Last news in Fakti

29 Юли, 2016 22:49 1 028 0

Реформаторите избират между седмина за президент

  • борислав великов-
  • реформатори-
  • президент
Реформаторите избират между седмина за президент - 1

Бившият председател на Народното събрание от НДСВ Огнян Герджиков беше предложен в редиците на Реформаторския блок за кандидат за президент. В блока вървят вътрешни номинации, а към момента са събрани седем кандидатури, но не се изключва възможността да се появят още. След като Герджиков беше номиниран и от структурите на БСП, сега това се случва и от името на Партия Българска нова демокрация.

Пред радио „Дарик” председателят на партия Българска нова демокрация Борислав Великов съобщи, че е дал две предложения на колегите си в Реформаторския блок за кандидати за президент - на Огнян Герджиков и на Димо Гяуров. И не изключи възможността те да са и кандидат-президентска двойка.

"Да, говорил съм и с двамата, казал съм им, че ще ги предложа и те не са ми казали да не ги предлагам. Вече ще трябва да се проведе по-сериозен разговор с тях в Председателския съвет, след като бъдат одобрени като кандидати, в което аз лично не се съмнявам. Така че има още път да се извърви. Смятам, че и седмината са достойни хора, но моето предложение като двойка е много подходящо - един великолепен юрист и професор по право и един генерал", каза Великов.

Освен тези две имена, в Реформаторския блок са внесени още пет.

"Имаме още Гроздан Караджов и Трайчо Трайков, проф. Велислав Минеков, генерала от резерва Съби Събев и Корман Исмаилов. Това са другата част или Великолепната седморка. Тези седем души ще бъдат основните, с които ще трябва самият председателски съвет първо да ги одобри като потенциални кандидати, да проведе разговор с тях, след това да ги подреди, да се направи евентуално и електронно допитване до привърженици и симпатизанти на РБ и накрая да се реши", допълни той.

Великов обясни, че оптимистичният вариант е към средата на август да са ясни имената на кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок.

Двама професори и двама генерали има в нашата „великолепна седморка“ на РБ. Съвсем скоро се очаква излъчването на кандидат-президентската двойка на РБ, а във вторник на заседанието на Изпълнителния съвет на Блока ще уточним процедурите и кога ще бъдат изслушванията, каза в студиото на „Панорама“ по БНТ съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

Ние, от „Движение България на гражданите“, подкрепихме инициативата на видни интелектуалци и общественици, които издигнаха проф. Велислав Минеков за кандидат за президент. Те се обърнаха към лидерите на РБ. Ние, от ДБГ, подкрепяме този апел и внесохме в РБ името на проф. Минеков за обсъждане, каза още Зеленогорски. За съжаление, сега гласът на интелектуалната общност у нас не се чува. Има празнина между очакванията на хората и политическата система, има недоверие и затова смятаме за правилно да подкрепим именно интелектуалец, издигнат от интелектуалци. Ако твърде дълго не са чути, интелектуалците започват да крещят – до това не трябва да се стига в едно общество, категоричен бе той.

Зеленогорски се съгласи, че и РБ, като другите партии, се забави с кандидатурата за президент, като обясни това със сложната конструкция на Блока, от която идва и бавното вземане на решенията. На три поредни избори обаче, РБ увеличава резултата си, обединихме се и за обща кандидатура, подчерта той, като изрази позиция,  че РБ има потенциал за развитие.

На въпрос за номинацията на проф. Огнян Герджиков той каза, че самият Герджиков заявява в свое интервю, че се идентифицира с дясно-центъра и е кандидатура на БНД, които са част от Парламентарната група на РБ, което изключва спекулациите за тясна връзка с БСП.

Зеленогорски каза, че политиката не е лична история, а постигане на резултати за обществото и посочи приемането на първо четене на антикорупционен закон, приемането на ЗСВ, на закона за МВР и антитерористичния закон, както и на промените в Конституцията като много сериозни постижение в полза на обществото.

Веднага след президентските избори да се направи съюзен конгрес на РБ, да се уточнят механизмите за вземане на решенията, общите органи и така да се покаже на избирателите, че РБ е успешен и иска да се развива, посочи като перспектива Зеленогорски.

Не сме проект на жълтите павета или проект на елитите. Ние сме истинска народна партия, самите ние сме членове на ЕНП. В малките общини РБ също има успех, така че имаме бъдеще и потенциал, който РБ да развива, категоричен бе Зеленогорски.

Правителството и парламентът, мнозинството, полагат големи усилия за сигурността в страната. Оставайки в управлението, а не в опозиция, ние гаранитраме именно стабилността, сигурността и евро-атлантическата ориентация, като специално искам да отбележа усилията на вицепремиера Кунева и министрите на РБ, общата политическа воля, посочи още Найден Зеленогорски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове