17 Август, 2020 11:57 4 768 17

Ядеш за 20 паунда, плащаш само 10

  • великобритания-
  • лондон-
  • ресторанти-
  • цена-
  • помощ-
  • пандемия-
  • коронавирус

Как Великобритания иска да спаси ресторантите

Ядеш за 20 паунда, плащаш само 10 - 1
Снимка: Shutterstock

През месец август клиентите на заведения за хранене във Великобритания се наслаждават на ястията на половин цена. Това е възможно благодарение на правителствената кампания "Яж навън, за да помогнеш". Нейната цел: да се окаже подкрепа на заведенията, които предлагат закуска, обяд и вечеря на място. Отстъпката за клиентите е ограничена до 10 паунда на човек на едно хранене. За програмата са предвидени общо 500 милиона паунда. Само между 2 и 4 август над 10,5 милиона души са се възползвали от възможността да хапнат в ресторант на половин цена.

Много от британците са доволни

Ясмин Триана е една от тях. Покрай блокадата в Лондон, въведена заради пандемията, тя и партньорът ѝ са били разделени седмици наред. Сега отново могат да се срещат и да се хранят изгодно в ресторант.  

Рами Абделрахим е собственик на египетски ресторант в Южен Лондон. Пред Дойче Веле той казва, че в момента има изключително много работа, но мерките за социална дистанция в заведението му въпреки това се спазват.

Като цяло ресторантьорите дават висока оценка на програмана "Яж навън, за да помогнеш". Някои от тях говорят за скок в оборота с близо 200% в сравнение с предходния месец. Служителите и собствениците на заведения често казват, че новите мерки им дават малко повече увереност. Ограниченията, въведени заради пандемията, нанесоха сериозен удар на гастрономията. Йън Смит, който е главен готвач в ресторант в елитния квартал Челси в Лондон, също оценява положително програмата, въведена от британския финансов министър Риши Сунак, но предупреждава, че тя има своите ограничения.

Борбата за оцеляване продължава

Въпреки хубавото време и летните ваканции на децата, "Яж навън, за да помогнеш" не се оказва полезна за всички. Пол Дуран ръководи кафене, което обикновено е пълно със служители от съседните офиси, както и туристи. Въпреки че в момента предлага менюта на половин цена, той почти няма клиенти. "Служителите от офисите ги няма. Те работят от вкъщи и не знаем кога ще се върнат", признава Дуран. Дори ресторанти от по-висок клас в заможните жилищни райони на Лондон се съмняват в успеха на програмата.

Собственичката на ресторант в Лондон Роуз Тъки не одобрява краткия срок, в който важи помощната програма. "Това е маратон за оцеляване. Хубаво е, но тази програма, важаща само през август, няма да промени ситуацията." Една от положителните страни на инициативата е, че все повече млади хора решават да дадат шанс на нейния ресторант, признава тя. Но въпреки това приходите ѝ са със 70% по-ниски, отколкото преди корона-кризата. Тъки прогнозира, че "през септември ще настъпи огромна вълна от фалити". Тогава приключва и помощната програма на правителството за изплащане на до 80% от заплатите в засегнатите от пандемията отрасли. Майкъл Грац, съосновател на ресторант в Западен Лондон, се опасява от дългосрочното въздействие на програмата "Яж навън, за да помогнеш". Според него, отстъпките наистина могат сериозно да навредят на индустрията. "Може би не да я унищожат, но наистина да причиняват сериозни щети", казва той. "Хората биха могли да свикнат с идеята за отстъпки. И когато те приключат, висококачествените места като нашето може сериозно да пострадат."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг.фирмаджия

    50 2 Отговор
    А при мен ядеш за 5лв.а ми плащаш 25лв.
  • 2 закона на ресторантьора

    34 2 Отговор
    В БГ ядеш боклуци и плащаш после като за в Риц.

    Коментиран от #5

  • 3 Кионцлагера БГ

    10 1 Отговор
    Сметките на ресторантчетата набъбнаха сериозно след застъпването на Шайката преди 11г. Това е отново вид геноцид над народа, за да се отврати и не консумира повече. Така с един камък две птици, хем фалираш сектора, хем консуматорът не забелязва липсата му, защото предпочита да се храни в тях си с останалите боклуци от хранителните вериги.
  • 4 Бесен Язовец

    9 12 Отговор
    Поръчваш си храна за 20£ сервират ти 50% от редовния грамаж плащаш 50% от цената мноооо умно мноооо умно и си мислиш, че си на далавера. Няма да е зле тлъстите ингилизи да се ограничат малко в плюскането!

    Коментиран от #14

  • 5 Хотелиера

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "закона на ресторантьора":

    В Риц не сервират кренвирши пане на вестник и дюнер кебап с 3 салфетки!
  • 6 ресторантът е еврейско творение

    15 1 Отговор
    В САЩ има ресторанти, където срещу 10 обезценени гущерчета можеш да ядеш цял ден. Разбира се, каквото остане вечер се изхвърля, а не се дава на бедните, защото евреите са казали, че храната трябва да се плаща, а не раздава.

    Коментиран от #11

  • 7 Тъпани умрели

    13 15 Отговор
    Идете и вижте първо бе неандерталци...ядеш за 20 плащаш 10 ,което реално струва 5...апък тя една хранааа майкооо...пластмаса ама качествена....никога повече тоя остров никога

    Коментиран от #8, #9

  • 8 КОНТРАТА

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Тъпани умрели":

    Не струва и 5, а 0,5 берат ягодите зелени нощес ги поливат с разтвор на др. ден са червени бутат хормони в храната за да тлъстеят и да им се яде все повече!
  • 9 Дали липсваш на острова

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Тъпани умрели":

    Явно си бил поредният докер с надежда за бързо забогатяване..
  • 10 Курбанколи Пардимагомедов

    9 1 Отговор
    В Булгаристан ядеш за 10 но плащаш 20, но пък сме финни.....
  • 11 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ресторантът е еврейско творение":

    Еми за 10$ можеш да ядеш до пръсване- то това си е подаряване на храна! В България, за тези пари си излизаш полугладен дори и от най- мизерният квартален супарник! А инак ресторантите за които казваш основно се държат от китайци, поне така е в Флорида!
  • 12 Ехеее

    14 0 Отговор
    А тук един боб 14 лева. После нашите реват няма туристи, ами няма да има, вдигни глава нагоре и наблюдавай прелитащите самолети с туристи към Гърция и Турция
  • 13 Турист

    1 0 Отговор
    Тези 10 £ можеш да ги клеймваш еднократно,не можеш да повтаргаш и е само за ядене а не за пийенье.
  • 14 Шиши

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Некъв Булгаропитек стигнал до заключението,че Британците са тлъста нация.Тоя Боко Верно ви влияе на главният мозък ако изобщо е останал в толупите от групировка ГЕРП
  • 15 ...

    0 0 Отговор
    В бг е обратното ядеш за 10 , а плащаш 20
  • 16 ПАРАЗИТ ГАДЕН

    0 0 Отговор
    БОЙКО ХРАНТУТНИКА САМО ЯДЕ И НИКЪДЕ НЕ ПЛАЩА !
  • 17 Я яяя

    0 0 Отговор
    При мене ядеш за 20 и после ядеш убавеца