Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 10:17 2 646 3

Държава превръща дистанционната работа в рай

  • финландия-
  • условия-
  • дистанционна работа

Граждани на Европейския съюз нямат проблем да се преместят да работят във Финландия

Държава превръща дистанционната работа в рай - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус отваря нови възможности пред държави с висок стандарт на живот и отлична екология. Според редица HR специалисти Финландия може да се превърне в притегателен център за голям брой хора, които могат да работят дистанционно. Държавата е с малък брой хора на квадратен метър площ и относително нисък процент на заболелите от коронавирус. Минусът е, че страната към момента не е готова за такъв тип имиграция.

След началото на пандемията редица държави пуснаха програми за привличане на подобни служители. Така например, Естония задейства програмата "цифров номад", а Нидерландия ускорява процеса на издаване на виза на стартиращи предприемачи, IT-специалисти и инвеститори. Канада съкращава времето на обработка на някои разрешителни за работа до 2 седмици.

Финландия има много какво да предложи в сферата на дистанционната работа: образование на децата, баланс между работа и личен живот, природа, екологичен начин на мислене.

Гражданите на Европейския съюз относително лесно могат да се прехвърлят на работа във Финландия, доколкото не трябва да имат разрешение за работа. Останалите, обаче се сблъскват с дълъг и сложен процес, за който се изисква предложение за работа или трудов договор. Министърът на финансите Мати Ванханен предложи въвеждането на опростена виза за висококвалифицирани специалисти, идващи извън държавите членки на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    10 0 Отговор
    Баце много ще се зарадва, ако умните IT си отпътуват от България. Разбирам го. И на него не му е лесно, все да крие из шубраците от народна любов
  • 2 Стига с тази мантра.

    11 3 Отговор
    Бе,зомбита.Дигитално,та дигитално! Кой ще сади,жъне,събира зърно,зеленчуци? Кой ще отглежда животни,птици? Кой ще ви изработва дрехи,облекло? Д,ба и подивелите г,веда д,ва! Ще усетите на,топорчения
    но късно.Внушиха ви, че компа е всичко! Ето така ще ви вкарат в дигиталната кошара.Добровлоно при това.И кинтите ще изчезнат.Всичко дигитално! Тогава ще ядете Марковия! Не слушкаш- изключ на чипа с кинти. Нито можеш заем да вземеш,хляб няма да имате.Внушиха ви че сте" голямата работа", а реално сте и ще бъдете кредитни роби.Г,ве,дото плаща в Билата с безконт.карта и чак е размахва...Вижте ме,колко съм напред дигитално! Баш европеец.Няма нищо по жалко от роб,който не признава ,че е такъв!-( римска поговорка)
  • 3 Koтьо

    3 0 Отговор
    остава да решат и проблемите с дистанционния секс.. и сме в рая