Last news in Fakti

11 Юни, 2014 18:06 1 051 0

Красен Станчев поиска мораториум върху всички решения в енергетиката

  • красен станчев-
  • мораториум-
  • решения-
  • енергетиката

Отворено писмо на Инициатива

Мораториум върху всички решения в енергетиката и постигане на политически консенсус за въвеждането на Енергиен борд под мониторинга на Европейската комисия. Това поиска Красен Станчев от Инициатива "Да спасим енергетика" в отворено писмо до българските институции и държавници.

Ето какво гласи и писмото:

"Инициативата „Да спасим енергетиката на България“ се обръща към всеки член на нашето общество, който независимо от своята позиция и отношение към енергетиката на страната ни, се чувства отговорен за бъдещето на България:

Случващото се в българския енергиен сектор през последните години и особено през изминалите няколко месеца е катастрофа, която ще доведе страната ни до намаляване на кредитния рейтинг, финансова и енергийна криза засягащи всички отрасли на икономиката.

Зад намеренията да се „ребалансира“ българската енергетика се предприемат действия, които волно или неволно водят най-важния икономически сектор на страната до пълен крах.

Непрофесионалните и необосновани решения на държавния енергиен регулатор все повече задълбочават хаоса в този важен сектор.

Проекторешенията за цените в секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ на ДКЕВР са необмислен акт, залагащ нереалистични приходи в отрасъла и почиващ на хипотези за бъдещи възможности, а не на законовите и договорните реалности в страната. Евентуалното едностранно прекратяване на съществуващите договори с AES Гълъбово и ContourGlobalМарица Изток 3, с компаниите от ВЕИ сектора и намеренията за отнемане на лицензите на крайните снабдители ще доведат неминуемо до лавина от съдебни дела срещу българската държава на стойност не по-малка от 12 милиарда лева. Тази сума, заедно с лихвите, ще бъде платена от българските граждани, които сега получават фалшиви обещания за „облекчаване“ на техните разходи за енергия. Решенията в енергетиката ощетяват всички.

Разходите на обществото за тях са много по-големи от привидната подкрепа. Ето защо призоваваме за отговорно държавническо поведение от страна на българските институции.

Настояваме за незабавно изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия за българската енергетика и отстраняване на обвързаните в конфликт на интереси лица от ДКЕВР и от ръковоството на Българския енергиен холдинг.

Призоваваме за налагане на мораториум върху всички подготвяни регулаторни и законодателни промени до постигане на консенсус за бъдещето на енергетиката в България.

Призоваваме за спешни преговори и постигане на политически консенсус за въвеждането на Енергиен борд под мониторинга на Европейската комисия, с участието на авторитетни международни организации, който да осигури баланс между интересите на всички страни и да гарантира стабилност и прозрачност в управлението на енергийния сектор.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА