран от #10

  • 9 Бау

    4 8 Отговор
    Стига сте плямпали глупости за фалит. От 2016 до сега държавния дълг към БВП е намалял почти наполовина. Напълно нормално е да се спестява и изплаща дълг в добри години и да се взимат заеми в лоши. Нали иначе ще пищите, че държавата не ви дава нищо.
  • 10 оня с коня

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "поне до 30 юни":

    Ако не Фалираме КАК ще назрее необходимото Народно недоволство,как ще напуснем ЕС и СПОНТАННО ще се влеем в ОНД при батята Руси?Ама тва не го мислите изобщо Соросоиди,Амер. подлоги и всякакви подобни!
  • 11 1234

    10 0 Отговор
    Всеки ден говорят за излишъци и всеки ден теглят заеми.

    Коментиран от #12

  • 12 Е, как иначе

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Да поддържат излишъците? 😀
  • 13 Бесен

    2 0 Отговор
    Търга беше пълен провал! Инвеститорите обявиха високи лихвели нива и Мин Фин се принудиха да анулират търга щото е крайно неизгодно.
    Глупостта на Тиквата и на онова престъпно момченце счетоводителчето Горанов доведоха да щети за десетки ако не и стотици милиони. Прословутата СУАП сделка с ЕЦБ буквално срина доверието в БГ финансовата стабилност и сега плащаме повече по дълговите облигации - от откровена глупост на управляващите мисирки!