19 Май, 2014 11:51 704 0

КЗК глоби Топлофикация София с 61 881 лв

  • кзк-
  • глоби-
  • топлофикация софия

Проверени са и дружествата Иста България ЕООД и Техем Сървисис ЕООД

С Решение № 641/14.05.2014г., Комисията за защита на конкуренцията установи, че Топлофикация София ЕАД е извършило злоупотреба с господстващо положение, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради-етажна собственост в град София и да засегне интересите на потребителите, в нарушение на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията.

С Решението, Комисията наложи имуществена санкция на Топлофикация София ЕАД в размер на 61 881 лева за извършеното нарушение, представляващ процент от оборота на дружеството на този пазар.
Производството е образувано с решение за самосезиране, в което са изложени аргументи във връзка с евентуално извършено нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията  от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия при формирането на цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост и информация от Върховна административна прокуратура. В рамките на производството, бе извършена и проверка от страна на служители на КЗК в офисите на Топлофикация София ЕАД, Иста България ЕООД и Техем Сървисис ЕООД.

От направения икономически и правен анализ, Комисията установи, че налагането, от страна на Топлофикация София ЕАД, на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата, премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите като води до по-ниско качество и лишава потребителите от възможността да изберат доставчик на услугата, въз основа на цената.

Според Комисията, налагането на необосновани цени, води до поставяне в неравностойно положение на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия, по отношение на техните разходи и нормата на възвращаемост и уврежда интересите на потребителите на топлинна енергия.

Решението може да бъде обжалвано пред  Върховния административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА