Last news in Fakti

13 Октомври, 2014 08:14 999 0

Възможен ли е консенсус за мажоритарен вот

  • избори-
  • мажоритарен вот-
  • нато-
  • българия-
  • вирус-
  • животни

Преглед на печата

Възможен ли е консенсус за мажоритарен вот, разсъждава в. „Труд“

Явно не сме далеч от нови избори, щом вече се готви ревизия на Изборния кодекс. Друг е въпросът дали на служебния кабинет му влиза в работата да пише изборни правила – най-малкото никой не е длъжен да ги ползва дори за сведение.Важният въпрос е може ли да се постигне широк политически консенсус за нова изборна система, без който тя няма да има легитимност. Масовото гласуване с преференция показва, че хората копнеят за мажоритарен вот. А пълният мажоритаризъм е прекият избор на депутати. Но за да няма изненади като в Кюстендил, при това в национален мащаб, първо политиците трябва добре да обяснят, че тогава гласовете на едни стотици хиляди избиратели ще са напълно безтегловни, на други стотици хиляди - свръхтежки. Че само с разлика от няколко гласа един може да спечели всичко - цял мандат, а друг - нищо, нула мандат.

Тежък вирус убил животните в зоопарка, разкрива в. „Стандарт“
Тежък вирус е убил 10-те тревопасни животни в софийската зоологическа градина. Това са установили множеството изследвания и анализи в различни лаборатории. Подробности около разпространението на вируса ще станат ясни тези дни, когато Агенцията за безопасност на храните съобщи официално резултатите от проверките. "Няма отравяне от храна, няма никакъв умисъл, всичко е в резултат на тежка вирусна болест", заяви за "Стандарт" Манол Нейков, директор на Столичния зоопарк. Подобна болест покосила животни и в други европейски зоопаркове това лято, като например в Холандия. От 15 септември зоопаркът отново е подновил доставките на фуражи и сено от фирмите, с които работи. Проби от храната са били изследвани в различни лаборатории в София, Пловдив и Германия, но не са открити следи от пестициди, хербициди или микотоксини.

НАТО готви наказателна процедура за България, съобщава в. „Сега“

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет "Визия 2020" и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, научи "Сега". Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията. Браус е посочил, че НАТО внимателно ще наблюдава дали новото правителство ще следва приетия от служебния кабинет план за модернизация до 2020 г. Ако следващите управляващи се откажат от него, Брюксел ще наложи т. нар. програма за неподкрепа на България. Това е един вид наказателна процедура, тъй като НАТО няма други лостове, за да санкционира членовете си.

Скъпият ток ще вдигне храни и услуги с 4-5%, предупреждава в. „Преса“

Увеличението на тока от 1 октомври ще вдигне цените на основните хранителни стоки и услуги с 4-5%, съобщи независимият финансов експерт Мика Зайкова на конференцията „Данъчни модели и преразпределителни механизми в ЕС“. Според Зайкова реалното поскъпване на повечето храни трябва да е много по-голямо. Хлябът от малките пекарни например, където токът формира 60% от себестойността, трябва да се вдигне с 10%. Но хлебарите няма да го направят, защото пазарът е свит. По-голямото увеличение не може да бъде преглътнато от тези, които получават доходи около минималните осигурителни прагове, от пенсионерите и безработните. Тази група е 80% от населението. Така фирмите ще компенсират по-големите си разходи за ток с намаляване на собствената печалба. Ще прибегнат до съкращаване на персонал или преминаване в сивия сектор.

Водят Ана-Мария на гинеколог в четвъртък, оповестява в. „Монитор“

Ана-Мария ще бъде прегледана от гинеколози в „Пирогов” този четвъртък, за да се установи дали детето-аутист е било сексуално насилвано. Това съобщи пред „Монитор” вчера майката на момичето Радосвета Симеонова. Прегледът ще се извърши под упойка, като майката настоява да присъстват и двама наблюдаващи лекари. „Това са хора, на които имам пълно доверие. Става дума за анестезиолога Иван Евлогиев от пернишката болница „Рахила Ангелова” и д-р Иво Лазов, който също работи там и е шеф на родилното отделение. Държа те да присъстват на прегледа на Ана-Мария”, коментира Радосвета. Момичето е било заведено и на психотерапевт в болница „Св. Никола” в събота, съобщи още майката. Заключенията от прегледа са, че детето все още е много разтревожено и емоционално и ще е необходима продължителна терапия.

Мобилните телефони причиняват нов вид рак, алармира в. „Новинар“

Това съобщи проф. Бевърли Рубик от Калифорнийския институт по интегрални проучвания, която участва в Международната конференция, посветена на свойствата на водата, в Пампорово. Ракът на слюнчените жлези е ново заболяване, което медиците в САЩ регистрирали след бума на мобилните телефони и мобилния интернет. Най-често заболяването се открива при хора, които непрекъснато стоят с Bluetooth в ушите или с телефон близо до ухото. При Hands free със слушалки с кабел влиянието върху човешкото здраве не е толкова сериозно, тъй като електрониката не се концентрира в ухото. Определят Wireless като тютюна на XXI век – нещо вредно, към което хората се пристрастяват. 45 минути в близост до включен мобилен телефон са достатъчни, за да се промени формата на клетките на кръвта, което нарушава циркулацията.

Имотът на Галин и Галена: най-голямата къща в Централна България, пише „24 часа“

Галена и Галин ще имат най-голямата къща в Централна България. Бизнесменът Галин Анастасов и половинката му Галена правят дом с площ от 1900 кв. метра в района на кв. „Картала” във Велико Търново, който е обект на множество коментари и спекулации. В близост се намира ритуалният имот на Бялото братство на Петър Дънов. Домът на Галин и Галена е разположен върху площ от 5, 5 дка. Къщата е близо 1900 кв. метра, а останалите 4 дка остават свободни и ще бъдат засадени с дървета и храсти. Зад нея има стилно барбекю, а отпред е направен басейн с джакузи и зона за деца. Къщата има 11 спални и поне още толкова стаи. През централния вход се влиза в огромно преддверие, откъдето се извиват дъгообразно две стълбища до втория етаж, които напомнят интериора на култовия дворец на Чаушеску в Букурещ. В къщата има частен фитнес и няколко огромни дрешника.

Съгласие – да, коалиция – не, отсича в. „Дума“

При обсъждането на Комисията "Юнкер" пред Групата на социалистите в ЕП стоеше въпросът - възможната най-приемлива "сделка" с дясноцентристката ЕНП или последователно отстояване на приоритетите за същностна промяна на Евросъюза. Чрез подкрепа за полезните предложения на Юнкер и отпор срещу дясната доминация в предлаганата Комисия и опитите за отказ от поети от него пред Групата ангажименти.
В хода на дискусиите в Групата бяха лансирани, макар и "мимоходом", идеи за "голяма коалиция" с групата на ЕНП за предстоящите пет години - все в името на стабилизирането на ЕС и на Европа. Идеята обаче срещна доста категоричен отпор и бе изоставена от носителите й в полза на по-неангажиращото разбиране за сътрудничество и взаимодействие, разказва евродепутатът Георги Пирински.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове