17 Септември, 2016 12:30 1 437 18

Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент

  • росен плевнелиев-
  • ес-
  • президент
Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент - 1
Снимка: БТА

"ЕС трябва да си дава сметка какво се случи с украинската криза. Това, което ме притеснява, е, че в тази криза, от първия й ден, са много малко българските политици, които излязоха и казаха позицията си. Много от българските политици до момента не са казали и дума за това, че една държава окупира територията на друга независима държава и се проведе един незаконен референдум".

Това коментира пред радио Дарик президентът Росен Плевнелиев.

"Първо, трябва да сме наясно, че ситуацията с Русия се промени. За съжаление, тя е коренно различна - Русия не е враг, но Русия е опонент. Идеята не е да се води война. Но идеята е, че се виждат усилия за дестабилизиране от Русия към ЕС. И тези усилия за дестабилизиране могат да бъдат видени дори в България", добави държавният глава.

Президентът посочи какво трябва да направи ЕС в тази ситуация.

"Ние трябва да сме единни, да покажем характер. Ако не се противопоставим на политиките на великите сили, които разпределят територии, България ще се върне 200 години назад", смята Плевнелиев.

"В моя живот нещата са се случвали, не защото на всяка цена съм искал така да станат. Моят живот се разви добре, аз спя спокойно с всичко, което съм правил. Никога не съм влизал в каквато и да е интрига. Аз ще продължавам да служа на България - под една или друга форма", каза още Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    Смешник негодник ! Отивай да лягаш да спиш ! Никой не го унтерисува твоето просташко мнение !
  • 2 кроко

    1 0 Отговор
    Опонент е и нека сега хибридния трол деси-стоян да ви обясни как се постъпва с опонентите!

    Ако може после и някой доктор да обясни каква е диагнозата и лечението на болестта "във всичко виждам заплаха от Русия и призрака на комунизма ме гони нон-стоп"
  • 3 Morgoth

    1 0 Отговор
    До сега не съм чувал великите сили да са се съобразили с нежеланието на някоя малка страна да участва в техните борби за разпределяне на територии. Ако наш Плевналиев е открил начин да ги накара нека си каже.
  • 4 Петър

    1 0 Отговор
    Хайде сега пък ду.......към Русия! Как да не са враг на България, като КГБ разкри информацията за твоите офшорки?
  • 5 Бизнес

    1 0 Отговор
    Когато си проституирал за сводника Русия и след това станеш проститутка на сводника САЩ какво се очаква от прецакания сводник-да пребие непослушната проститутка./другото наказание може да се приеме като награда/. И понеже бият лошо може само да се надяваме да минем с оправяне-винаги ни е харесвало и искаме още.
  • 6 НЯКЪДЕ ТАМ

    1 0 Отговор
    Вие и вашите слуги спахте и върнахте БЪЛГАРИЯ 200 години назад.
  • 7 goni

    1 0 Отговор
    Мдаа! Русия вече е "опонент", а не " враг"!:) А, по едно време водеше "Хибридна война" срещу всички прогресивни сили!:) И най-вече срещу нас!:) Освен това разбрахме че руснаците ни смятат за врагове и единственото което ни спасява са:"Евро- атлантическите ценности"!:) Обединеното Кралство обаче реши че Еврото не струва и заложи само на Атлантика!:) Как мислите дали губи, или печели?!:) Хич да не ви пука!:) Ние винаги сме в отбора на губещите! Така че отговора е ясен и не заслужава награда!:)
  • 8 Житан

    0 1 Отговор
    Годината в която България смени курса - излезе от ЕС и НАТО и България отново попадне в руската сфера на интереси и влияние, ще бъде рекордна по отлив на български граждани по посока на западна Европа. Голяма част от работната сила с образование, умения и езици завинаги ще напусне страната си. В България ще останат предимно застаряващите носталгици, феновете на социализма и пенсионерите.

    Коментиран от #10

  • 9 goni

    0 0 Отговор
    Бре, Житан!:) Ти не разбрали че има нова хватка?!:) Германия приема "куцо, кьораво и сакато", но не и източно-европейци!:) GB се усети навреме и си дигна чукалата!:) Високо благородните французи се чудят как "Вълкът да е сит, а и агнето цяло"!:) Не те знам на каква възраст си, ама като гледам какво пишеш по-добре стягай багажа!:) Тука по-добре няма да стане!
  • 10 шлемник байкалскии

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Житан":

    Ще отваряме корекомите и хората ще тръгнат с магарешките каручки по полето да си набавят прехрана за зимата кокто по руско време!
  • 11 Житан

    0 1 Отговор
    Само гледай в каква криза ще попадне България като напуснем ЕС и НАТО. Любимата ти тема за раздухване и всяване на страх - бежанците, ще ти се стори като детска игра пред колапсът който ще настъпи след това. Учудвам се на желанието и стремежа ви да я предизвикате.

    Коментиран от #16

  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    И през този мандат България намаля с още 304 000 души.
  • 13 Гост

    1 0 Отговор
    "Много от българските политици до момента не са казали и дума за това, че една държава окупира територията на друга независима държава и се проведе един незаконен референдум".

    Плевнята май има комплекси на тема Русия и референдуми?!
    Я да видим кой направи т. нар. майдан (незаконен военен преврат) в Украйна, а?
    Тогава беше законно да се свали законно избраната власт, а после се оказа незаконно да се проведе референдум и да се питат хората дали искат да се отделят от Украйна, а г-н прези?
    Много интересно чувство за законност имате г-н Плевня - двулично, но стига да ви изнася! По същия начин предавате народа си като определяте волята му за незаконна.
    Излиза, че е законно това, само което ви изнася, нещастно дребно човеченце!
    Надявам повече никога да не служите под никаква форма!!!
  • 14 Фронто

    0 0 Отговор
    Русия на целия свят е/враг,на всичко нормално е враг.На здравия/разум е/враг.
  • 15 Гоцеделчевския мислител

    0 0 Отговор
    Странно преди около 3 години този същия, в официален документ "2020" нарече Руснаците врагове. Това разбира се доведе до необходимият резултат - 250млн. евро по- малко от туризъм за миналата година. - Ама какво бе! Ние сме богата страна! - Даже премиера го каза наскоро!
    Може би трябва да подчертаем, че България изпревари дори Ислямска Държава в тази посока. - Ислямистите едва миналата година обявиха Руснаците за врагове :-))
    ...
    Явно Плевню се е провалил на интервюто за работа и сега стана кофти!
    Европата не го харчи много, Черния Господар нехае, а пък стария господар му е ядосан...
  • 16 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Житан":

    Вярно е че ще попадне в криза, но до някъде е по-добре, щото благодарение на всички управляващи до сега сме станали една бананова република, разчитаща на подаянията от ЕС. Явно е че политическата класа няма никаква воля за реформи и си я карат ан автопилот а междувременно затъваме все повече и повече. Така че колкото по-скоро стигнем дъното и се промени по някакъв начин системата, толкова по-скоро ще се оправим. Иначе сегашното състояни е нещо като агония.
  • 17 Де юре

    1 0 Отговор
    "Керемъл ни опонира и се опитва да дестабилизира ЕС … опитва се да срути основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона"
    "Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа, заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за в. "Индипендънт он сънди". Той иска ЕС и НАТО да направят повече за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия и се опасява, че масираните кибератаки срещу българските институции може да се дирижират
    от Москва."
    Това са думи на Президента, ако ги е забравил все някой, някога ще му ги напомни.
  • 18 политолог

    1 0 Отговор
    политолог-време е да си затвори устата песента му е изпята а целият му мандат провал на българската дипломация
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове