16 Октомври, 2014 19:41 943 1

Протест срещу затварянето на ТЕЦ-Варна

  • тец варна-
  • протест-
  • чез-
  • затваряне

ЧЕЗ призова профсъюзите и служителите към конструктивна и открита дискусия

Ръководството на ЧЕЗ България покани на среща представители на протестното митинг-шествие, организирано на 16 октомври 2014 г. от Федерацията на енергетиците „Подкрепа“ пред офиса на компанията в София. За съжаление те не се отзоваха и срещата не се състоя, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

„Призоваваме за конструктивна и открита дискусия по въпросите, които повдигат синдикатите. Служителите са най-ценния ни актив и грижата за тях е наш основен ангажимент. Независимо от трудната ситуация, в която се намират всички компании на ЧЕЗ в България, правим всичко възможно, за да защитим интересите на нашите служители“, каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ Варна.

Досега ЧЕЗ многократно е информирала синдикатите и служителите за ситуацията и стъпките, които прави за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна“. Компанията напомни на синдикатите, че ако желаят, могат да внесат свои предложения в специално създадената съвместна работна група с Българския енергиен холдинг. Групата, чиито мандат е до 31 октомври, ще обсъди и ще направи икономически анализ на всяко аргументирано предложение, което получи. В момента тя анализира възможността да се сформира проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите по-нови блока на ТЕЦ „Варна“ (4-ти, 5-ти и 6-ти) и да вземе централата под наем.

„Като собственик, който до момента е вложил 600 млн. лева за закупуване и увеличаване на капитала на централата, ЧЕЗ има най-голям интерес да бъде намерена икономически обоснована възможност ТЕЦ „Варна“ да продължи да работи и да се запазят работните места. През последните две години, въпреки че търпяхме загуби и бяхме принудени да работим само по 5-6 месеца годишно, запазихме работните места, изплащахме възнагражденията коректно и продължихме да търсим решение за бъдещето на централата. Преговорите с БЕХ са част от тези усилия“, заяви Минчо Минчев.

ЧЕЗ ще продължи да информира своевременно и  редовно своите служители за процеса на търсене на решение за удължаване на живота ТЕЦ „Варна“.

 

 

 

За опасност от режим на тока заради затварянето на ТЕЦ-Варна предупредиха служители на ЧЕЗ, които протестираха пред централата на компанията. Те са категорични, че вече са предупредени за затварянето на блоковете и 316 души ще останат без работа.

Въпреки предварителните заявки в протеста да участват около 300 души, недоволството си изразиха около 20-ина служители на компанията, предвождани от лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. След като не бяха приети от ръководството на ЧЕЗ, те организираха шествие до енергийното министерство, предаде БНР.

Протестиращите служители на компанията се обявиха против затварянето на ТЕЦ-Варна, каквото е намерението на ЧЕЗ до края на годината. Един от служителите на централата, който работи там от 36 години, бе категоричен, че хората няма да успеят да си намерят друга работа, отговаряща на квалификацията им.

Това е единствено за запазване на работни места. Не говорим за заплати, не говорим за други искания, говорим за работни места, каза той и обясни, че е реална опасността от режим на тока, ако централата затвори.

Опасността става още по-голяма при евентуалното спиране на газовите доставки през зимата, допълни д-р Константин Тренчев.

Най-добре е Българският енергиен холдинг да вземе централата. Казва се на "процесинг" - т.е. той да я управлява, той да плаща заплати, той да внася въглища, той да организира производство и да дава някаква минимална сума на чехите за това, че ползва тяхна собственост - не се говори за национализация, каза Тренчев.

Протестите срещу затварянето на ТЕЦ-Варна ще продължат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ts@r

    0 0 Отговор
    То се е видяло, че ще я закриваме тая държава... Тя процедурата вече си е в сила от 20 години. Разпродават се активи, граби се каквото може, трупат се максимално количество задължения и последната стъпка е обявяване на фалит, обаче понеже не сме толкова важни колкото Гърците нас ще ни оставят да потънем и да изчезнем от картата...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове