Last news in Fakti

2 Април, 2021 23:33 1 936 4

Туроператорите могат да кандидатстват за държавна помощ

  • самолет-
  • туризъм-
  • помощ

Допустимите по мярката кандидати могат да получат помощ в размер на 35 евро за всяка седалка

Туроператорите могат да кандидатстват за държавна помощ - 1
Снимка: БГНЕС

Започна приемът за заявления за кандидатстване по втората фаза на схемата за държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, съгласно чл. 26 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците.

Мярката представлява безвъзмездна финансова помощ за осигуряване на оперативен капитал за туроператорите, които осъществяват организирани туристически пътувания с въздушен транспорт до Република България. Помощта ще обхваща полетите извършени в периода от 01.01.2021 г. до 31.05.2021 г.

Допустими кандидати (бенефициенти) за помощта по фаза II са туроператори, които в туристическите пакети, продавани на туристите, са използвали услугата на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни и редовни полети с капацитет не по-малко от 100 места до Република България.

Размер на помощта

Допустимите по мярката кандидати могат да получат помощ в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Помощта се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Максималният размер по настоящата схема не може да надхвърля 800 000 EUR на предприятие под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси.

Кандидатстване

Подаването на заявленията за държавна помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базирано Заявление за кандидатстване и подаване на заявлението и придружаващите го документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) на следния адрес: БГ версия и EN version.

Ръководството за работа със системата СУНИ (вкл. видеоръководство) е достъпно на следния интернет адрес.

Крайният срок за кандидатстване е 07.06.2021 г., 16:30 ч. българско време

С Насоките за кандидатстване за прилагане на фаза II на Схемата за държавна помощ „Държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм“ за периода от 01.01.2021 до 30.06.2021 г., можете да се запознаете в СУНИ, на адрес.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек

    2 0 Отговор
    Туроператорите могат да си фалират бавно и мъчително с очакване на моите и Вашите данъци да се влеят в техните бездънни фжобчета.
    Тази нищоправеща секта от полуграмотни дебили наброяваща близо 53000 гърла за хранене не трябва да бъде спасявана по никакъв начин.
    Ние всички сме потърпевши от такива измамници и зима и лете.Ае,друм по бюрата за безработни за помощи ако сте се осигурявали.Амин.
  • 2 Шрек

    3 0 Отговор
    Бе те тия туркооператори са почти колкото броя на милиционерите в България бре... Тц, Тц, Тц... А почиващите в българските курорти едва ли ще са повече от 100 - тина хиляди тази година. Догодина ще са даже по малко.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кочо

    0 0 Отговор
    туризма е изцяло частен.защо държавата се меси във работата му.