Last news in Fakti

2 Септември, 2016 09:37 1 567 6

Ненчев: Румен Радев се държи национално безотговорно

  • ненчев-
  • румен радев-
  • национално-
  • безотговорен

Нашите ВВС можели и сами да пазят България, поръчани са още части за МиГ-29

Да се твърди, че българската авиация е приземена е национално безотговорно. По този начин военният министър Николай Ненчев коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV изказванията на бившия шеф на ВВС и настоящ кандидат-президент о.р. ген. Румен Радев.

„Аз вече не вярвам на нито една дума на Радев. Той твърдеше на няколко пъти, че авиацията ще бъде приземена. Когато бяха БСП и служебното правителство и направи шоуто (голямото авиошоу „Това сме ние” от 2014 г.-б.р.), имахме 8 изправни МиГ-29. Сега имаме 9. През ноември ще получил още 2 двигателя от Полша – стават 10”, посочи Ненчев.

Той допълни, че е обявена безпрецедентна за последните 25 г. процедура за доставка на още 10 неизползвани или ремонтирани двигателя, както и за други резервни части. На този фон, според министъра, за охраната на въздушното ни пространство са необходими два изтребителя и един дежурен.

Ген. Радев излезе от армията с мотива, че политическото ръководство е взело недопустимо решение чужди самолети да пазят небето ни.

„Българските военновъздушни сили изпълняват задачата по охрана на въздушното пространство самостоятелно или съвместно с други съюзници – по закон няма възможност да предоставим въздушното си пространство”, подчерта Ненчев.

Министърът посочи, че т.нар еър полисинг идва след решение на парламента от февруари и е странно, че командирът на ВВС не е хвърлил оставка тогава. „Оказва се, че български генерал не приема инициатива на Народното събрание”, посочи Ненчев и изрази мнение, че с това поведение трябва да се занимава прокуратурата.

Той допълни, че за пристигналите у нас американски самолети България няма да плаща нищо, а по-нататъшно участие на чужди машини за еър полисинг е обект на двустранни договори. Министърът подчерта, че нашите ВВС могат сами да пазят българското небе, но за пилотите е полезно да летят с колеги от други страни.

По отношение на отлаганото от години закупуване на нови изтребители, Николай Ненчев посочи, че вече има инвестиционен проект за 1,5 млрд. лв., с които да се купят 10 самолета. Договорът трябва да бъде подписан до края на годината.

„Ген. Радев днес е кандидат на БСП, партията, която не подкрепя инвестиционния проект за нови изтребители. Как се чувства в тази компания, как разговаря с тези хора, които не подкрепят проекта?”, запита Ненчев. Според него за генерала е имало индикации, че се готви за политическа кариера.

Министърът не коментира скандалите, свързани със семейния статус на Радев, но отбеляза, че сегашната жена на генерала е финансист във ВВС и това е „много тежък конфликт на интереси”.

Реформаторската кандидатура

Николай Ненчев призна, че водената от него БЗНС е подкрепяла други имена в битката за кандидат-президент от Реформаторския блок. Земеделците са били първо зад издигнатия в последствие за вицепрезидент ген. Съби Събев, а след това – зад Гроздан Караджов.

Въпреки това, той изрази надежда, че на Изпълнителния съвет на РБ кандидатурата на Трайчо Трайков ще бъде утвърдена.

Как ще се конкурират реформаторите и ГЕРБ на вота? „Вероятно ще отстояваме едни и същи ценности по различен начин”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    1 0 Отговор
    Национално безотговорно е да пускате чужди самолети над нашите свещенни земи...
    ЕЙййй БОЖЕ БОЖЕ!!! Чуй ме БОЖЕ....с какво заслужихме такива предатели БОЖЕ!!! С какво??!!
    С какво заслужихме такива мишки да ни управляват?!!!
  • 2 Кондуктор

    0 0 Отговор
    В нормална държама, г-н Ненчев, щеше да отговаря на въпросите на Прокуратурата - много отдавна.
    А е дно от обвиненията - Държавна измяна!
  • 3 Ник

    0 0 Отговор
    Няма да кажа какво бих направил с този, но е видимо, че изпълняват някаква чужда заповед предвид на факта, че миналата година обществеността вдигна сериозен "панаир" по въпроса. Въпреки всичко този ХХХ продължи именно в тази посока, независимо от общото мнение.
    Вече има информация, че се подготвят да купят американски бракми Ф16, модернизирани в Португалия на цената на нов самолет. Нека да припомня, че Ф16 е спрян от производство от много време. Освен това експлоятоционните разходи за тази бракма са многократно по- високи от на един нов Грипен, който на това отгоре е на по- ниска цена и ни се предлага с добрапрограма от Шведите, вкл. и изграждане на предприятие за части на територията на България.
    Този , Плевнелиев, къдравата Сю, Цветонов и Борисов са за затвора - доживотен
  • 4 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор
    Перукане тотално некомпетентен, единственото място където трябва да отговаряш е прокуратурата !!!!
  • 5 дестилатор

    0 1 Отговор
    На червените писачи искам да припомня съветските "съветници" , които командваха българските ВВС. На това съм свидетел , тъй като служих в този вид войска.
    Да не забравяме и КОЙ ликвидира поне три български самолетостроителни фабрики и отмъкнат на североизток оборудването им като "репарации",въпреки участието на Българската армия във Втората световна война против национал социалистическа Германия и дадените жертви.
    Просто стига с тази безкрайна наглостта!

    Коментиран от #6

  • 6 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "дестилатор":

    Ти на кое свидетел? На отмъкването на заводите или на руските съветници? Или на потопа и Ной? Що бръщолевите пак глупости-поне три завода. Ми те толкова са били, и единия е италиански не български. И заради ограниченията на Ньойския договор (нали, не на руснаците) не сме можели да произвеждаме бойни самолети. Селскостопански и учебни-ЛАЗ7 примерно. Това ли е голямото самолетостроене? И кво? Руснаците ни взели струговете за дървените кашони? Айде стига смешки и нещо по сериозно! Имам идея-що не напишете,какъв глад е в Русия и как лично сте видели Путин да разкъсва със зъби пет месечно бебе на Червения площад.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове