Last news in Fakti

8 Август, 2016 16:19 1 259 0

С БСП сме по-близо до обща кандидатура

  • абв-
  • бсп-
  • по-близо-
  • обща-
  • кандидатура-
  • румен петков

Парламентарна анкетна комисия трябва да провери заема на БЕХ

С БСП сме по-близо до обща кандидатура - 1
Снимка: АБВ

„С БСП сме по-близо до обща кандидатура за президент“, заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков във връзка с разговорите с БСП за кандидат-президентска двойка по време на пресконференция.„Ние от АБВ извървяхме много дълъг, много труден уверявам ви , път за да създадем всички условия и предпоставки да стигнем до обща кандидатура“, допълни Петков.
 

Според него и двете партии са извървели дълъг път. Той обясни, че от АБВ са в готовност за среща с БСП и то по много по-широк кръг въпроси. Петков обясни, че вече не е толкова остро критичен към БСП.  „Всеки от нас е със своите отговорности. Имаше един период от време, в който бях много остро критичен. Сега мисля, че всичко това, което изживяхме, надявам се и надживяхме е било за добро“, добави Румен Петков.

„Лично за себе си считам, че и ръководството на БСП са готови за такава среща. При тях си има специфични процедури, които за този случай считам за оправдани“, каза той. По думите му БСП преживява без съмнение тежък период. Според него всякакви опити за външно вмешателство и интервенция в партията са неприемливи. Румен Петков изрази надежда, че ръководството на БСП ще намери не просто средствата да се успокоят нещата вътре в партията, а да бъдат мобилизирани избирателите й.

По отношение на кандидатурата на ген. Румен Радев, Румен Петков посочи,че не би си позволил да коментира политическите аспекти на неговата фигура:„Искам дебело да подчертая, че това един изключително подготвен и достоен човек. След това български генерал, след това офицер, след това пилот. Преди всичко почтен, редовен, силен човек“, така определи Петков ген. Радев.

Парламентарна анкетна комисия трябва да провери заема на БЕХ

Парламентарна анкетна комисия трябва да провери условията по заема на БЕХ, с който се предвижда да бъдат погасени задълженията към американските централи, заяви Румен Петков. По думите му енергийното министерство е допуснало договорите с кредитните институции да се сключат при изключително лоши финансови условия. „От документите, които бяха представени става ясно, че за първия период от 3 месеца, считано от датата на усвояване лихвата е 3% годишно. За втория период от следващите три месеца е 3,5% годишно. За третия период от следващите три месеца е 4% годишно. След изтичане на предходния период от три месеца е 5% годишно, като приложимата надбавка за горепосочените периоди се увеличава с до 0,59% годишно в случай на намаляване или загуба на рейтинг по отношение на Българския енергиен холдинг. В документа е записано още, че поради неизпълнение по кредити на НЕК  агентът има право  едностранно да увеличи надбавката на приложимия лихвен процент до 8,5% годишно. Това означава, че банките гледат на министъра на енергетиката на Република България, на ръководството на Министерство на енергетиката, като на една  купчина безбъдници, от която могат да очакват всякакви поражения върху енергийната система и затова са сложили такива унизителни, убийствени клаузи. Това е престъпление и ще бъде плащано от всички нас“, посочи Петков. Той попита как дружество като „Енерго-про“, без държавни гаранции, успява да вземе заем с лихва от 1,3%, а БЕХ е принуден да приеме толкова тежки условия.

Зам.-председателят на АБВ коментира и писмото на председателя на ЕК от преди няколко дни. По думите му от неговото съдържание става ясно, че комисията никога и по никакъв повод не е възпрепятствала изграждането на АЕЦ „Белене“. В тази връзка той попита, защо няколко поредни правителства спират процедурата по изграждане на централата, което доведе и до съдебно решение в ущърб на страната. „Всеки месец всички ние ще плащаме по 5 млн. евро наказателна лихва по произнесената осъдителна присъда. От сега нататък въпросът е, какви мерки ще предприеме това правителство, за да може да се преодолеят щетите,които нанесоха на проекта предходните правителства. Премиерът трябва да направи веднага политически консултации за намирането на силно решение за проекта "Белене", което утре няма да бъде зависимо от идването на нечий секретар тук. Унизително е да се чете в „Уикилиикс“, че целта на посещението на Хилари Клинтън в София е постигната и българското правителство спира ”Белене“. Мисля още и, че е очевидно за всички, че приказките за това, че ще продадем произведеното за централата оборудване са до тук. Това не е една щайга краставици ,че да се юрнем да ги продаваме в арабския свят или другаде“.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове