Last news in Fakti

2 Април, 2021 17:07 4 230 7

Китайска компания се отказа от десетки самолети

  • boeing-
  • 737max-
  • китай-
  • china aircraft leasing group

Тя намали поръчките си с 26 машини Boeing 737MAX

Китайска компания се отказа от десетки самолети - 1
Снимка: Shutterstock

Базираната в Хонг Конг лизингова компания China Aircraft Leasing Group (CALC) обяви, че се е договорила с Boeing да намали поръчката си на самолети от серията В-737MAX от 92 до 66 броя. Почти 80% от клиентите на CALC са китайски (основно държавни) авиопревозвачи, като Chengdu Airlines, China Eastern Airlines и Sichuan Airlines.

Независимо от свалянето на забраната за експлоатация на В-737MAX от организации като Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) и Европейската агенция по безопасност на авиопревозвачите (EASA), Администрацията на гражданската авиация на Китай (CAAC) все още не са пристъпили към началото на процедура по сертифицирането на този модел самолет. На геополитическата сцена напрежението между САЩ и Китай остава високо, като се има предвид, че новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън продължава с остротата си позиция, която беше прокарана от неговия предшественик - Доналд Тръмп, макар и с промяна в акцента. Преди дни президентът на Boeing Дейвид Калхун призова правителството да прави разлика между въпросите, свързани със съблюдаване правата на човека в Китай и търговските отношения с най-големите партньори.

В същото време Китай бързо се връща към нивата на брой превозени пътници по вътрешни линии от периода преди началото на пандемията, авиокомпаниите се насочват към Европа с цел задоволяване нуждите на вътрешния пазар с тяснофюзелажни самолети. В средата на март Air China поръча 18 броя самолети от Airbus модел A320neo чрез дъщерното си дружество CALC Последното има поръчки за 155 броя машини от въпросния модел. Приходите на CALC за 2020 г. възлизат на 449 млн. USD и почти не бележи промяна спрямо 2019-та. Чистата печалба е 43 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обесен Язовец

    4 21 Отговор
    Обществена тайна е, че китаиците залагали вече на велосипедите и едноместните канута, като алтернативен транспорт щадящ природата.

    Коментиран от #3

  • 2 издислав

    22 4 Отговор
    к'мон сороснята искам разгорещени коментари как без краварския пазар Китай затъвал.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    28 3 Отговор
    От обора вой се вие, боинг сега да не поиска да санкционира Европа заради еърбус, хеле пък ако и китайчетата с Русия направят някой такъв голям самальот направо ше ореър орталъка пак

    Коментиран от #6

  • 6 ЦрвенГлист

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Не можеш да не пишеш на твоя роден советский язык. По-силно е от теб
  • 7 dsсса

    2 0 Отговор
    Това е отговор на санкциите срещу хуавей. Поднебесната удря яко!