Last news in Fakti

3 Септември, 2016 08:00 2 079 0

Груби нарушения в приюта за кучета в Кърджали – още от 2010-а година

  • приюта-
  • кучета-
  • кърджали-
  • груби нарушения

Ниската хигиена и високата смъртност са регистрирани от Агенцията по безопасност на храните още преди 6 години

Груби нарушения в приюта за кучета в Кърджали – още от 2010-а година - 1

Нарушения в приюта за настаняване на безстопанствени кучета в Кърджали има още от 2010-а година, показва разследване на Факти.бг. На 24.09.2010-а по сигнали на неправителствени организации инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали правят проверка на приюта. Инспекторите откриват фрапиращи нарушения, които са отразени в Предписание №4 на Областната дирекция от 28.09.2010-а година. Въпреки взетите мерки, от неправителствените организации алармират, че ситуацията не се е променила. Следва още една проверка на инспекторите – този път през 2013-а година.

Проверката през 2013-а година

Три години след откритите нарушения и издадените предписания неправителствените организации отново изпращат жалба до Българската агенция по безопасност на храните, в която настояват да се провери, дали в приюта са взети мерки след нарушенията, открити през 2010-а година. Сигналът е за „нехуманно отношение към животните в приют за безстопанствени животни“.

На 29.07.2013-а година зам.- изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните издава заповед, с която нарежда на инспекторите да извършват проверката, в която да вземат участие и представители на неправителствените организации, подали сигнала. Проверката е насрочена да се извърши след седмица в Кърджали. В хода на проверката на 07.08.2013-а година служителите установяват фрапиращи нарушения.

Висока смъртност в приюта

 Първото нещо, направило впечатление на инспекторите, е големият брой починали животни в приюта. За месец април 2013-а година в приюта са регистрирани 43 смъртни случая, за месец май – 24, за юни – 34 починали животни, а за юли – 13 случая. Установено е, че причините за смъртта са основно заболявания като гана, парвовироза и ехинококоза, както и починали от старост животни. За този период е установено, че няма осиновени кучета.

Само 20 % от животните се кастрират

Другото нарушение, открито от инспекторите, е, че само 20 % от кучетата се кастрират в приюта и се връщат по местата, от които са взети.  Установено е също, че в правилника за вътрешния ред на приюта не са описани подробни указания за дейността и задълженията на служителите. Проверяващите са открили и че не се води лично досие на всяко заловено куче.

Приютът в Кърджали – без амбулаторен дневник

Нарушенията продължават. Инспекторите откриват, че не се води амбулаторен дневник, в който да се отразяват резултатите от клиничните прегледи, извършените обезпаразитявания и ваксинации на всяко заловено куче.

Болните кучета не се лекуват

Друго фрапиращо нарушение – заболелите кучета не се лекуват. Причината – в приюта няма ветеринарномедицински препарати. Установено е също, че управителят на приюта, както и двамата служители в него не са преминали курс по хуманно отношение към животните. Друг основен пропуск в работата на служителите – транспортното средство към приюта не е регистрирано за превоз на животни. В него също така липсва и вентилатор, както е изискването според закона. Установено е, че липсват и писмени инструкции от обслужващия ветеринарен лекар към служителите за залавянето на кучетата.

В амбулаторията няма изискване за дезинфекция, липсват основни медицински препарати

Инспекторите констатират и мизерни условия в амбулаторния кабинет в приюта в Кърджали – той е регистриран като втора категория, но съгласно изискванията по закон таванът пропада, няма условия за измиване и дезинфекция и липсват необходимите дезинфекционни препарати.

Няма процедура как може да се избегнат сбивания между животните, кучетата не се маркират

Установено е и че липсва процедура, която трябва да предотврати сбиванията между животните, които се настаняват в приюта. Съгласно изискванията на Закона за защита на животните е установено, че не се маркират с чипове всички заловени кучета. В приюта е констатирано и че няма налични чипове и марки.

Никой не знае с какво хранят животните и колко ги хранят, а хигиената – нулева

Проверяващите откриват и че няма място за съхранение на храна за животните, както и водени записи за храненето – какъв вид храна и какво количество се дава на кучетата. Проверяващите са записали, че не се поддържа необходимата хигиена в клетките за кучетата и не се извършва ежедневна дезинфекция, което води до разпространение на заразни заболявания и висока смъртност в приюта. Инспекторите съставят констативен протокол и предписания да се вземат спешни мерки, които са връчени на представител на общинската администрация в Кърджали.

Агенцията по безопасност на храните: Изпълнете ни предписанията!

На 9-и август, 2013-а година Областната дирекция по безопасност на храните издава предписание, в което разпорежда общинският приют в Кърджали да изпълни 12 мерки.

Според Агенцията трябва да се изготви правилник за вътрешен ред на приюта с персонални задължения на всеки служител. Инспекторите са на мнение и че трябва да се водят досиета за всяко заловено куче с отразени данни за него, съгласно изискванията по Закона за защита на животните. Според експертите трябва да се извършват клинични прегледи и да се оказва ветеринарномедицинска помощ на болните животни – кучетата в приюта трябва да се ваксинират против бяс, обезпаразитяват и кастрират съгласно изискванията на закона, а всички извършени действия трябва да се отразяват в амбулаторния дневник. А такъв според Агенцията по безопасност на храните до момента не е имало.

Представителите на Агенцията по безопасност на храните разпореждат и да се обособи помещение с необходимите условия за съхранение и приготвяне на храна за кучетата и да се водят записи и документация за получена ежедневна храна. Експертите са на мнение, че само по този начин се гарантира, че се осигурява достатъчна храна за животните. Съгласно нарушенията е разпоредено управителят и служителите да преминат на курс по обучение за хуманно отношение към животните и за тяхната защита, а служителите, които залавят бездомни кучета, да бъдат инструктирани за прилагане на минимални страдания на животните при тяхното залавяне, както и да се използват безопасно упойващи вещества.

Според предписанията амбулаторията трябва да се поддържа съгласно изискванията на закона – трябва да се ремонтират пода, покрива, канализацията на отпадните води, да се осигури топла вода, както и стерилни хирургически материали, дезинфектанти и ветеринарномедицински препарати. Трябва да се води и амбулаторен дневник за манипулациите – един от основните пропуски в приюта, като дотогава това не се е извършвало.

Инструкциите за подобряването на условията продължават – трябва да се поддържа хигиената в клетките за кучетата, да се извършва ежедневна дезинфекция и за тези дейности трябва да се водят записи. Също така в транспортното средство, с което се превозват кучетата, трябва да се регистрира като такова, каквито са и изискванията по закон и трябва да се монтира вентилатор.

Всички тези предписания са издадени през 2013-а година, но от фондация „Четири лапи“ алармират, че приютът за бездомни кучета все още прилича на касапница.

Състоянието през 2012-а година – 740 кучета, а от тях 367 са починали

Справка на Факти.бг за финансовата дейност на приюта за 2012-а година показва, че за цялата година при тези условия са кастрирани 371 кучета, а това е струвало на общината 65 хиляди лева. За 2012-а са заловени 740 кучета, а от тях 367 са починали от зарази и взаимно нахапване. Две животни са били евтаназирани заради агресивно поведение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове