11 Август, 2016 18:06 1 148 1

Българинът резервиран към смъртното наказание

  • българинът-
  • резервиран-
  • смъртното наказание

73% от българите очаквали добро представяне на спортистите ни на Олимпиадата.

73% от българите са заявили, че очакват добро представяне от нашите спортисти на олимпиадата. Почти 50% пък твърдят, че възнамеряват да следят игрите в Рио. Близо толкова декларират, че са следили и Европейското първенство по футбол. Вероятно повече от 300 хиляди пък са сънародниците ни, които са преосмисляли планове за пътуване в Западна Европа или Турция, след тежките събития в последните месеци. С 47% „против“ и 33% „за“ обществото ни изглежда по-скоро резервирано към смъртното наказание – може би повлияно и от процесите в Турция.  

Това са част от данните от сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуалните теми на лятото. Той е част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията. Сондажът е проведен сред 813 души, между 28 юли и 4 август в цялата страна чрез пряко лично интервю. Лятото на 2016 г. смеси по безпрецедентен начин темите за забавлението, пътуванията, спорта и свободното време с темите за политиката, тероризма и смъртта.

Ако се съди по въпросните 73%, очевидно, декларативната съпричастност към българите в Рио е чувствителна и автоматична. В очакването за добро представяне личи по-скоро желание, отколкото увереност, но е безспорно, че значителна част от българското население се интересува от темата и стиска палци на нашите състезатели.

Закономерно, сред мъжете делът на заявилите интерес към спортните събития е двойно по-голям в сравнение с този сред жените. Хората с по-ниски доходи и образование са доста по-неактивни в това отношение.

Преди 4 години „Галъп интернешънъл“ отново провери настроенията – по време на олимпиадата в Лондон. И тогава дяловете бяха сходни, а близо две трети заявяваха, че за тях представянето на българските спортисти е важно. Въпреки всичко, повечето българи признаваха, че спортът отдавна е преплетен с политика и пари.

Пресичането на темите от политиката и темите от свободно време стана особено актуално именно в това лято. Затова „Галъп интернешънъл“ провери дали терористичните атаки в Западна Европа и опитът за преврат в Турция са повлияли на потенциалните намерения за пътуване по тези места. 82% от попитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6% твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6% твърдят, че случващото се е повлияло на плановете им за пътуване по тези места в последните месеци.

Съвсем ориентировъчно, това означава, че над 300 хиляди са българите, които са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа или Турция. Числото е сериозно на фона на цялостните възможности на българите за пътувания. Разбира се, на данните трябва да се гледа само като на декларация на респондентите – която свидетелства най-вече за чувствителността на обществото по тези теми.  

Около 40% пък са онези, които твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. Българите с по-високи доходи са и закономерно по-склонни да почиват. И тук става дума за декларативни, ориентировъчни резултати, а абсолютните стойности ще проличат в статистиките след края на сезона. Трябва да се отчита демографската характеристика на страната по признака възраст, както и факта, че част от респондентите са жители на населени места по морето.

Провокативно беше тествано и отношението към твърдението „В България трябва да се въведе смъртно наказание“. 47% са несъгласни, а 33% са „за“. Сред привържениците личат преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание. Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни – нещо, което вече беше доказано в скорошния сондаж на „Галъп интернешънъл“ по темите, свързани със сигурността и налагането на закона. Вероятно обществото ни проявява и тревога заради случващото се в югоизточната ни съседка. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бидона

    0 1 Отговор
    ИЗОБЩО НЕ СМЕ РЕЗЕРВИРАНИ КЪМ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ!То трябва да бъде върнато и то възможно най скоро!Само това е начина да бъде овладяно положението в което се намираме в момента!Престъпниците нямат страх от нищо и с право след като най тежкото наказание е до края на живота им данъкоплатците да ги хранят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове