13 Август, 2016 21:31 1 355 0

Банките в България са готови да отговорят на всякакви предизвикателства

  • банки-
  • готови-
  • всякакви-
  • стрес-
  • тестове
Банките в България са готови да отговорят на всякакви предизвикателства - 1

Банките в България демонстрират устойчивост и стабилност е видно от резултатите от проведените от Българската народна банка /БНБ/ оценка на качеството на активите и стрес-тестове на сектора, които бяха оповестени днес. Според централната банка, банковата система у нас се справя успешно в условия на симулирана кризисна ситуация. Това се казва в прессъобщение на Асоциацията на търговските банки по повод публикуваните в събота от БНБ резултати.

Резултатите и анализът на БНБ показват, че секторът се представя изключително добре при направената проверка, като нивото на основния капитал – т.нар. капитал от първи ред, в резултат на направената оценка на активите, се променя незначително – от 20 на 19 процента за системата, оставайки в пъти по-високо от нормативно изискваните 4,5%, както и значително над средното ниво за страните от ЕС. Видно е, че при базисния сценарий за стрес-тестовете посоченият капитал на банките дори нараства – до над 22%, а при утежнения вариант на стрес-тестове – намалява до 14,4%, което отново е забележимо по-високо ниво от минимално изискваното според банковите регулации – 4,5%.

Управителният съвет /УС/ на Асоциацията на банките в България смята, че резултатите от оценката на активите и направените стрес-тестове са гаранция за запазване на стабилността и доверието в банковата система. Те показват, че банките в България като цяло са подготвени да отговорят на местни и глобални предизвикателства, породени от промени в икономическата среда. Приключилата проверка и резултатите от нея позволяват на банките да продължат да работят и да се развиват в нормална среда, като подкрепят растежа на националната икономика и се стремят все по-адекватно да отговарят на потребностите от финансови услуги на клиентите им. УС на АББ изказа и благодарност на многобройните банкови служители и мениджъри, които в продължение на почти едногодишен период участваха в процеса на оценка на активите и стрес-тестове и са допринесли за успешното му приключване.

Оценката на качеството на активите на банките в България, която е част от симулацията на стресови за сектора ситуации, беше извършена между 15 февруари и 29 юли 2016г. За нейното успешно осъществяване БНБ публикува указания по организацията и управлението на проверката на активите и по осигуряване на приложимостта на методологията на Европейската централна банка /ЕЦБ/ за оценка на качеството им. Тази оценка се извършва за първи път в България, като цели по-голяма прозрачност при операциите на банките и повишаване на доверието към банковия сектор. Тя беше извършена при по-голям обхват на проверката, в сравнение с познатия ни от европейската и международна практика, като се проведе за всички банки в страната и за около 75% от техните кредити.

След извършената оценка на активите БНБ проведе стрес-тестове, които да покажат способността на банките да реагират в условията на симулирана криза. По този начин се цели да се гарантира, че българските банки са достатъчно подготвени да отговорят адекватно и ефективно на предизвикателствата, пред които секторът би се изправил в случай на продължителни сътресения в икономиката.

Основен принцип при прегледа на качеството на активите беше максималното придържане към подхода на ЕЦБ при оценката на банковия сектор, извършена през 2014г. на европейско ниво. При стрес-тестовете БНБ се придържаше към основните допускания, заложени в методологията на Европейския банков орган за извършване през 2016г. на стрес-тестове на най-големите европейски банки. За напредъка по извършването на оценката на активите и стрес-тестовете текущо бяха информирани Европейския банков орган и Европейската комисия.

Банковата общност в България очаква занапред надзорната дейност да продължи да се извършва при стриктно спазване на нормативните изисквания, в т.ч. и европейски, при поощряване на запазването и развиването на добрите банкови практики и благоразумното поведение на кредитните институции в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове