Last news in Fakti

23 Май, 2014 15:58 1 080 0

Глобиха Barclays с 26 млн. за манипулация на цените на златото

  • barclays-
  • глоба-
  • банка

От банката са се провалили в осигуряването на механизъм за предотвратяване на конфликт на интереси между нейните служители и клиенти

Глобиха Barclays с 26 млн. за манипулация на цените на златото - 1
Снимка: БТА/AP


Британската банка Barclays бе глобена с 26 млн. паунда, след като местните регулатори разкриха, че неин търговец е манипулирал котировките на златото, съобщи Би Би Си.

Виновният трейдър Даниел Джеймс Плънкет се е възползвал от слабости в системата, за да се облагодетелства за сметка на клиентите. Той е уволнен и глобен с 96 500 паунда. Инцидентът е станал през юни 2012 г., ден след като от банката бяха глобени с рекордните 290 млн. паунда за манипулация на основни цени.

От британския регулатор са решили, че  Barclays са се провалили в „осигуряването на адекватно предотвратяване на конфликта на интереси между нейни служители и нейни клиенти“.

Главният изпълнителен директор на банката Антъни Дженкинс заяви, че от банката вече са предприели мерки за засилването на нейните механизми на контрол, свързани с всички нейни операции.

Джеймс Плънкет е директор на бюрото за благородни метали в  Barclays. Той е отговорен за ценообразуването и управлението на риска в договор, свързан с фиксирането на цената на златото, излязъл на 28 юни, 2012 г. Ако към онзи период цената на златото е над $1,558.96 от банката е трябвало да направят плащане от $ 3.9 млн. на свой клиент. Но ако цената е под тази граница, от  Barclays не са длъжни да извършат плащане. Плънкет е извършил фалшиви поръчки, опитвайки се да намали цената под въпросната граница.

Той успява, в резултат, на което банката не превежда плащането от $ 3.9 млн. на своя клиент, а трейдърът реализира печалба от $ 1.75 млн.  за нея. Според регулаторите Плънкет  е подвел  Barclays чрез представянето на фалшива сметка, прикриваща нелегалните сделки.

Фиксингът на златото е механизъм за определянето на цени, които позволяват на инвеститорите да купуват и продават злато в еднаква котировка. Barclays  се присъедини към механизма през 2004 г. В него членуват още  HSBC, Societe Generale and Scotiabank. Deutsche Bank беше част от групата, но вече напусна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА