16 Февруари, 2016 16:45 813 0

Миков: Здравето не може да бъде стока

  • миков-
  • здравето-
  • може-
  • бъде-
  • стока

Пазарът на здраве в бедна страна като България не може повече да бъде поощряван, заяви той

Миков: Здравето не може да бъде стока - 1

„Здравето не може да бъде стока, здравето е конституционно защитена ценност”. Това заяви на пресконференция след заседание на ИБ на БСП председателят на партията Михаил Миков. По думите му оттук насетне опитите за корекции в системата, въведена през 1999 г., която залага здравето като стока, трудно могат да дадат повече резултати. Според него трябва да се направят промени в укрепване на държавното и общинско здравеопазване.

„Явно е, че пазарът с човешкото здраве прави недоволни и пациентите, и лекарите, освен една по-тясна прослойка от тях, прави доволни фармацевтичните компании, частните инвеститори в здравеопазването, т.е. пазарът на здраве в бедна страна като България не може повече да бъде поощряван, държавата трябва активно да се намеси в регулацията на този сектор”, категоричен бе лидерът на левицата.

Михаил Миков обяви, че БСП ще проведе тематични дискусии. Като основни теми в тях той посочи на първо място данъчното облагане. " Необходимо е друго данъчно облагане – прогресивното, което намалява данъчната тежест върху работещите с доходи до 1500 лв. и увеличава данъчната тежест на тези, които получават по-високи от 1500 лв., включително облекчения за семействата, които отглеждат деца”, обясни лидерът на БСП.

Като друга тема за дискусия той посочи образованието - да се реши трябва ли българското училище да има възпитателна функция или така, както бе прието в сегашния закон, тази функция да бъде изключена.

„Трябва ли държавата активно да се намеси, за да осигури максимален достъп до образование и да помогне на тези, които не могат да си го позволят? Не приемаме днешните решения в средното образование”, каза още Миков.

Той постави и друг въпрос - трябва ли да възстановим данък наследство за имущества над 1 млн. лв. или къде е границата? „По отношение на икономиката - какви мерки може са предприеме държавата - веднъж за отваряне на пазари, втори път за стимулиране на производство и износ. По отношение на кредитната политика на държавата – коя е алтернативата на днешното състояние, при което многомилиардните кредити не дават особена перспектива за икономическо развитие”, допълни лидерът на левицата. По думите му ще се обсъди и политическият профил на БСП – възможните съюзи, възможните партньори.

„Разбираме, че БСП трябва да има широки партньорства, но това трябва да се случва на принципна основа. Ортаклъкът за власт е изчерпан като формула пред българските избиратели”, категоричен бе Миков.

Миков е на мнение, че отделянето на Румъния от България за мониторинговия доклад не е знак, а оценка на политиката, която е искала да адресира всички проблеми по борбата с корупцията в съдебната власт. „ЕК ясно казва, че борбата с корупцията трябва да се води на всички равнища“, категоричен е той. Според него не може да се приема закон за обществените поръчки, който е предпоставка за създаване на корупция и ограничаване на малкия и средния бизнес и да се очаква друга оценка за България по темата.

Председателят на БСП коментира и темата за отложената процедура за магистрала „Хемус“. Според него тя не е отложена, а е прекратена. „За мен важният въпрос е как се спазват законите в България“, каза още той и припомни, че миналата година сме станали свидетели на т.  нар.  премиерско вето. „Парламентът приема закон, става обществен натиск и премиерът казва да не се прилага законът, без той да е отменен. Сега виждаме прекратяване на обществени поръчки“, поясни Миков.

„Искаме да се разсекрети докладът за КТБ. Няколко пъти писах писма до президента да бъде така добър да разсекрети онзи съвет по национална сигурност, на който темата се обсъждаше. Всичко на масата!“, подчерта Миков.

По повод бежанската вълна председателят на БСП коментира, че ситуацията по границата е кризисна и заплашва националната сигурност. „Необходима е промяна в закона за ангажиране на целия национален ресурс за охрана на границата. МВР е подложено на много тежък натиск в последните години във връзка с бежанската криза“, каза още той.

По отношение на проекта на Георги Кадиев, лидерът на БСП заяви, че няма големи очаквания, даже никакви. "Времето е показало, че политическите проекти нямат дълговечност, те са като генно модифицираните растения – не дават плод във времето, карат по една реколта. От медийна гледна точка това е интересно като генно модифицирания грах или боб", каза още Миков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове