8 Април, 2021 06:14 2 945 15

Туризмът настоява за официалното признаване на сертификатите за ваксинация

  • сертификат-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • туризъм

Все още документът дава само информация за вида на поставената ваксина срещу коронавирус и датата на имунизиране

Туризмът настоява за официалното признаване на сертификатите за ваксинация - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Туроператори и хотелиери настояват за официалното признаване на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19, предаде БНТ.

Все още документът дава само информация за вида на поставената ваксина срещу коронавирус и датата на имунизиране.

От месеци туроператори и собственици на хотели по Черноморието настояват за официалното признаване на сертификатите за имунизация в Европейския съюз. Те казват, че това ще съживи международните пътувания и ще спаси летния туристически сезон.

"Зеленият дигитален паспорт би улеснил пътуващите да не си правят PCR тест преди пътуване. Също така той ще важи за тези, които са преболедували ковид и имат тест с доказани антитела", заяви туроператорът Христина Славова.

В същото време обаче спазването на противоепидемичните мерки в хотелите и местата за настаняване остават задължителни за всички почиващи.

Все още обаче сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 не спестява PCR тестовете при влизане в страната.

"В момента се водят преговори за оформянето на т. нар. "зелен паспорт", който най-вероятно ще включва доста възможности, освен тази за поставена имунизация. Но на този етап от време това свидетелство им служи единствено и само като информация за това, че имат поставена ваксина", каза Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ-Варна.

Лични лекари заявиха, че интересът към издаване на сертификата е слаб.

"Питат най-различни хора, но реалният интерес е от хората, които възнамеряват да пътуват в чужбина по работа или по други дела", каза д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

Сертификат за ваксинация срещу COVID-19 може да издаде всеки личен лекар или здравните инспекции.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Някой си

    29 2 Отговор
    Няма ли кой да ги съди тия боклуци бе?!
  • 4 Хахаха

    29 4 Отговор
    Особено след доказването, че ваксината на Астра Зенека Е СМЪРТОНОСНА, чакайте си ваксинационните паспорти ...
    Малоумници
  • 5 324

    24 3 Отговор
    Брей, да се ваксинират туристите, а като почнат да умират в прекрасните ви курорти как ще оправдават смъртта им, щото едва ли ще оказват нормална помощ? Толкова алчност не съм си представял, като че ли ще хилядите, а на човек му трябва буца пръст върху очите.
  • 6 Само така

    2 21 Отговор
    Стига антиваксъри
  • 7 Туризмът

    18 2 Отговор
    от туризъм хал хабер си няма , че камоли от ваксини ?!
  • 8 Sieg

    21 3 Отговор
    Кой представлява туризмът? Допитахте ли се до хората или някой еднолично го реши🤔

    Коментиран от #12

  • 9 Боб

    16 2 Отговор
    Не искам никакви туристи. Пак ще домъкнат някой нов щам.

    Коментиран от #14

  • 10 фърфуи

    14 0 Отговор
    Тия които искат това..........супата,супата . Че е гореща.
  • 11 😷😷😷

    7 0 Отговор
    И какво, като признаят сертификати за ваксиниране т.н. "зелени паспорти","жълти звезди" и пр. Това спира ли всксинирани да се разболяват и респективно пренасят и разпространяват вируса ? НЕ! Абсолютно излишна репресия и дискриминация и дори ония от СЗО не я одобряват, но явно "туризма" вече пее в хора на "Господарите на новия ред"?
  • 12 Диверсант

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Sieg":

    Определено получават добри пари за налагането на тия мерки. Само че след съсипана икономика и безпаричие колко са тия които утре ще тръгнат на почивки и пътуване. Ако пък толкова са заритали за хотелите им, да си пишат завещанието да се дупчат и да заминават АЗ НЕ
  • 13 ха де

    1 2 Отговор
    Не разбрахте ли че няма да има сезон. Всички страни в карантини, сертификати, няма резервации, достъпните ваксини дават странични ефекти, пък и персоналът не е пощурял да се ваксинира. Отпишете я и тази година.
  • 14 хайде де

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Боб":

    Точно така ще стане, и то по-смъртоносен. Във Варна цяла пролет миналата година беше спокойно и после като се отприщихме от туристите, не можем да намалим броя въпреки топлината. Сега мсе първи по бройки заразени, само и чужди болни ни трябват съвсем да я вапцаме. И кой ще ги лекува тия чужденци, като няма място за българи в болниците?!
  • 15 На дълго

    1 1 Отговор
    Туризъм в България не съществува.Хотелиерите са част ОПГ-та опитващи се да преперат някое и друго милионче от поредната обществена поръчка или от наркотрафиа закрилян и подпомаган в организацията от министерството на вътрешните криминални работи.