Last news in Fakti

26 Август, 2016 08:31 1 885 11

Стотици, на седмица, шофират без книжка

  • алекси стратиев-
  • седмица-
  • шофират-
  • книжка-
  • глоба

Първоначалната глоба е изключително малка, заяви Алекси Стратиев

Стотици, на седмица, шофират без книжка - 1
Снимка: Нова телевизия

В момента глобата за шофиране без книжка е от 100 до 300 лева. Ежеседмично се установяват около 400-500 такива случаи, обясни по Нова телевизия бившият началник на КАТ Алекси Стратиев. 

„Има последваща санкция, но съм на мнение, че първоначалната глоба е изключително малка”, заяви той.

В момента Комисията по транспорта има предложение за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата. Предстои да бъде внесено в пленарна зала. В него се предлага тази глоба да бъде драстично завишена.

Припомняме, че 7-годишно дете е в кома след тежка катастрофа, предизвикана от шофьор без книжка. Инцидентът стана на пътя между Разлог и Юндола в сряда вечерта. Ранени са още четирима души, сред които и родителите на детето.

34 годишният Ахмед Юсуфов за пореден път сяда зад волана без книжка. В района на село Драганово навлиза в насрещното и се удря челно в кола, в която пътува семейство с болно дете. Най-тежко пострадало е именно то. То е транспортирано в „Пирогов” в кома.

Разследващи се съмняват, че шофьорът без книжка е бил и пиян. Ахмед Юсуфов никога не е имал шофьорска книжка, а през 2012 г. е глобен с 200 лева отново за шофиране без книжка. В момента той е в разложката болница в добро състояние.

В съседната болнична стая е бащата на тежко пострадалото дете. Майката е напуснала болницата по собствено желание, за да бъде със сина си в „Пирогов”.

Хората в село Юруково, откъдето са всички участници в катастрофата, са потресени.

По-късно стана ясно, че мъжът, който шофирал автомобила, не е бащата на детето, а съсед, който бързал да ги закара до разложката болница, тъй като детето е било с висока температура. В момента бащата на момченцето пътува от Германия.

Хората в селото разказаха, че не само Ахмед Юсуфов шофира без книжка в района, а поне 30-40 шофьори го правят. Няма кой да ги проверява, а мъже дори са се хвалили, че повече от 9 години не са спирани за проверка. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    1 0 Отговор
    Как не можете да разберете, че тоя Ахмед Юсуфов и 5 книжки да изкара пак ще е същото. В затвора до живот да го пазят да не кара кола друг път.

    Коментиран от #4

  • 2 Пипи

    0 0 Отговор
    Крайно време е властта да направи шофьорските книжки по-достъпни. Да се направи обучение по закона и правилника задължително за основното образование и във всяко училище да има кормуване. Така ще сме сигурни, че всеки докопал се до кола ще има началните познания по управление на автомобил. Но шайката на Йовчев или как се казваше там някакъв си Йонко няма да позволи да им вземат кокала. А и в мин. на трънспорта управляват тъпана..

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пипи":

    Не говори глупости! Малко мисъл трябва да се влага, преди да се изплюе нещо!
    Все едно да се направи притежанието на оръжие леснодостъпно и от всеки!

    Това, което трябва да се направи е да се сложи наказание от поне 1 година ефективно затвор за първо провинение!

  • 4 смях

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коко":

    Не говори глупости, закон има и ако се налагаха санкциите изощо нямаше да го има това явление 'шофьор без книжка'. Просто живеем в държава където МВР е един паразит и се върши работа само по поръчка отгоре, а през останалото време всеки си участва в познатите схеми и си чака 20те заплати.
  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пипи":

    Истинското шофиране започва след курса и младите шофьори трябва да са с придружител, за да придобият опит. В Америка стават на 16г и нямат задължителни курсове, родителите ги учат и после се ходи само на изпит, но такъв, че да премине през достатъчно трудности, паркиране и ситуации.
    Каква полза ако на Асан му пишеш акт, а той кара така от 10г, никога няма да си плати акта, никога няма да си плати данъците, колата не е на негово име, краде ток и вода? Ако го вкараш в затвора челядта му остава без прехрана, отиват по домове, социални, кражби и др.
    България е забравила какво означава думата превенция: просвещаване и яснота на норми на поведение, ценности и морал, за да се избегнат бъдещи лекомислени грешки и поведение в разрез с общественно полезното. Това става още от училище, става с беседи в кварталите, ако трябва на улицата да се събират, да им се осигурява транспорт до мястото е по-добре отколкото да се качат на кола без книжка. Има много начини, но няма едно приложение.
  • 6 Морков или тояга

    0 0 Отговор
    Много лесно миже да се реши проблема не само с шофирането без книжка, а изобщо всяко леко умишлено престъпление. Причиняването на вреда от непредумишлени действия по-стария закон.
    Необходима е воля на държавата за това и няколко промени.
    1. Частни затвори.
    2. Право на частните затвори да отдават и ползват затворниците за труд с цел изплащане на наложени глоби.
    3. Всяка наложена глоба да бъде плащана или изработвана към държавата посредством тези затвори.(открадни един милион и го върни на държавата, ще работиш до живот)
    4. Прогресивно увеличение на глобите за рецидивисти (над 2 присъди).
    С една дума съда те осъжда за кражба или имуществена щета на 10 000 лв., ако не може да ги платиш ги изработваш.
    Глобата по ЗАКОН наложена от съда не може да е по-малка от пазарната стойност за компенсиране на престъпното деяние.
    Демокрация и пазарни принципи в действие!!!
  • 7 Маринов

    0 0 Отговор
    Най големите ПРЕСТЪПНИЦ И БАНДИТИ в България са ПОЛИЦАЙТЕ,колко невинни хора и деца са убити по пътищата никой не знае,какво става с виновните също никой не разбира,Решението е, убил си някой умираш и ТИ
  • 8 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Първоначалната глоба е изключително малка, заяви Алекси Стратиев

    В момента глобата за шофиране без книжка е от 100 до 300 лева. Ежеседмично се установяват около 400-500 такива случаи, обясни по Нова телевизия бившият началник на КАТ Алекси Стратиев.

    „Има последваща санкция, но съм на мнение, че първоначалната глоба е изключително малка”, заяви той.


    Те са СИ ГО КАЗАЛИ ОЩЕ В ЗАГЛАВИЕТО НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ С ТЕЗИ БЕЗ КНИЖКА НО ЩЕ СЕПВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ТОВА И ЩЕ ВДИГНЕМ ГЛОБИТЕ И РУШВЕТИТЕ АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ТОЗИ НА СНИМКАТА ГО БОЛИ ЗА ЗАГИНАЛИТЕ И ПОСТРАДАЛИТЕ ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ ПРОСТИ ИСКА ДА ЗЕМЕ МАКС ОТ ТАЗИ СИТУАЦИЯ
  • 9 onq s konq

    0 2 Отговор
    Предложението ми е при управление на МПС без книжка последното да се конфискува в полза на държавата.Ако обаче превозното средство се води на друг човек и се докаже че ТО Е УПРАВЛЯВАНО БЕЗ НЕГОВО ЗНАНИЕ,следва неправоспособният водач да бъде съден ЗА КРАЖБА.А там нещата не опират до глоби от 150-200лв!

    Коментиран от #11

  • 10 тошибиян

    1 0 Отговор
    книжката не кара кола и това 4е я имаш не зна4и нищо...с 5000 евра кеш всеки инструктор ще се утрепе да ми уреди изпита дори да не изкарам 1 кръг4е и да не разли4авам цветовете...като ми вземат книжката е същото не ми отнемат уменията сега 4е съм карал 5 пъти без колан не ме прави убиец но кат иска пари за това демек рекет...и кат та фанат без колан 5 пъти и после ти земат книжлето и казват ти си убиец караш без книжле пълен цирк по български..бе ко ви обеснявам кат си купите кола я регистрирайте на ром и с генерално пълномошно нито данаци ше плащате ни камера за скорост ше ви лови карате си как ви душа иска кат ви снимат отива снимката при рома ако изобщо некой го намери 4е и да го глоби още по фрапантното..караите си с 200 и да не ви пука..малолитражките да карат у десно и работа у лево немат
  • 11 Оня с магарето

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Ти пък какво отношение имаш по въпроса?За коня ти книжка не се изисква пък и той е по-умен от теб!Карай си коня и си трай!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове