19 Октомври, 2020 10:09 1 978 6

Китай отчита икономически растеж

  • китай-
  • коронавирус-
  • икономика-
  • растеж

Това показват публикуваните днес статистически данни

Китай отчита икономически растеж - 1
Снимка: Shutterstock

Китайската икономика отбелязва растеж от 4,9 процента през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, което потвърждава възстановяването ѝ след историческия срив в брутния вътрешен продукт в началото на 2020 г. заради коронавируса. Това показват публикуваните днес статистически данни, цитирани от AFP.

Увеличението е малко по-слабо от прогнозираното от група анализатори, до които се е допитала АФП (+5,2 процента), предаде БТА. Темпът на растежа е далеч от достигнатото през 2019 г. равнище (+6,1 процента), което на свой ред беше най-ниското от 30 години.

Той обаче е доста по-добър, отколкото през първото тримесечие на тази година (-6,8 процента), когато Китай отчете най-лошите си икономически резултати от края на маоистката епоха насам заради епидемията от Ковид-19, парализирала страната. След появата на новия коронавирус в Китай в края на миналата година, азиатският гигант на практика успя да изкорени епидемията и от второто тримесечие страната отново отчита растеж (+3,2 процента).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 1 Отговор
    Китай са Новите Съединени Щати. В тях хляба, в тях и ножа.
  • 2 Гого

    2 1 Отговор
    Китай си откупи всички активи които бяха на чуждестранни "инвеститори"с тая измишльотина короната и сега дърпа напред,да му мисли европа защото сега нея трябва да я смучат тройно повече за да компенсират загубите световните пиявици.Чисто икономически вирус .
  • 3 ПЕДАгог

    2 1 Отговор
    Все още не е късно да научите китайски.
  • 4 РУСИЯ ДИША ПРАХА НА КИТАЙ

    1 3 Отговор
    А РУСИЯ ЩО ИЗОСТАНАХА
  • 5 ВИЗИЯ БГ

    0 0 Отговор
    Пазарна икоомика няма. Пазарни цени значи световни цени заради свободата световната търговия. Но няма пазарни залати и пазар на трудът. Работната ръка не се предвива свободно като стоките. И държавите определят минималната заплата. Трудът се продава само на дребно, без търговци. Така едни повече губят, други повече печелят. И бизнесът се бори за нископлатен труд и пазари с добре платени работници. От 100 години и валутата не е пазарна. НО СЕ ИЗТЪКВА ОПРАВДАНИЕТО ЗАЩО ЕДНИ СА ТАКА А ДРУГИ ОНАКА, ЗАЩОТО СА ОТ МАЛКО ИЛИ ОТДАВНА В ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Приказката за свободните пазари, е налагана от чорбаджиите, чорбаджийството - буржоазията - дясното, които искат високи цени - пазарни цени - тоест световни цени, и робско платен труд. Чорбаджийска икономика неолиберализъм - Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" .. Капитал е инвестиция, държавен капитализъм е инвестиране от държавата, капиталист е инвеститор, капитализъм е инвестирането.Дясното това са чорбаджиите. Лявото е опозицията на чорбаджийството и чорбаджиите. ГЕРБ Господарски Елит Република България, БКП станаха чорбаджии. И НАТО ЕС САЩ ТРЪМП, МВФ има казват браво.При 100% до 50% частна икономика, е държавата икономиката да е на един крак. При криза и война печалбата - съответно частното се срива, и ако е само частно, всичко се срива и няма кой да ги подпомага. В Китай има ленинизъм. Няма п
  • 6 ВИЗИЯ БГ

    0 0 Отговор
    При 100% до 50% частна икономика, е държавата икономиката да е на един крак. При криза и война печалбата - съответно частното се срива, и ако е само частно, всичко се срива и няма кой да ги подпомага. В Китай има ленинизъм. Няма приватизация, 70% от БВП се прави от държавата(не-частен-капитал), 50% от работната ръка е на държавна работа. КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЧАСТЕН, ИЛИ ДЪРЖАВЕН, ИЛИ СМЕСЕН. КАПИТАЛИ=ИНВЕСТИЦИИ, КАПИТАЛИСТ=ИНВЕСТИТОР. Търговско дружество извлича печалба, не търговско има разходи но не извлича печалба. Преди църквите се издържат от лепти, но след това миряните дават земя, и църквата сама се издържа. Приватизацията беше отнемане на самоиздръжката на държавата, и на дневен ред има данъци за издръжка на държавата.Първото е демократизация на икономиката. Напълно е абсурдно да има демокрация в политическите сфери и там да се играе на репрезентация на различните сфери на обществото, а в икономиката всичко съществено да е в ръцете на няколко дузина хора и да няма никакъв контрол на народа и обществото върху

    ПРИВАТИЗАЦИЯТА Е ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА, СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, щом данъците, работните места, бюджетът, са зависими напълно от капиталистическата върхушка.