Last news in Fakti

27 Юли, 2020 10:02 3 736 12

Доларът превзе Куба

  • куба-
  • сащ-
  • долар-
  • валута-
  • магазин

Отскоро това е възможно - на Острова на свободата да се пазарува в специалните валутни магазини с предлаганото от тях изобилие

Доларът превзе Куба - 1

Опашките пред валутните магазини се извиват от ранни зори. След месеци на сериозен дефицит в доставките, кубинците са се втурнали да пазаруват от търговски обекти, в които се плаща само с магнитни карти, заредени с долари, евро и други чужди валути.

Първоначално новината, че правителството ще разреши търговията в магазини, които предлагат хранителни стоки и козметика само срещу чуждестранна валута, бе приета с недоверие. А когато президентът Мигел Диас-Канел потвърди слуховете, последва вълна от възмущение. Между жителите на острова се оформя нова разделителна линия - от едната ѝ страна остават тези, които получават заплатите си в кубинско песо, от другата - кубинците с роднини в чужбина, които им превеждат конвертируема валута.

Врагът си остава в центъра на пропагандната война, но неговите банкноти се превръщат в спасение за проваления кубински икономически модел. Партийните лидери, които възхваляват националния суверенитет, бяха победени от реалността: кубинските пари са непотребни хартийки, само доларовите банкноти им позволяват да продължат да се наслаждават на управленския си комфорт.

Недоверието на хората расте

Сега, когато са принудени да отправят надеждите си към дълго клеймената чужбина, те отново посегнаха към обещанията. Политиците уверяват, че приходите от валутните магазини ще им позволят да гарантират доставките за други държавни предприятия, където още се плаща с песо. Но недоверието на населението не може да бъде преодоляно толкова лесно.

Хората в Куба знаят, че доларът напълно измества местната валута. Той е стожерът на черния пазар, има водеща роля в неформалните сделки и рязко ограничава покупателната способност на голяма част от населението.

Процентът от населението, което може да си позволи да пазарува в новите магазини, все още е трудно да бъде пресметнат. Броят на държавните магнитни карти, използвани за закупуване на продукти във валутните търговски обекти, едва надхвърли 15 000 в края на миналата година, достигайки малка част от 11-милионното население на острова. Кубинските емигранти обаче са над два милиона и голяма част от тях превеждат пари в родината.

Доларите движат черния пазар

Само през 2018-а година кубинците са получили 6,6 милиарда долара под формата на стоки или пари от чужбина, съобщава американската компания The Havana Consulting. Част от тези пари сега вероятно ще постъпят в държавния бюджет - заедно с приходите от командировки в чужбина на хиляди здравни специалисти и стоките, внесени от пътуващите (така наречените "мулета") за препродаване на черния пазар.

Но за тези кубинци, които нямат роднини в чужбина и не притежават собствен бизнес, доларите остават недостижими. Шишетата с шампоан, говеждото месо, качествените колбаси, доброто кафе, зехтинът, макароните във всичките им форми - тези и още редица продукти, разположени по рафтовете на новите магазини, остават далеч от ръцете на повечето кубинци.

Препълнените колички и магнитните карти, заредени с валута, се превърнаха в ярък символ на разделението в кубинското общество.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шэ4ф567и5ф

    18 8 Отговор
    А рублата кога?

    Коментиран от #5

  • 2 ИВАН

    19 21 Отговор
    И за какво са им на кубинците американските хартийки ... ама ненаситно човешко око, глупава човешка раса - ламти за телефончета и стакълца, а не си цени това което има - благодатна природа

    Коментиран от #6, #12

  • 3 Серьожа

    19 11 Отговор
    Но рублата се предлага в специализирани магазини за тоалетна хартия 2ро качество
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "шэ4ф567и5ф":

    Не се притеснявай, скоро долара ще е на ролки
  • 6 КАТО "ЖИВЕЕШ" С 37лв МЕСЕЧНО И..

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАН":

    С ...ЧЕРВЕНИ ПЕТОЛЪЧКИ ДО ПОРТРЕТА НА..КАСТРО,..ШЕ МИ ЦЕНИШ...ГОЛИЯ..мУ🇻🇳Й!
    ВИЖ,..БАШ ДРУГАРИТЕ ЦЕНЯТ.. БАНКОВИТЕ СМЕТКИ В ЧУЖБИНА И... ПРОЛЕТАРИАТА ОТ..ДЕ'БИЛИ
  • 7 JY Moineay

    12 1 Отговор
    Тази статия е закъсняла с около 20-30 години. Аз бях в Куба през 1999 година. Още тогава се пазаруваше съвсем свободно с долари.....навсякъде. До такава степен свободно, че като плащаш в долари, ти връщат рестото в долари. Дори и центовете бяха в обръщение.
  • 8 реалиста

    9 5 Отговор
    Проссия що не им помага
  • 9 Karosel

    12 4 Отговор
    Много бързо забравихме когато и при нас беше така! Сега можем да си позволим абсолютно всичко, а не като болшинството от кубинците да гледаме само през витрините. Можем да си позволим да псувам и тези които допринесоха да имаме този житейски комфорт!

    Коментиран от #10

  • 10 май си мазохист

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Karosel":

    Не виждаш ли че кьт ти подават кьшей после ти крадьт хляб.....Запушиха ви устите заключиха вас не само в държавата ами дори и в КЬЩИ.........
  • 11 Искрен Вълчев

    1 0 Отговор
    ето къде рашките са закарали садамките, които Буш не можа да си прибере от Ирак
  • 12 ддд

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАН":

    знам и едни други с благодатна природа , ама какво ли разбирам аз