Last news in Fakti

30 Юни, 2021 18:53 2 609 4

Има пари за българската авиация

  • авиация-
  • авиокомпании-
  • българия-
  • помощ-
  • финанси-
  • коронавирус

Безвъзмездната помощ, която могат да получат българските авиопревозвачи, е 60 млн. лв.

Има пари за българската авиация - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 60 млн. лв. е сумата, която българските авиопревозвачи могат да получат безвъзмездно с цел справяне с негативните последици от кризата причинена от коронавируса. Сумата е в наличност в "Летище София" ЕАД след смяната на концесионера на аеропорта и с тях може да се разпорежда Министерството на транспорта, стана ясно след среща между Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ) и служебния министър на финансите Асен Василев.

От АБАИ искат безвъзмездна помощ в размер на 20% от оборотите за 2018 г. и 2019 г. Сред исканията ѝ са още разширяване на възможностите за финансиране на авиокомпаниите от оперативни програми, например ОП "Иновации и конкурентно-способност", ОП "Инициатива за малките и средни предприятия", ОП "Развитие на човешките ресурси", Програма COSME, "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19".

От Асоциацията искат включване на фирмите от авиобранша в Плана за възстановяване на ЕС от Covid-19 и устойчиво развитие и безвъзмездно отпускане до 50% от общия оборот за двете години - 2018 и 2019, които средства да бъдат използвани за възстановяване на сектора в рамките на следващите три години. Според представители на авиопревозвачите държавата трябва да поеме част от завишените вноски в Професионалния пенсионен фонд на летателния състав (12% осигурителния доход).

От АБАИ искат също така освобождаване на българските компании от плащане на такси към ГД "ГВА" по тарифа №5 за срок от поне 3 години, както и възможност за безлихвени кредити до постъпване на безвъзмездната помощ по Плана за възстановяване от Covid-19.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 1 Отговор
    Българският авиопарк е тотаално амортизиран. Е, оня ден се запалил двигателят на някакво бразилско самолетче тип маршрутка до Катаня.
  • 2 Вова император

    3 1 Отговор
    S7 ще изкупи на безценица скоро тия пътници.
  • 3 дааа

    3 3 Отговор
    Хайде дайте ги на ТИМаджийте, нали ще ви "возят без пари".
  • 4 боко ПКП

    2 0 Отговор
    Има за крадене, мръсотия и измами. Колко плаща Армеец за ползване на летището, по точно ТИМ и защо не плаща!