Last news in Fakti

19 Март, 2014 18:13 1 194 3

Първанов: България да заеме позиция срещу санкциите за Русия

  • първанов-
  • българия-
  • позиция-
  • санкциите-
  • русия

Подобни мерки ощетяват хората и бизнеса без особено да влияят върху политическите лидери

Първанов: България да заеме позиция срещу санкциите за Русия - 1
Снимка: БТА

Управляващите допуснаха България да изостане фатално с изработването на общонационална позиция  относно случващото се в Украйна, въпреки че събитията там ни засягат пряко и по тях има категорични становища, както на ЕС, така и други водещи фактори в световната политика. Това заяви президентът Георги Първанов (2002 – 2012), който, заедно с други представители на АБВ, е на посещение днес в Пловдив и региона.

Според Първанов позицията на страната ни трябва да е плод на национален и политически консенсус и да съдържа категорични послания по няколко ключови въпроса: „Какво правим с евентуалните икономически санкции. Аз мисля, че българската позиция трябва да бъде категорично против санкциите. Не само защото ние ще бъдем най–ощетени, но да се подчертае, че опитът със санкциите и тук на Балканите и в по–далечни региони показва, че те вредят единствено на хората и бизнеса. От тях лидерите на тези държави не страдат. Смятам, че е много важно България да си върне инициативата в преговорите по „Южен поток“. Ние щедро предоставихме тази инициатива на комисаря Йотингер и той, още при първите събития в Украйна, даде знак, че проектът, ако не се замразява, то ще бъде сериозно забавен. Само че по „Северен поток“ природен газ си тече, там никой не го спира, не го ограничава. Трябва да преценим и последиците за българския туризъм. Ние трябва да защитим и правата на нашите сънародници в Украйна. Да ги подкрепим в стремежа им да бъдат съхранени като етническа общност. Виждаме, че от Киев вече има натиск по отношение на отделни етноси“, посочи Първанов.

Случващото се в Украйна не трябва да се използва за създаване на паралели в България. Подобни тези не почиват на реални факти и са опасни за държавата, предупреди Георги Първанов. Той приветства идеята за свикване на КСНС по казуса с Украйна, като заяви, че това е още един форум на който може да бъде постигнато национално съгласие по въпроса. „Що се отнася до позицията на президента Росен Плевнелиев, бих искал да кажа, че е закъсняло свикването на КСНС, но мога да го оценя само позитивно, зави Първанов.

Пред журналисти в Пловдив Първанов коментира и някой от вътрешнополитическите теми в България. Според него спорът между държавата и енергийните оператори трябва да бъде решен бързо и по цивилизован начин. „Това, както юристите отбелязват, е наистина повече търговски въпрос, отколкото регулаторен. Не смея да мисля за темата „национализация“. Тя звучи много крайно. Аз мисля, че е доста закъснял опитът да се разрешат проблемите във връзка с дълговете на ЕРП-тата към НЕК. Това трябваше да започне още преди десетина месеца. Още в началото на управлението“, категоричен бе Първанов.

Думите му бяха подкрепени от професор Борислав Борисов, според когото ситуацията между НЕК и дружествата изглежда патова, при която двете страни твърдят, че са прави. ЕРП-тата изведнъж са поставени под условие, буквално за  24 часа да приведат големи суми, което е технически почти невъзможно, в същото време обаче тези компании пък са си позволили да прихващат суми, което нямат право да правят по закон, посочи той.

Ръководството на АБВ коментира и теми, свързани с участието на гражданската инициатива в бъдещите евроизбори. Листата на формацията ще бъде обявена в постановения от закона срок. Неин водач, както бе обявено още преди два месеца, е най–успешният евродепутат на България Ивайло Калфин. Основните предложения на АБВ за реформи в българската държавна политика, ще бъдат официално оповестени до няколко дни и публикувани на интернет страницата на инициативата. Те ще съдържат предложения за преструктуриране на българската икономика, социален сектор, здравеопазване и образование с насоченост към основната цел - преодоляване на тежката демографска криза, в която е изпаднала страната.

Предложенията на АБВ ще бъдат отворени към широк обществен и политически дебат, посочи още Георги Първанов, който за пореден път отправи покана за дебати по темата към ръководствата на всички формации в България.

В тази връзка Първанов коментира вътрешнополитическата ситуация в страната и негативите, които носи на държавата сериозното разделение и липсата на диалог между водещите политически сили, представени в 42-то Народно събрание. „Тези избори упорито се превръщат от страна на управляващите в референдум за бъдещето на самото управление. Включително и с номинацията на председателя на БСП за водач на листата. Очевидно се залага всичко. За мен основният въпрос е, че правителството е слабо. Ключовият въпрос е, че парламентарното мнозинство е взаимно блокирано. Тези три и малко отгоре парламентарни формации, които оформят една тайна коалиция, не са в състояние да произведат сериозен законодателен продукт. Ако те се съберат за кворум това е вече новина! Ако те не предизвикат скандал, това също е новина! Кажете ми колко време може да изкара един такъв парламент и респективно правителството, което се крепи на това мнозинство? Не е въпросът да се устиска повече време. Въпросът е в това да имаме силно правителство, което да предприеме и непопулярни, но необходими мерки. Това става обикновено в първите 10-12 месеца на едно управление и сега няма да го направят, защото предстоят избори. Напротив, сега се развихря популизмът. В този смисъл аз смятам, че управлението е неефективно и това предполага, налага провеждането на предсрочни парламентарни избори. Кога ще бъдат те, разбира се, решава това аморфно, неясно мнозинство“, заяви в заключение Георги Първанов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    0 0 Отговор
    Прав е
  • 2 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Ми да заеме, какво чакате ?
  • 3 Oirgolis Stavro

    0 0 Отговор
    AZ prelagam da se napravi referendum za otdeliane na iztothna Balgaria ot zapadna togava da vidim tezi ot parlamenta kakvo ste lapat