Last news in Fakti

22 Август, 2016 08:40 1 462 2

Започват проверки по случая с изгорелите тютюневи складове

  • пловдив-
  • проверки-
  • тютюневи-
  • складове

Не се ангажирам с умишлен пожар, заяви комисар Румен Димчев

Започват проверки по случая с изгорелите тютюневи складове - 1
Снимка: БТА

Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост, заяви по bTV шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен.

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки”, заяви той.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години, каза още той.  

„Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел”, коментира той твърденията, че складовете, които са паметник на културата, са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови. Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово, потвърди Николов заключенията на експерти.

Пожарът в складовете е вторият по мащаби след онзи в „Ален мак” преди 30 години, посочи той.

„Доста лесно се коментира отстрани, но вътре е пещ с температура над 800 градуса, изключително тежка обстановка. Нямаме нито един пострадал пожарникар или гражданин. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно”, заяви той.  

Трудно е да се каже дали е имало синкав, дим, както твърдят очевидци, защото пожарът е бил на голяма площ, заяви по БНТ комисар Румен Димчев, началник-сектор "Пожарорязане и спасителна дейност” в Пловдив.

"Нормално е от някъде да има синкав дим, заради голямата площ, която е 500 кв. м. Ако е имало нещо, това е от третирането на дървесината, което е предпазвало от дървояди, тъй като не се знае с какво е третирана", каза Димчев и добави: "Категорично не се ангажирам с умишлен пожар на този етап".

Димчев заяви още, че не е усетил да мирише на нафта, както казват пловдивчани. Той уточни, че това, което е горяло и е опасно е покривната конструкция и междуетажният градоред. Цялата дървена конструкция, която е горяла, е паднало в ниската част и в момента има тлеещи греди, които периодично се погасяват от дежурния екип.

От община Пловдив обещаха днес в 10.30 да обявят кои са собствениците но изгорелите тютюневи складове. Причината е, че трябва да се разгледа обстойно кадастралната схема, защото през годините собствеността се е променял.

Очаква се днес в Пловдив да пристигнат специалисти от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, за да преценят какви са възможностите за възстановяване на сградите на изгорелите тютюневи складове.

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди вчера спешна проверка на случая, тъй като при пожара в събота бяха унищожени четири сгради паметници на културата.

Десетки граждани се събраха снощи пред загражденията около изгорелите тютюневи складове и издигнаха плакат с надпис "Гражданите срещу мафията".

Снощи те се събраха край опожарените сгради и символично погребаха емблематичния Тютюнев град. Всички те поискаха оставката на местната власт.

Засега основната версия на полицията е, че все пак става дума за умишлен палеж.

„Вътре има греди, които още тлеят. Няма опасност от ново подпалване. Има образувано досъдебно производство по случая”, коментира по Нова телевизия инспектор Цвятко Дешев от Пожарната в Пловдив.

„Изгорелите сгради са три. Едната създава впечатление за две сгради, но всъщност е тип близнак. Двата склада, които излизат със фасадите си към ул. „Иван Вазов”, са декларирани като недвижими културни ценности, а третата сграда през ул. „Г. М. Димитров” е с непредоставен статут. Тя не е единичен паметник на културата. Само два от изгорелите складове са културна ценност. Те обаче са елемент от Историческа зона “Филипопол - Тримонциум - Пловдив” Преди време е имало причини една сграда да не бъде обявена за паметник на културата”, коментира Жана Джогаланова от Института за недвижимо културно наследство в Пловдив.

„Нормално е да има съмнения, че става въпрос за умишлен палеж, защото това са изключително апетитни имоти в центъра на Пловдив. Още повече, че тяхната реставрация би била по-скъпа отколкото изграждането им. По отношение на възстановяването им сме категорични, че при съвременните технологии за реставрация и укрепване, тези сгради могат да бъдат запазени. Не е необходимо да бъдат преизграждани. И смятаме да предоставим експертизата на Камарата на архитектите, за да получат помощ тези сгради и да бъдат укрепени”, коментира Петрана Бакалова от Камарата на българските архитекти.

„В последните години в Пловдив палежите се превърнаха в начин инвеститорите да постигнат своите цели. Каквото е останало, трябва да бъде запазено, а не да се издига поредния мол. Има връзка между пожара на складовете и незаконно бутнатия тютюнев склад, намиращ се на метри от пожара  – инвеститорите като разбраха, че с бутане няма да стане, започнаха да палят. Това е престъпно, опасно е за останалите къщи и не трябва да се случва”, коментира един от жителите на града.

„Това е състоянието на сградите, защото те са частна собственост. Министерство на културата не участва в сделките с паметници на културата. И тук закона трябва да влезе с цялата си строгост. До 30 000 лв. е санкцията за разрушаване на сградата. Би трябвало да бъдат задължени собствениците да възстановят фасадата на сградата. Министерството на културата има правомощията да поиска всичко, което е разрушено, да се възстанови”, коментира зам.-министърът на културата Бони Петрунова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Нищо ново под Слънцето...историята се повтаря....Нерон е изгорил половин Рим за да разчисти терена за неговите строежи! Лошото сега е ,че палят защото знаят ,че няма съд и присъда,което ги прави съвременни Нероновци!!!
  • 2 кузман

    0 0 Отговор
    айде стига с тиа складове,никаква стойност немат, а и на кой му пука за некаква купчина от изгнили тухли,българия е пълна с подобни бордеи с които требва да се срамуваме,а не да се гордеем
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове