15 Май, 2020 19:11 2 027 9

Петър Чобанов: В условията на криза не е подходящо да влизаме в ERM-2

  • петър чобанов-
  • криза-
  • еврозона-
  • коронавирус

Коронакризата показа, че еврозоната има много слаби места и уязвимост

Петър Чобанов: В условията на криза не е подходящо да влизаме в ERM-2 - 1
Снимка: БГНЕС

Отдавна предупреждавам, че наближава криза в еврозоната и на 23 февруари отново подчертах, че коронавирусът ще е спусъкът на кризата подобен на този, който беше фалитът на банка „Лемън брадърс“ за глобалната финансова криза през 2008 г. За съжаление, настоящата криза е далеч по-всеобхватна и засяга най-ценното – човешките животи. Поради тази причина връщането към нормалния живот ще е много по-трудно, съобщи БГНЕС.

Коронакризата показа, че еврозоната има много слаби места и уязвимост. Свидетели сме как повече от два месеца не може да се стартира нормално дори автоматичен механизъм за подпомагането на страните от еврозоната в кризи, какъвто е Европейският стабилизационен механизъм. Виждаме с колко уговорки, без да се изпълни капацитета и без да е осигурено финансирането той все пак ще бъде използван за здравни и медицински разходи.

В тази ситуация на абсолютна несигурност когато не знаем какво ще е икономическото отражение и в каква посока ще поеме самата еврозона, как тя ще разреши своите проблеми свързани с разделението между Севера и Юга по отношение на идеите за финансиране и функциониране на зоната като цяло, не е подходящо да направим решителна крачка към валутно-курсовия механизъм ERM-2 и към по-тясното сътрудничество с Банковия съюз.

Трябва да видим колко бързо еврозоната ще успее да преодолее структурните си проблеми, за да можем да говорим за трайно възстановяване. Само по пътя на печатане на пари и разчитане, че ЕЦБ ще извършва фискални и икономически функции това няма как да се случи. Красноречив пример в това отношение е решението на Конституционния съд на Германия, който казва, че тези практики трябва да спрат.

За пореден път искам да подчертае, че не съм нито евроекстремист, нито европесимист, а съм отговорен спрямо еврото. Преподавам тази материя вече 20 години. От тук нататък пътят на еврозоната е един – не може безотговорно да се правят държавни дългове и да се очаква, че ЕЦБ ще ги финансира безотказно и безусловно и ще поема тези фискални функции, за които пиша. От тук нататък трябва да има много сериозен разговор, а кризите са много подходящо време за такъв. Преди да се премине към плана за възстановяване трябва да е ясно, че еврозоната ще стъпи отново на здрави както икономически, така и фискални основи. Само по този начин ще продължи напред, че ЕЦБ ще се съобразява с мандата си, който е да осигурява ценова стабилност, а няма да се намесва в преразпределителните процеси по отношение както на спестявания, така и да поддържа изкуствено ниски лихвите по правителствените дългове и по този начин да намалява стимулите на правителствата за реформи. Трябва един много сериозен разговор, който може да мине и през промяна на европейските договори, но всичко трябва да се сложи на здрава основа и ЕЦБ отново да поеме тази траектория на развитие, която да гарантира, че еврото ще е истински стабилна валута.

Освен това преди да влезем във валутно-курсовия механизъм и банковия съюз трябва да си отговорим на въпроса направихме ли през последните години структурните реформи, които са нужни на нашата икономика, за да ѝ гарантираме устойчива конвергенция и високи нива на икономически растеж. Отговорът е – категорично не. Докато не си свършим домашната работа, ние нямаме място в тези структури, особено когато те са толкова волатилни и турболентни. Тази теза защитавам още от времето, когато бях финансов министър през 2013 г. Последователен съм в своите виждания и ще продължа да ги отстоявам.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    15 7 Отговор
    Този що не е в затворът!!!?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ооооооо

    12 5 Отговор
    Много се забавлявам когато малки Нища се опитват да се надуят и да плещят големи Неща. Не ставаш, момче, ходи да те ....уважават в ДПС. По няколко пъти на ден.....

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Костя ат Възраждане

    3 3 Отговор
    Не, в никакъв случай не кандидатствайте за еврото! Всяка държава приела еврото преживява хиперинфлация през първите няколко години, а след това населението масово обеднява!
  • 6 Балканския Батман

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ооооооо":

    Ха на бас че Чобанов е прочел много повече книги от Горанов. А може би и от целия състав на ГЕРБ .

    Коментиран от #8

  • 7 Ввв

    5 3 Отговор
    Мдааа,те “изостаналите” Чехия,Унгария,Швеция,Дания едвам се държат без евро....Еврото не е за сламени колиби,каквато е нашата икономика,баламурници!!!
  • 8 xxx

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Балканския Батман":

    То не е сигурно дали счетоводителчето Влади е в състояние да разбере какво казва доц. Чобанов в статията, ти за книги говориш...
  • 9 Балъка BG

    0 0 Отговор
    Ми щото на една банка и трябва изкуствено дишане , пък и контрола като цяло ще е по голям!