11 Март, 2016 12:06 909 1

БСП обвини правителството, че "яхва" финансово общините

  • румен гечев-
  • бсп-
  • яхва-
  • финансово-
  • общините

Правят се опити за гасене на пожари, а не за дългосрочни решения

БСП обвини правителството, че "яхва" финансово общините - 1

„БСП няма да подкрепи финансовото подчиняване на общините”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ллява България проф. Румен Гечев по време на обсъждането на предлаганите промени в Закона за публичните финанси. Той подчерта, че с тези промени се създават две групи проблеми – икономически и произтичащите от тях политически.

Като първи икономически проблем Гечев посочи, че ако бъде приет законопроектът, както е предложен, това означава да се стимулират общините, които не спазват финансовата дисциплина и да се наказват общините, които я изпълняват. „Предлага се общините, които не спазват финансовата дисциплина да получават безлихвен заем от Министерство на финансите”, обясни проф. Гечев и подчерта, че и сега има практика на предоставяне на такъв към общините относно реализацията на различни европейски програми. Според социалиста с предлаганото, данъкоплатците и държавата ще стимулират с безлихвени заеми общините, които са в дългогодишни дефицити и са натрупали дългове. „Вместо да се вземат организационни мерки и да се потърси икономическа отговорност от ръководството на общините, които са допуснали натрупването на голям обществен дълг, ние ще ги награждаваме. От къде ще дойдат тези безлихвени кредити? Лихвите трябва да бъдат платени от някого”, заяви Гечев. Той допълни, че това ще стане за сметка на бюджета и алармира, че с подобни действия България се изправя пред опасност.

Депутатът заяви, че друг много опасен икономически проблем е връзването на общинските бюджети с държавния. Не на последно място, финансовата децентрализация на общините е свързана с децентрализация на управлението им и разделението на властите. „Общините ще са зависими от Министерство на финансите, за каква децентрализация на средствата говорим”, заяви проф. Гечев. Той обясни, че на министъра на финансите се дават субективни права да наказва или да награждава определени общини. „В коя страна членка на ЕС министърът на финансите има такива права? Проверихме, няма такава”, коментира той.  

Народният представител обясни, че БСП подкрепя възраженията на Националното сдружение на общините в Република България, обсъждани в бюджетната комисия на НС. Той обясни, че според посочената организация с предлаганите промени се нарушават основни принципи на пазара.

В политически аспект Гечев посочи като основен проблем, породен от изброените икономически – който владее общините, си осигурява печелено на всички видове избори. „Прозира явен политически стремеж да се „яхнат“ финансово общините и да се подчинят на една личност – министъра на финансите“, посочи социалистът.
 

Манол Генов: През последната година 150 млн. лв. са изхарчени от правителството – под масата, без правила и по шуробаджанащина
 

„Чрез този закон се опитвате да сложите усмирителна риза на общините. Той създава достатъчно предпоставки пак да ги разделим на „наши“ и ваши“, каза от парламентарната трибуна народният представител от БСП Манол Генов в дискусията по предложените от управляващите промени в Закона за публичните финанси.

Социалистът припомни, че при предходното правителство с мандата на БСП е съществувала публична и конкретна програма за стимулиране на общините. „Ние имахме официална програма за 500 млн. лв., за разлика от това – през изминалата финансова година са изхарчени 150 млн. лв. под масата – без правила, без наредби, само с решения на Министерски съвет – по красота, по шуробаджанащина“, категоричен бе депутатът от левицата.

Той посочи и друг проблем - „няма анализ за състоянието на българските общини, а 170 общини от общо 265 са абсолютно зависими от централния бюджет“. Генов напомни публично демонстрираното преди години желание на премиера Борис – данъкът за дохода на физическите лица директно да бъде трансфериран в бюджетите на общините. „Да, ама като сте премиер не е изгодно и за Вашите кметове това вече не е изгодно“, обясни социалистът факта, че това желание не е реализирано до момента. Народният представител направи резюме на сегашната ситуация: „Заспала е административната реформа по отношение на децентрализацията на финансите. Общините имат остаряла система относно данъците, която се базират единствено на имотни данъци и от там - приходи“.

„Ние категорично няма да подкрепим този законопроект и между първо и второ четене ще направим разумните предложения за българските общини. За да може, доколкото е възможно законодателно, да не бъдат поставени в тази зависимост от централната власт“, категоричен бе Генов.

Дора Янкова: Правят се опити за гасене на пожари, а не за дългосрочни решения

„С този законопроект ще се загаси най-много един временен пожар, но няма да се реши нищо”. Това заяви от парламентаrната трибуна депутатът от левицата Дора Янкова. По думите й много общини са в структурен дефицит – те не могат да гарантират публичните услуги, които са задължени по закон, но нямат приходи, с които да платят за тях и това става със заеми или декапитализиране на общините. Според нея обстановката е била влошена от икономическите условия в страната през последните 25 години. „Има остаряла среда, свързана с местните данъци и такси, липса на алтернативни източници за общините. Централизацията води тези източници към правителството”, обясни Янкова.  

Тя заяви, че левицата е съгласна, че трябва да се помогне на общините, но трябва да се направи прочит на формирането на публичните финанси в тях.  Народният представител подчерта, че за да има финансова дисциплина сред общините –  също така трябва да се дисциплинира и средата в страната ни. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 контра на играта

    0 0 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца-09 март 2016: Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на общините по делото срещу решението на кабинета "Орешарски" да отпусне по неясни критерии стотици милиони левове на кметства, управлявани от БСП и ДПС, съобщи вестник “Сега“. Парите бяха дадени по инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

    Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв. Това се случи след рекордно бързо "обсъждане" – на всеки час са били одобрявани по 18 проекта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове