Last news in Fakti

11 Октомври, 2014 09:40 2 583 0

Бум на поръчки бави БГ носилката за ебола

  • преглед-
  • печата-
  • ебола-
  • носилка

Преглед на печата

Бум на поръчки бави БГ носилката за ебола - 1
Така изглежда носилката за заразени от ебола. Снимка: АП/БТА

Разследвайте в Горни Лом, спомнете си за Медникарово, призовава в. „24 часа“

На 10 октомври точно преди 20 г. България преживя един от най-черните дни в новата си история: във все още държавната по онова време ТЕЦ “Марица-изток 3” край старозагорското село Медникарово в 10.51 ч се пропуква и рухва бака с 2000 куб. м вода, загрята до 90 градуса. Врелият потоп помита два цеха по пътя си. На място загиват петима души, мнозина от пострадалите умират по-късно от дълбоките изгаряния в нечовешки мъки. Жертвите са общо 21, други четирима остават инвалиди за цял живот. Сега друга промишлена авария потресе страната - взривът в барутната фабрика в село Горни Лом отнесе 15 човешки живота. Освен смъртта на невинни хора като че ли между двете трагедии няма друга връзка. Макар веднага да се набива на очи, че те се случиха в два от отраслите на промишлеността с най-тежки условия за труд - енергетиката и военната индустрия.

АЕЦ „Козлодуй“ изхарчила незаконно 16 милиона лева, разкрива в. „Труд“

Повече от половината пари за водноелектрическата централа на АЕЦ „Козлодуй" са били изхарчени незаконно. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Съоръжението, което използва отработената вода в топлия канал на АЕЦ-а, започна работа със закъснение от 3 години през септември 2013 г. За него бяха дадени над 22 млн. лева при първоначално планирани 12 млн. лв. Оказва се, че 16 млн. лв. са изхарчени, без да се обявяват обществени поръчки. Според финансовия отчет на дружеството за миналата година то дължи на своята компания майка АЕЦ „Козлодуй" 19,1 млн. лева. Въпреки това водната централа е завършила годината с печалба от 185 хил. лева. От финансовата инспекция са открили, че и друго държавно енергийно предприятие е злоупотребило със закона: „Мини Марица-изток". То е изхарчило без конкурс над 540 хил. Лева.

Бум на поръчки бави БГ носилката за ебола, твърди в. „Монитор“

С около 2 седмици ще се забави доставката на специална барокамера – носилка за заразени с ебола, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Само двама производители потвърдили за възможна доставка, тъй като заявките се увеличили стотици пъти. ВМА започва процедура за покупка на такова съоръжение от Израел или Австрия. В тези страни камерите са надеждни и са със сертификат, че могат да послужат при транспортирането на пациенти с ебола, като му осигуряват комфорт на придвижване и същевременно са безопасни за медиците, съобщи проф. Камен Плочев - началник на Клиниката по инфекциозни, тропически и екзотични болести във ВМА. Първоначалният вариант бил такава барокамера да бъде купена за 10 000 лв. от Чехия, но се оказало, че фирмата не може да удостовери със сертификат, че изделието може да се ползва за инфектирани именно с ебола.

В парламента се заформя мнозинство за отмяна на преференциите, пише в. „Сега“

Преференцията се превръща в проблем за големите партии. ГЕРБ, БСП и ДПС вече обмислят промени в Изборния кодекс, които ще премахнат възможността избирателят да пренарежда партийните листи. Последните данни на ЦИК сочат, че 19 са кандидатите, които стават депутати благодарение на пренареждането. Ако кодексът бъде отворен за промени, в парламента се събира внушително мнозинство срещу преференциите, с които гласуваха 1/3 от избирателите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера даде да се разбере, че се предвижда сериозен ремонт на кодекса в новия парламент. От намеците му се разбра, че преференцията също е сред належащите поправки. Заместникът му Цветан Цветанов изтъкна огромния брой недействителни бюлетини на тези парламентарни избори, породени от грешки в преференциите.

Красавици влизат в мина, шокира в. „Стандарт“

Красавици с титли от родни и международни конкурси и подиуми слизат под земята. Топмоделите на "Ивет фешън" ще дефилират в истинска мина на 19 октомври от 17 часа. Уникалното шоу се подготвя за първи път в България по идея на община Перник за празника на града. По време на спектакъла подземният музей ще разкрие интересни факти от богатата си история. Той е единствен за Балканския полуостров. Разположен е в две от запазените галерии на първия рудник, който е работил от 1891 до 1966 г. Нестандартното ревю ще покаже, че в съвременното изкуство граници почти не съществуват. Под прожекторите ще омайват отличничките Нора Шопова, Екатерина Куцарева, Християна Димитрова... Публиката ще очаква и Луиза Григорова - актрисата, която започна кариерата си именно като манекенка в агенцията на майка си, перничанката Ивет.

Люк Монтание: аутизмът е лечим с антибиотици, цитира в. „Новинар“

Аутизмът е лечим при точно дозирана употреба на антибиотици. До този извод са стигнали учени от Франция и Белгия, които провеждат изследвания на деца с аутизъм вече 10 години. Новината беше съобщена от откривателя на СПИН Люк Монтание по време на среща с журналисти в Пампорово. Той участва в Международната конференция за свойствата и паметта на водата. Монтание подчерта, че по време на изследвания е открито завишено съдържание на бактерии в чревната флора на децата с аутизъм. При 80% от тях са открити т.нар. агенти, които от червата достигат до кръвта, а оттам и до мозъка. Във Франция вече има сериозни резултати за подобряване на състоянието им. Целта на изследванията е да се открие метод за лечение на болести, предизвикани от бактериална зараза, в това число и на Паркинсон, Алцхаймер, склероза и заболявания на периферната нервна система.

МВнР предупреждава шофьорите: И Унгария иска големия талон, предава в. „Преса“

След Гърция и полицията в Унгария вече иска при пътуване в страната им българските шофьори да носят оригинала на малкия и големия талон за собственост на автомобила, съобщиха за „Преса“ от МВР. При непредставяне на двете части на свидетелството за регистрация водачът рискува да отнесе глоба от 40 до 100 евро. До момента в Пътна полиция не са получавали писмо за изискванията на властите в Будапеща. Такава информация е била качена на сайта на нашето външно министерство още на 1 октомври. Българското посолството е отправило запитване след оплаквания на наши шофьори, които били изненадани, че тамошните униформени им искат и големия талон, казаха от ведомството. Местните власти обяснили, че двете части на свидетелството са неделим документ. Те не признават копия, искат оригинали на документите.

По-хуманно ще е с чука по главата, коментира в . „Дума“

Нова безумна идея лансираха експерти около служебното правителство. Предлагат при изчисляването на пенсиите да отпадне включването на трите най-добри години от стажа преди 1997 г. и да се имат предвид само тези след 1997 г. Естествено, това ще доведе до рязко намаляване на бъдещите пенсии за първа, втора и трета категория труд. Трите благоприятни години преди 1997-а в момента участват във формулата за изчисляване на индивидуалния коефициент на бъдещия пенсионер. Това вдига малко пенсиите, защото след кризата на 1997 г. заплатите (и осигуровките) масово намаляха. Човек избира тези три години, които са му носили повече доходи, и те да се прибавят към стажа и доходите след 1997 г. Отпадането на споменатите 3 години би било фатално за огромна група хора и ще ги ощети чувствително при равни други условия за придобиване на пенсия.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове