Last news in Fakti

10 Октомври, 2014 18:48 1 756 2

Станишев: Три перспективи пред управлението на България оттук нататък (обновена)

  • бсп-
  • пленум-
  • сергей станишев-
  • атанас мерджанов-
  • "позитано" 20

На пленума на БСП е бил поставен и въпросът за оставката на председателя на Изпълнителното бюро Михаил Миков

Станишев: Три перспективи пред управлението на България оттук нататък (обновена) - 1
Снимка: пресцентър БСП

Слабият резултат на социалистите на тези избори не е добра новина за България, заяви председателят на ПЕС и бивш лидер на левицата у нас Сергей Станишев преди заседанието на Националния съвет на БСП на „Позитано“ 20, който продължи над 4 часа, за да анализира резултатите на партията от предсрочните парламентарни изборите и да обсъди предстоящите преговори с ГЕРБ.

Станишев очерта три перспективи пред управлението на страната оттук нататък: или дясна коалиция начело с победителя ГЕРБ, или голяма коалиция, или предсрочни избори. „В тази нестабилна политическа ситуация БСП трябва да се мобилизира, да има план и за вътрешна реорганизация, и най-важното - да работи на базата за ясни политики в диалога, който предстои с победителя на изборите, и с всички други партии“, препоръча Станишев.

Най-глупаво е да се самоизбием като партия, но винаги е имало такива рефлекси в БСП, особено след тежка загуба, разсъждава той.  Страната има нужда от силна левица и от социална партия, която да защити интересите на обикновените хора – това и правехме до голяма степен в предишните 15 месеца, обясни той участието на партията в правителсдтвото на Орешарски. Станишев изрази недоволство от ниската избирателна активност: „При под 50% гласували, това е тежка диагноза и мисля, че всички политици трябва да проявим смирение и отговорност за държавата и за хората“, категоричен бе той.

Говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов увери журналистите, че ще има промени в ИБ на БСП и те ще бъдат предложени от председателя на Националния съвет Михаил Миков в най-близко време. Най-вероятно това ще бъде съчетано със структурирането на новата парламентарна група на „БСП - лява България” след уточняване на ръководството на групата, за да няма дублиране в двете ръководства”, обясни Мерджанов.

Той разказа, че дискусията на самия пленум, който тече при закрити врати, преминава в изключително самокритичен тон и са били отправени много предложения. Сред делегатите надделявало мнението, че процесът за оздравяване на партията не може да приключи само в едно заседание, а трябва да продължи, като дебатът се пренесе и в областните, и в общинските структури.

Поставени са били много въпроси, свързани и с оставка на председателя на Изпълнителното бюро, довери Мерджанов.

Преди всичко за нас е важно да чуем мнението и визията на ГЕРБ. Всички онези въпроси, които касаят пряко нашите избиратели ще бъдат защитени от нас, заяви Мерджанов.  „Беше предложена група за участие в консултациите с ГЕРБ в понеделник. Предложенията са в нея да бъдат включени Янаки Стоилов, като зам.-председател на партията и ръководител на групата, Захари Георгиев, както и аз”, каза още той. По думите му мандатът на групата ще се изрази в посока на подчертаване на загриженост за  проблемната ситуация, пред която се намира бъдещото Народно събрание. „Ние имаме ясен мандат, който се основава на нашата предизборна програма и платформа, която се изгражда на базата на нашите дванадесет червени линии, със социална насоченост към избирателите ни”, подчерта той.

По въпроса дали БСП няма да участва в кабинет на ГЕРБ, Мерджанов отговори: „По-скоро поведението ни след тези избори ще бъде опозиционно. Смятаме, че 43-тото НС няма как да бъде стабилно без управляващо мнозинство и без балансирана опозиция. БСП е доказала своята сила и като управляващи и като опозиция. Избирателите обаче ни отредиха място на опозиция в 43-тото НС”, каза той. Според него това не означава, че партията няма да участва с конкретни разумни становища и експертни мнения по важните за страната въпроси. По отношение на бюджета, той заяви, че вече е време да се обсъжда нов бюджет. „В тази насока ще бъде и нашето поведение при обсъждането му”, допълни още той.

На въпрос за предстоящите преговори с ГЕРБ, Мерджанов отговори: ”Думата преговори е пресилена. По смисъла на писмото, което беше изпратено първоначално, това са консултации. За нас е важно да чуем представата и визията на ГЕРБ, за това как ще се структурира парламентарното мнозинство и на тази база какъв кабинет е възможен и ще бъде излъчен от тях”, подчерта Мерджанов.

Той заяви обаче, че това не означава, че БСП ще се отнесе нестабилно и ще откаже всякакво обсъждане на ситуацията, свързана със състоянието на страната, на икономиката, на финансовата система. Мерджанов подчерта, че народът е повелил ГЕРБ да е първа политическа сила и стабилността, която те претендират да имат, изисква да се носи съответната политическа отговорност и съответната инициатива във воденето на тези консултации. „Смятаме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва по-активно да участва и да даде отговори на поставените въпроси. Въпросите и интересите се отнасят към нас, но ние сме втората политическа сила”, заяви говорителят на ИБ на НС на БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Autohouse Randm

    0 0 Отговор
    stanishev koi te pita teb be nekadarnik.nagal tip s p...lski naklonosti.
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Тоя няма срама...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове