Last news in Fakti

10 Септември, 2016 18:45 1 974 5

Автопаркът на "Гранична полиция", не е в добро състояние

  • автопаркът-
  • гранична полиция-
  • състояние-
  • румяна бъчварова

Някои от джиповете, които бяха дарени от английската държава, също са аварирали, призна Румяна Бъчварова

Автопаркът на "Гранична полиция", не е в добро състояние - 1

Автопаркът, който се ползва от "Гранична полиция", не е в добро състояние. Това отчете при проверка на границата край Малко Търново министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Някои от джиповете, които бяха дарени от английската държава, също са аварирали, призна Бъчварова.

„Днес сме тук с директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Кичиков, за да се уверим лично как върви строежът на преградното съоръжение, как работят колегите, за да можем да направим анализ и да планираме действията“, заяви Бъчварова.

Тя даде висока оценка за организацията на работа на граничните служители и за сътрудничеството с военните. „Резултатите са по-добри в сравнение с предишни периоди, което означава, че мерките имат ефект. След обхода и на други участъци, които извършват заместник-министър Филип Гунев и областният управител, предстои детайлен анализ къде  трябва да подобрим условията. Правим това, защото справянето с мигрантската ситуация е процес. Необходимо е ежедневно, оперативно, активно да се наблюдава ситуацията и да се вземат управленски решения“, посочи Бъчварова и уточни, че е получила уверения, че до края на годината ще може да бъде завършено съоръжението в този участък, за който има финансиране.

Контролът е непрекъснат, в момента се изграждат 57 км, не е започнала работа по други 8900 метра. В Хасковска област остават за довършване малки участъци, както и горските пътища, които отвеждат до съоръжението. „Справяме се със ситуацията. В сравнение с миналата година има почти 30% по-нисък натиск на българо-турската граница. Това се дължи на изграденото съоръжение и на усилията, които полагаме. Успехът ни се отчита и от Фронтекс“, заяви вътрешният министър. По думите й, участието на военните като помощ и съдействие, е неоценимо. То не замества усилията на МВР, но помага изключително много. Същевременно, продължават и конкурсите за назначаване на нови служители в ГД „Гранична полиция“, но това е по-дълъг процес. Самото решение за включването на военните във всички дейности по охрана на границата е сред тези с най-добър резултат. Това е в основата на нашата политика – всички възможни ресурси, които държавата има, трябва да се включат по начин, който съответства на тяхната компетентност, за да можем да се справим със ситуацията. Решенията дават резултат и се оценяват от много други държави, които след нас използваха този опит и го прилагат.

Бъчварова коментира състоянието на техниката, с която работят граничните полицаи и уточни, че продължават процедурите за осигуряване на нова техника: Основно разчитаме на помощта, която другите европейски държави ни предлагат в момента. Германската помощ вече е уточнена, след около седмица ще можем да я получим. Всички коли, които ни предоставят, ще бъдат разположени в този район – автомобили, термовизионни камери, автобуси. Те са в доста добро състояние, такива, които са налични там. До края на ноември, по личното уверение на канцлера Меркел, ще получим осем или 10 нови джипа. Имаме и уверение от страна на Фронтекс, че ще пристигнат 100 от поисканите 200 служители, обезпечени с техника, както и с кучета, което е реална помощ. Сред проектите, по които се работи е и осигуряване на камери за видеонаблюдение, средствата за които ще бъдат осигурени чрез проект, изпратен на Европейската комисия. Активна е работата и за осигуряване на необходимите условия в съществуващите центрове за настаняване на мигранти, на този етап не се планира изграждането на нови, коментира министър Бъчварова

Директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков подчерта, че в участъците, където все още не е изградено съоръжението, е наситено със служители. „В резултат на това и помощта от военните, резултатите са доста добри“, коментира той. Своевременно се отстраняват проблемите, които възникват с техниката. В момента текат обществени поръчки за поддръжка на техниката на цялата граница – не само за автомобилите, но и за интегрираната система за наблюдение на синя и зелена граница – уточни главен комисар Кичиков.

Във връзка с искането на една от синдикалните организации в МВР Бъчварова уточни, че одитната дирекция извършва проверка по съществуващия спор, който няма политическо решение, а е счетоводен. Синдикатите знаят, че никога не сме отказвали да решаваме тези проблеми, както и че извънредния труд се изплаща регулярно. По отношение на финансовите ангажименти министерството е коректно през тази година.

По информация на Дирекция "Планиране и управление на бюджета" – МВР, плащанията на извънреден труд се осъществяват ритмично и няма забавяне, съобщиха от министерството. Начислените суми за месеца се изплащат със заплатата за следващия месец.

В МВР има образувана преписка по сигнал на СФСМВР за това, че на служители от шест структурни звена (регионални дирекции) към ГД „Гранична полиция“ през 2016 г. са удържани парични суми от положен и изплатен през 2015 г. извънреден труд. Основанието за това е прилагането на Наредба № 8121з-592/25.05.2015 г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в МВР, в сила от 1 април 2015 г.

Общата сума, удържана от 2901 служители, възлиза на 158 770 лева или средно по 55 лева на човек.

По сигнала са изискани становища от Министерството на труда и социалната политика, Министерския съвет, Министерството на финансите, Сметната палата и компетентните структури в МВР. Допълнително в момента е назначена проверка от Звеното за вътрешен одит в МВР. След завършването на проверката ще бъде предложено законосъобразно решение на казуса, повдигнат в сигнала.

За образуваната проверка и нейния ход заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, който отговаря за социалния диалог, е уведомил председателя на СФСМВР Валентин Попов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тук там

    1 0 Отговор
    Важното е че автопарка на министри и депутати е обновен и мегалуксозен те граничарите и с каруци могат, нали така !?
    Що не си ги размените е го колко Ланд Крузъри правителствени се мотат по улиците. Това са коли за къра не за парад по жълтите павета!
  • 2 Ник

    1 0 Отговор
    Странна работа!
    - Нали англичаните им дадоха 40 Ленд Роувъра!?!
    На приблизително 260км. граница с Турция имаме 40 Роувъра. Това се пада на всеки 6 км. по един роувър. Ако добавим и другите машини които гранична полиция има вероятно на през километър ще можем да сложим кола !!!
    - Това е потресаващо! - Как може при толкова много машини границата ни да е такъв разграден двор?
    - И как така изведнъж парка бил лош?
    - Какво искат AMG и Ленд Крузъри L 200?
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Е тия джипове дето ги дадоха хангличаните сигурно не са били в пирфяктно състояние и нищо чудно половината вече да са извън строя. После да ги дават направо за скрап дето да харчат пари подире им, немците ще дадат някое возило и те и ша вържем гащите. Вие какво искате, всичко да става идеално ли, ми то е много трудно, изисква много усилия и умения, пък в нашта армия и милиция всички са връзкари и заплатаджии, да не са отишли там да се напъват я.
  • 4 румен стоянов

    0 0 Отговор
    Приятели,

    - Чакайте, чаа-а-ааакайте...!

    Първо социоложката-министърка да отговори:
    1. Защо една натовска държава (Турция), затрупва други две натовски държави (Гърция и България) с икономически емигранти... и натовския ни министър-Председател и натовските ни министри на отбраната и вътрешните работи мълчат…?
    2. Защо вместо да пазят нашата граница, наши военни поделения участват в Афганистан, Сирия, Турция и Ирак в ОРГАНИЗИРАНЕТО на мигрантски нашествия в България, от същите тези страни…??
    3. Защо “Евро-съюзните” ни Министър-преддседател и Министрите на отбраната и вътрешните работи не искат от Е.С., по силата на Чл.44 от Договора за Е.С., помощ в защита външните граници на същия този Е.С….???

    Колкото повече, герберите и деформаторите да се правят на щтрауси и си зариват главите по-дълбоко в пясъка – толкова повече им стърчат, червените меки части, за… който и както ги пожелае…!!!
    .
  • 5 ПОЛИЦАЙ

    0 0 Отговор
    АЛО,СИНДИКАТИТЕ,КОГА ЩЕ ПОСТАВИТЕ ИСКАНЕ ЗА ВДИГАНЕ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ НА ТЕРЕН
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове