Last news in Fakti

6 Ноември, 2014 08:13 25 462 6

БГ лихвари въртят бизнес с бели робини

  • робини-
  • парно-
  • тец-
  • ток-
  • лихвари-
  • саркофаг

Преглед на печата

ДКЕВР търси помощ от парламента, за да не поскъпне токът, информира "Труд"
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) очаква бързи мерки от парламента, за да бъде спряно увеличението на тока. Това каза пред журналисти в сряда шефът на ведомството Светла Тодорова.
По думите й има две спешни мерки, които трябва да се вземат - да се намали изкупуването на ток от зелените централи, както и да се намалят изкупните цени на ел. енергията от американските централи.
„Предишният състав на комисията беше толкова смел, че е заложил в цените на тока по-малко изкупуване на зелена енергия и невъзможни цени от американските централи", обясни Тодорова. Тя допълни, че ДКЕВР оказва пълно съдействие на държавната НЕК в преговорите с „AES Гълъбово" и „Контурглобал Марица изток 3", но не може да се намесва пряко в тях.

БСП пред фалит - дължи на банка, партньори, за лизинг и заплати, съобщава "24 часа"
БСП е пред фалит, разкриха от “Позитано” 20. Заради двойно намалената субсидия и големите задължения на партията в соццентралата подготвят сериозно орязване на разходите. Лидерът Михаил Миков лично се е заел със сметките и вече се е хванал за главата какви икономии и откъде да направи, разкриха леви.
Основната издръжка на БСП е от държавната субсидия, която след срива ѝ на изборите вече е наполовина от досегашната. Новият ѝ размер е около 5 млн. лв.
От тази сума обаче БСП трябва да даде 1,5 млн. лв. на коалиционните си партньори, които са 13, макар общо да имат само 1 депутат. Финансовите отношения бяха регламентирани още с подписването на договора за коалицията и много от формациите тогава дадоха знак, че не претендират за избираеми места в листите, но искат част от субсидията.
Така за БСП остават 3,5 млн. лв. годишно от нея. Те са абсолютно недостатъчни да покрият разходите дори на централата, а догодина предстоят и местни избори, коментираха запознати.

Доходите на учителите ще зависят от резултатите и квалификацията, надява се "Сега"
Възнагражденията на учителите ще зависят от резултатите в работата и от професионалното им развитие, както и от вида на региона и училището, в което работят. Учебните заведения, педагогическите колективи в тях и отделните учители ще получават финансови стимули според постигнатите резултати. Това е записано в плана за изпълнение на стратегията за развитие на педагогическите кадри за периода от 2014 до 2016 г. В документа, одобрен преди дни от служебното правителство, се предвижда през следващата година да бъде разработена и тествана системата за диференцирано заплащане. Схемата за финансови стимули трябва да заработи от 2016 г. В нейното създаване и въвеждане ще участват министерствата на финансите и на образованието, инспекторатите по образование, външни експерти, синдикатите и работодателите. По предварителни разчети от държавния бюджет ще бъдат отпуснати 9.5 млн. лв. Това е и дейността, за която са отделени най-много средства, става ясно от документа. Общата сума, необходима за изпълнението на дейностите в плана, е близо 12.5 млн., от които само 1 млн. лв. се очаква да бъдат отпуснати от оперативната програма за наука и образование. В плана е предвидено, че по изцяло нов начин ще се оценява и квалификацията на учителите в средното образование. Промяната трябва да стане факт още през 2015 г. В този срок ще бъдат одобрени и тествани индикаторите, по които да се оценява професионалната подготовка на учителите. Ще има и специален модул за анализ и сравняване на резултатите по години.

Саркофаг със 7 скелета в Поморие,  отбелязва "Стандарт"
Старинен каменен саркофаг със седем скелета откриха археолозите в Поморие. Находката е от IХ в. и е много интересна. Върху каменния ковчег е запазен надпис "Саркофаг на Теофилакт Лагоматис".
В него са положени костите на поне три деца и четири възрастни мъже и жени. Отварян е многократно, костите са размествани, освобождавана е площ. Интересно е, че в него има само един череп, други два и част от костите са открити в близост до саркофага, което може би ще даде сведения за непознат досега погребален обичай, смятат археолозите.
Екипът на Никола Русев се натъкнал на находката по време на разкопки върху терена, през който ще минава водният цикъл на града. При спасителните проучвания са открити още средновековна църква, некропол и част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало. Разкрити са и останки от късноантична сграда.

Такса сградна инсталация обърка топлофикациите, подмята "Новинар"
Топлофикациите не знаят как да реагират на исканията за опрощаване на таксата за сградна инсталация.
Това съобщи председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Причината е, че има разминаване в законите. Заради противоречие в нормативните уредби дружествата са поставени в шах и не знаят дали да събират пари на абонатите си или не.
В петък енергийният регулатор трябва да излезе със становище и ясни указания към топлофикациите какво да предприемат.
Проучването на регулатора е показало, че Законът за защита на потребителите противоречи на Закона за енергетиката. В единия е записано, че такса сградна инсталация се заплаща тогава, когато е поискана от потребителя. Това означава, че ако абонатът не иска да ползва парно, може да се откаже от сградна инсталация. Това противоречи на Закона за енергетиката, който според регулатора отразява коректно европейската директива.

БГ лихвари въртят бизнес с бели робини, предупреждава "Монитор"
Лихвари превръщат българки в жертви на трафик заради неизплатени дългове. Става дума основно за млади необразовани или нискообразовани жени, които живеят предимно в Южна България. Те са принуждавани да заминат в Кипър и да се омъжат за мъже от Африка или Далечния Изток. Бракът им се търгува за 1000 евро, с които те погасяват дължимата сума на лихварите. За това разказа вчера проф. Илона Томова от Института за изследване на населението при БАН при представяне на сборника с мерки на Академията за справяне с демографската криза.
Жените са изпращани в Кипър, защото там процедурата за придобиване на право за пребиваване е ЕС е най-бърза. Именно това е и целта на хората от Африка или Далечния Изток. Единственото условие е те да имат брак с жена от ЕС и да останат три месеца в Кипър на разположение на социалните работници.
След тези три месеца жената получава въпросните 1000 евро и се връщат в България, а мъжете заминават в Западна Европа.
Българките често се връщат в родината бременни или правят аборти, разказа още проф. Томова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Ицо

    0 0 Отговор
    Просто бизнес....нищо лично!
  • 2 От нищо нещо

    0 0 Отговор
    Не виждам къде точно се появява "робският" елемент сред циганките, които сключват фиктивни бракове с негри и араби в Кипър срещу 5000 лева, от които получават 2000, а за посредниците остават другите пари ? А, били забременявали. Значи всяко забременяване на жена на света е насилствено, така ли ? Ама че глупости. Циганките са бременни постоянно, докато са във фертилна възраст.
  • 3 Да ама не

    0 0 Отговор
    Въпрос на гледна точка - някой може да го възприеме лично и да ти отговори подобаващо лично ...
  • 4 Критика на чистия разум

    0 0 Отговор
    ако бяха учили едно време.нямаше да лапат сега в КИПЪР
  • 5 майка ти

    0 0 Отговор
    учили абе професора ти като си учил да нямаш яхта на карибете бе
  • 6 амариканеца

    0 0 Отговор
    ало евро съюза променете си законите поне 3години като в щатие, кви са тия три месеца
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове