Last news in Fakti

19 Юни, 2020 09:15 3 929 18

Коронавирусът удари швейцарските часовникари

  • коронавирус-
  • швейцария-
  • часовници

Износът на швейцарски часовници е намалял с 68% през май

Швейцарските часовникари очакват икономическата криза, предизвикана от коронавирусната пандемия, да има трайно влияние върху търсенето на часовници, което може да означава съкращения на работни места по-късно през годината. Това заявиха представители на индустрията пред Reuters.

Износът на швейцарски часовници е намалял с 68% през май, като главните причини за това са затварянето на магазините на основните пазари заради пандемията, както и протестите в САЩ и Хонконг. 

Швейцарската Федерация на производителите на часовници определи май като „втори месец на парализа“ в изявление в четвъртък. Износът през април пък се е сринал с 81%.   

„Положението няма да бъде такова, че никой да не иска да купува часовници, но в ерата след Covid-19 много хора ще консумират по-малко и ще бъдат по-избирателни“, каза Франсоа-Хенри Бенамиас, изпълнителен директор на луксозната марката часовници от висок клас Audemars Piguet.

Пред Reuters той заяви, че най-много се тревожи за САЩ - най-големия пазар на компанията. Бенамиас обясни, че очаква тазгодишните продажби на Audemars Piguet да намалеят с до 25%, падайки под постигнатия оборот от 1 милиард франка през 2019-а. 

Йорис Енгиш, шеф на производителя на часовници Singer, каза, че индустрията едва започва да изпитва болка. „Половината от всички часовници, които продаваме, се купуват от китайци, а те няма да започнат да пътуват отново скоро“, обясни той, добавяйки, че по-малките подизпълнители в сектора, които имат и по-ниски маржове, ще изпаднат в още по-трудна ситуация.

„Не сме имали нито една нова поръчка от три месеца. Това лято ще трябва да затворим напълно за няколко седмици. Оптимист съм в дългосрочен план, но доста песимистичен до края на 2020-а. Ще имаме една или дори две изключително трудни години. Компаниите ще започнат да уволняват персонал, ако не видят положителни сигнали след лятото“, заяви Енгиш.
 


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rolex fan

    4 3 Отговор
    Абе искарайте моделите на ролекс които ни интересуват пък,после правете изводи за намален оборот

    Коментиран от #6

  • 2 роми с ролекси

    14 16 Отговор
    Не виновна короната, че кой носи часовници вече ? На който му трябва точно време гледа в телефона, а часовниците станаха само аксесоари за позьори, богаташи и роми златари хаха

    Коментиран от #3, #18

  • 3 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "роми с ролекси":

    Когато бях малък, баба ми и дядо ми, ми купиха някакъв евтин часовник от събор и от тогава съм свикнал да нося часовник. Не е защото съм позьор.
  • 4 Ракета

    10 2 Отговор
    най-бързите часовници на света.

    Коментиран от #9

  • 5 Собствена информация

    10 1 Отговор
    Като знам колко Ролекс и други за по 10-20 хил1ди франка купуваха само китайските групи от Бухерер магазините в Швейцария, Мюнхен, Париж и други места в Европа, съвсем реално е без Азия това са е така.. но вече няма.и да се върнат тези времена...
  • 6 Komapak

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Rolex fan":

    Пиаже е доста по-висока летва от ролекс.

    Коментиран от #14

  • 7 Орловски

    6 8 Отговор
    Вашрон Константен ,Бреге и Патек,всички други часовници са труп!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ВГЗ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ракета":

    То и ти ако се явиш на състезание за второкласници, може и да спечелиш!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГОШО СЛИВОВ

    2 0 Отговор
    ОХ БАНЯ, ОХ КЕФВВВВВ!!!???
  • 13 ШВЕЙЦАРСКО СИРЕНЦЕ

    1 4 Отговор
    Audemars Piguet са часовници за мулти милионери !!!! Топ моделите им са по 350 бона единия а средната цена на часовник от тази марка е между 50 и 100 бона !!! Ай честито на собствениците ! За срравнение нисък клас Ролекс струва 6 бона а най евтините Audemars Piguet са около 35-40 бона !!!! Прословутите ролекси падат у канала !!! Audemars Piguet Е МАРКА ОТ РОДА НА PATEK PHILIPPE !!!

    Коментиран от #17

  • 14 Boxer 3.0

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Komapak":

    Преди 3г в Женева видях една тенденция, която не ми хареса.
    Часовници със автоматичен механизъм в пластмасов корпус и платмасова каишка. Изглежаха като часовници от 2лв, извадени от Зрънчо.
    Съответо имаше и с метални корпуси с метални верижки, ама те пък бяха с кварцов механизъм...
    Правеха се на итересни и ето резултатът.
  • 15 София

    0 0 Отговор
    живи да ги оплачеш
  • 16 Морено

    0 2 Отговор
    Не нося никакви дрънкулки по себе си,защото така се чувствам по-свободен и независим.Имам часовник в главата си,който определя горе-долу времето и съм доволен.Само,когато имам среща с някого или трябва да спазя расписание за време се подсигурявам.Опитвал съм с часовници,но не са за мен.Сватбените халки с жената ги махнахме веднага след сватбата.И двамата решихме,че това е отживелица и досада
  • 17 Чичу Ади

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ШВЕЙЦАРСКО СИРЕНЦЕ":

    Ролекс у канала? Не е зле да прегледаш оборотите на часовникарските компании за да установиш, че Ролекс има 70% дял при луксозните часовници. Иначе има стотици луксозни брандове. Патек, Аудемарс, Ришар Мил нямат достъпни модели, за да привлекат парвенютата. Те и Ролс Ройс и Бентли са голяма работа, но ако не са ВАГ и БМВ, щяха отдавна да са в историята. Ако говорим за часовници без благороден метал и скъпоценни камъни, то цена от 50хил. евра би трябвало да е тавана, без значение от марката. Всичко друго е разсипия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.