29 Октомври, 2014 14:24 611 0

Близнашки: Изпълнихме 90% от ангажиментите си

  • близнашки-
  • премиер-
  • отчет-
  • ангажименти

Не може да се говори за чистка в администрациите, категоричен беше служебният премиер

Досега сме изпълнили над 90% от поетите си ангажименти. Това отчете пред журналистите в Министерския съвет служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

Близнашки смята, че процентът е можел да бъде и по-висок, ако не е ставало въпрос и за съпричастност от европейски институции.

Организирахме честни избори за 43-то Народно събрание, подготвихме и проектът за актуализиран бюджет, възстановихме нормалния диалог с ЕК, стартирахме дейността по реформите в енергетиката, разработихме актуализирана реформа за съдебната система, одобрихме Националната програма „България в НАТО и европейската отбрана – 2020“, изброи проф. Близнашки.

„Окончателният отчет на правителството ще бъде представено тогава, когато имаме правителство. Подготвяме редица законопроекти, които не търпят отлагане и ще ги представим в НС. Първата точка от дневния ред на НС трябва да бъде свързана с актуализацията на държавния бюджет за тази година. Надявам се, че следващият кабинет ща продължи дейността за създаване на устойчив модел за пенсионна реформа“, допълни проф. Близнашки. Той уточни, че внасят и стратегията за развитието на висшето образование.

„218 служители са уволнените от отговорните си постове в администрациите. На тяхно място бяха сложени други лица. Това са минимални цифри.

Не може да се говори за чистка в администрациите,

предприемана от служебното правителство“, поясни още проф. Георги Близнашки.

Той беше категоричен, че ще се оттегли с достойнство и ще се върне към преподавателската си дейност в СУ „Св. Климент Охридски“ в Юридическия факултет.

„Единствено чрез актуализацията на бюджета можем да преминем към изплащане на гарантираните депозити. Това обаче е политически въпрос. Може да се започне и с отварянето на тези прочути файлове и досиета,” коментира Близнашки актуалната тема за КТБ.

Не съм проучвал законопроектът на Пеевски за КТБ, но нямам нищо против да се отворят банковите досиета. С тези думи пък премиерът пък отвърна на питане дали като протестиращ срещу модела „КОЙ" е изненадан, че в момента именно Делян Пеевски предлага осветляване на случилото се в КТБ. 4 милиарда е огромна дупка, там трябват радикални действия, настоя Близнашки по отношение на банката. Иска ми се да се направи още едно усилие, да се потърси стабилност, призова пред БНТ за пореден път той.

Служебният премиер напомни отново и друго свое искане - банкерът Цветан Василев да се върне в пределите на страната, за да асистира за разплитане на възела КТБ. Припомняме обаче, че това би било невъзможно, тъй като Василев е в дело за екстрадиция в Сърбия и е с иззет паспорт. Дори при опит да се върне в България без съдебно решение за екстрадиция, той би бил задържан на границата и върнат в Сърбия до приключване на процеса.

Той посочи, че много от критиките към кабинета, които се появяват не произтичат от работата на служебното правителство, а от недостатъците на Изборния кодекс.

„Очакваме действително да имаме благоприятни новини от ЕК тези дни.

Поехме огромен риск,

за да възстановим спрените плащания по двете оперативни програми“, добави проф. Близнашки.

„Винаги съм гледал на ролята на служебен премиер като свой дълг. Дано следващото правителство с твърда крачка продължи към реформите“, поясни още той. Според него протестите не са нещо, което може да продължава до безкрай. „Време е за конструктивно решение. Мисля, че призивът за смирение, който отправих като че ли стигна до политическия елит, който е голям длъжник на българския народ. Ситуацията е изключително тежка след като над 50% от българските гласоподаватели отказаха да гласуват“, каза още проф. Георги Близнашки.

Според проф. Близнашки

началният тласък за голямата промяна е даден.

Инициирах и референдум за реформа на изборната система, посочи премиерът „Не сме се отказали от тези начинания. Големите политически промени в нашето общество трябва да започнат от промените в Изборния кодекс. Не сме спирали да работим по тази тема“, увери проф. Близнашки.

По думите му, всички сме наясно, че тази крачка трябва да се направи особено що се отнася до нашите сънародници зад граница.

„Трябва да се направи и крачка към въвеждането на електронното гласуване. Полагам усилия да се върви напред“, допълни проф. Георги Близнашки.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове