16 Април, 2021 14:25 1 895 6

Икономиката на Китай се възвръща с 18,3% след COVID-19 кризата

  • китай-
  • ръст на икономиката-
  • коронавирус-
  • тримесечие

Това е най-големият скок на БВП, откакто Китай води тримесечен отчет през 1992г.

През първата четвърт на 2020г. икономиката на Китай се сви с 6,8%, като това беше резултат от затварянето на цялата държава след избухването нa COVID-19, предаде ББС.

„Това е добър старт за Китайската икономика“, заяви Националното статистическо бюро на страната, което публикува данните за първото тримесечие.

Въпреки това, данните от петък са под очакваното, след като проучване на икономисти от „Ройтерс“ прогнозира 19% ръст.

„Трябва да сме наясно, че вирусната епидемия е все още силно разпространена в световен мащаб, поради което за момента никой не може да гарантира сигурност или стабилност за каквото и да е“, добави Националното статистическо бюро.

Промишленото производство за март е нараснало с 14,1% отпреди година, докато търговията на дребно е с ръст от 34,2%.

Други ключови резултати, публикувани от китайския статистически отдел, сочат за възстановяване от кризата, но също така са и необичайно високи, тъй като се сравняват с изключително слабите данни от миналата пролет.

Юуе Су, китайският главен икономист в Икономическото разузнавателно звено, казва, че докато по последни данни се наблюдава, че възстановяването на икономиката е обширно, някои производствени и износни дейности са могли да бъдат „сложени начело“ през първото тримесечие, пропускът на което би могъл да доведе до по-бавен растеж занапред.

„Търговското представяне и вътрешната промишлена дейност вероятно няма да задържат силната си инерция за остатъка от годината поради липса на мерки, които да насърчават вътрешната икономика“, сподели тя.

Въпреки катастрофалното начало на миналата година, Китай беше единствената голяма икономика в света, която регистрира растеж тогава, макар и ръстът да беше рекордно нисък – 2,3%.

Държавата си е поставила като цел икономически ръст от 6% за настоящата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    11 0 Отговор
    Да гледат и да се учат европейците и америкаците. Как една държава се справя с кризата.

    Коментиран от #4

  • 2 А парите за икономика

    6 0 Отговор
    В България изчезнаха в управлението на Толупа.
  • 3 Питам

    7 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем комунистите от Китай-а соросоиди???
  • 4 аттсалв аз йух

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Е да де ама европейците и американците няма от кого да крадат щото са първи във всичко.
  • 5 Дракона

    3 0 Отговор
    Великолепно ,на практика показа на цял свят,уникалната ефективност на системата- Пазарна икономика и държавен контрол под шапката на Планова икономика,в стратегическите отрасли.В Китай да започнете собствен бизнес,е с много опростена процедура.Както за местните,така и от вън.Но с едно желязно правило: Без ВПК, производство и доставка на ел.енергия,водопреносна инфраструктура,добиви преработка на подземни богатства. И най важното: банково дело.Няма нито една чужда банка,или филиал.Оперира единствено Китайска Централна банка,с няколко филиала,която е 100% държавна собственост.. Ненапразно техен мъдрец е написал преди хилядолетие: ,,,Не е важен цветът на котката,важното е да лови мишки!" Мъдрост,която там прилагат успешно.Резултата е видим!
  • 6 ясно

    1 0 Отговор
    При нас,лапаме мухите!Корупция..