Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 16:38 1 710 29

2 г. са достатъчни бежанците да се интегрират

  • бъчварова-
  • достатъчни-
  • бежанците-
  • интегрират

Вие наясно ли сте Вашите родители откъде са дошли? Това са естествени процеси - хора, които избират къде да живеят, заяви Бъчварова

2 г. са достатъчни бежанците да се интегрират - 1

„В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в Народното събрание след блиц-контрола.

На въпрос за евентуалната промяна на етническия състав на нацията, Бъчварова заяви, че това е много лоша спекулация.

„Вие наясно ли сте Вашите родители откъде са дошли? Това са естествени процеси - хора, които избират къде да живеят. По цял свят е така. Българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания”, коментира Румяна Бъчварова.

„Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят - има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата”, каза още тя.

„Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци. Това е съвсем друго”, заяви още Бъчварова.

„Трябва да провеждаме интеграционна политика, това е нашият ангажимент, когато сме приели по механизма за релокация и презаселване да настаним бежанци, да им осигурим възможности те да пребивават тук и да се интегрират в нашето общество по възможно най-толерантния начин“, обясни министърът.

„За всеки един бежанец са определени сумите, които се предоставят. Тази политика и мерки имат европейско финансиране. Националното съфинансиране е в рамките на 10%, в което е например преместването от едно място, на което пристигат до съответната община“, посочи Бъчварова.

Попитана възможно ли е да ни бъдат върнати бежанци по Дъблинското споразумение, министърът коментира, че засега общото решение е, че няма да има такова връщане.

„Връщането не е в рамките на тази програма по интеграция на тези, които са релокирани или презаселени“, допълни тя.

Всичко, което правим първо е в интерес на българските граждани и начина, по който се справяме с тази вълна на заплаха като транзитна държава. България не е цел на хората, които искат да променят местожителството си, каза още тя.

„Може би сме една от най-стриктните в Европа и получаваме признание от хора, които не участват в предизборна кампания в момента в България. От всички 15 хил. бежанци, които са преминали тази година през бежанските центрове, само 30 са останали, просто защото не са имали възможност да си намерят друг адрес. Всички искат да продължат“, посочи Бъчварова.

„В центъра в „Овча купел“ са семейства и вътре няма проблеми, има много мерки за охрана и за сигурност. Проблемно е положението във Военна рампа“, обясни още тя.

Относно преместването на един от центровете в София Румяна Бъчварова уточни, че се правят много спекулации, но се търси място, което да даде възможност да бъде направен център. Търси се място с по-малко довършителни и ремонтни дейности, да отговаря на условията, да не е в населено място и да има ограда, за да може да бъде охранявано, посочи тя.

Относно центровете, става въпрос за 3 площадки, които ако се наложи и дойде много голяма вълна от бежанци от Турция и трябва да бъдат разположени някъде бежанците. Те ще бъдат във фургони от временен тип на тези площадки, за да не допуснем да се движат самостоятелно и да не можем да ги контролираме, каза по-рано Бъчварова в отговор на въпрос от народния представител от „БСП лява България“ Иван Иванов относно това за какво се използват отпуснатите 160 млн. евро на България от ЕС за охрана на границата ни с Турция.

„Искаме да направим добра организация, контрол, повече центрове от затворен тип, за да можем да контролираме тези процеси, това е много съществена разлика. Като критикувате, казвайте какво искате за тази политика. Задържаме ги по-дълго, затова правим затворените центове, за да можем до края на протичане на процедурата възможно най-добре да ги проверяваме“, обясни Бъчварова.

„България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави, по механизма на релокацията, да релокира 1300-1400 бежанци и 100 човека по механизма за презаселване от Турция“, заяви Бъчварова като допълни, че плащанията ще започнат да идват след като се уредят всички документи, приемането на условията да се обучават бежанците на език, да си намерят работа и да останат да работят.

По думите й общата отпусната на България сума е 160 млн. евро, от които 124 млн. или 70% са за са подобряване на охраната на границата и 12% за мерки, свързани с бежанците и нелегалните мигранти, които вече са в страната ни.

„От 2 октомври можем да започнем да плащаме всички разходи, включително заплати на служителите, текущи разходи за издръжката на бежанците, които са тук. 14 млн. са за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ. 5 млн. евро за преместване в нов дом на един от домовете в София, защото е в прекалено лошо състояние“, каза още Бъчварова и уточни.

По думите й са предвидени и 2 млн. за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните на произход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    0 0 Отговор
    Ако я срещна тая и ще и се изплюя в лицето, даже не можах да допрочета глупостите и. Кой мръсна подлого ще интегрираш за две години? И как? Като циганите, да крадат, убиват, насилват, обезчестяват, така ли интегрирате, да се крием зад решетки, три брави, сод, камери, видеонаблюдение? Дадохте хляб, нормален живот на нас българите, стандарт, образование, медицина, че тръгна това дивашко племе, което довчера е живеело в палатка да интегрираш? Къде са твоите деца, подлого мръсна, на вас и такива като теб? В коя държава учат, къде се настаниха, а? Съгласна съм да интегрираш, ама да си вземеш едно семейство у вас, там да го интегрираш? затова ли продаохте България, не ви ли е срам? Позор, няма и 30 сребърника, Боже, след 10 години ще турим шалварите, ще сме по-зле и от Анадола. Всички да се пържат в Ада, дано, всички.
  • 2 Гербер

    0 0 Отговор
    Бойко,сменяй я тази!Съвсем се е побъркала,не знае какво говори.Няма достатъчно мозък за министър!
  • 3 ПО НАИВНА И О МЕРКЕЛ

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа”
  • 4 AUDI

    0 0 Отговор
    Това не са бежанци а ТЕРОРИСТИ!!! Тъпа..............................................................
  • 5 Това нема да стане

    0 0 Отговор
    АЙДЕ ПЪК ДА ВИДИМ КАК ЩЕ НИ НАТРЕСЕШ И ТАЯ НАПАСТ НА СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ БЪЛГАРСКА? Айде пак да видим кой ще ти позволи, отходен продукт? Стой и глеадй кво ще става Все още има достатъчно хора, като мен, които няма да ви позволят. А и много други започнаха да се пробуждат, говеда с говеда. И без това само една малка искрица трябва.
  • 6 Картър

    0 0 Отговор
    Тази я имах за умна жена, но с тези си приказки тотално доказа, че това не е така. Ще интегрира джихадистите, ама е с охрана и брони, а народът ще му тегли колая. Шматко, гръмти се!!!
  • 7 герб да се махат

    0 0 Отговор
    Хем нямало да ги заселват за постоянно хем щели да ги интегрирт !?!
    Тая псевдоминистърка вместо да дрънка глупости за оправдание на продажната политика, която водят да вземе да иде до Франция да види, колко са "интегрирани" и да чуе самия Саркоз,и който да й обясни как интеграция няма евентуално само асимилация!
    Идат избори и аз лично смятам да изправя шефчето й пред обещанието си да си ходи при загуба на 1ви тур!
    Ще ни ги натресат тук те ще приберат милионите, ще се изнесат в държави, които няма проблеми и ще ни оставят нас да се оправяме, както можем!
  • 8 Да ама не

    0 0 Отговор
    Продажните и гьонсурат политици ще унищожат България!!!
    Всички знаят, че ЕС има сериозни проблеми с бежанците/мигранти, които не се интегрират в богатите уредени държави където има работа и за неграмотните, а си живеят по законите на шериата като масово се радикализират, а полицията не смее да им влезе в гетата. Тук в РБ за тях се осигурява издръжка по-голяма от доходите на голяма част от българите- работещите бедни, а за пенсионерите да не говорим - обречени на мизерия и унищожение. Това вече е ясно на всички, но "заповедта на щуката" е територията РБ да бъде разчистена за други...
  • 9 кроко

    0 0 Отговор
    Не мога да повярвам какви нагли, продажни ни управляват!

    Тая да не е соц. министъка или на икономиката, че да казва какво и как ще стане. И за кво ни е да ги интегрираме? Ние до сега м....лите само ги размножаваме без никакъв контрол. Тия и тях ли така ще ги размножаваме? И каква работа ще си намерят, като българите се изнасят масово от страната именно заради ниските заплати липсата на работа?! И именно щото хората се изнасят затова отчитат такива ниски нива на безработица, иначе е плачевно.
  • 10 Вирус

    0 0 Отговор
    Ето един пример за интеграция от преди една година: Писмо от сирийски бежанци до гимназия в баварския град Покинг с препоръки как да се обличат немските ученици: „Гражданите на Сирия са предимно мюсюлмани и говорят арабски. Тези хора, които търсят убежище във вашата страна имат тяхна собствена култура. Учениците от Вашето училище, което се намира в близост до лагера за временно настаняване на бежанци нарушава нормите на поведение и с оглед избягване на разногласия между подрастващите е, необходимо вашите възпитаници да са ежедневно прилично облечени. Не се допуска от нашата култура да има открити части на тялото и прозрачни блузи, шорти или миниполи,ЗАЩОТО ТОВА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ПОСЕГАТЕЛСТВО ОТ НАШИТЕ МЛАДЕЖИ КЪМ ВАШИТЕ ДЕВОЙКИ.Също така не трябва да се оглеждат, снимат и обсъждат бежанците. Това е приемливо да се спазва, защото иначе ще ви считаме за расисти”
  • 11 ТИКВОЧА

    0 0 Отговор
    ПРОКЛЕТИ ДА БЪДЕТЕ И ТИ И ТОЗИ ДЕТО ТЕ СЛОЖИ ДА СЛОГУВАШ.
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Тия от Европа не ги интегрираха поколения че ти ли ще ги интегрираш !!!!!!!
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Голяма бяла птицо(не е лебед) тези,, векове не са се интегрирали,как ще ги интегрираш за 2г. ,вие с ромите не може да се оправите. В " демократична" среда (разбирай беззаконие) от тези индивиди ще избухнат такива престъпления,че ще ни занулят нацяло. Имат склонност към фоеверките(правят бомби), влече ги касаплъка,и хирургията(режат глави).Човешкият живот ,не представлява ценност , ако не е от тяхната религия.Радикализират се бързо при малък повод,дори и по-умерените,5-то, 6-то поколение. В ислямският свят ги контролираха диктатори,с наказателни отряди, с жестоки закони,рязане на глави, ръце,членове,отстрел,и пари на калпак,от нефта.С либерални приказки-ма нИдейте така ,ма нИе хубаво,така да се прави ,няма как да ги спрете.Само диктатор като Сталин,Хитлер,Пиночет , биха ги вкарали в пътя,и да селектират по-добра порода.А това тук едва ли ще стане.
  • 14 ХайХой

    0 0 Отговор
    Чичо Калашников и да ги интегрираме набързо тия талибани! Или ние или те... Иначе и нови 500 години няма да ни оправят вече!
  • 15 Ник

    0 0 Отговор
    Това изказване потвърди тезата, че отпуснатите 160млн. евро са за разселване на Араби на наша територия. Странно е че от Банкя мълчи по темата
    -"Гласувайте пак за ГЕРБ"!
  • 16 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Живков бил тоталитарен диктатор и избивал невинните репресирани без съд и присъда хаха ако и тази беше убита щяха и да нея да има ридания и паментици а живков е изтребвал именно такива елементи.....политиците не са единствените замесени в пъкленото деяние тези от мвр и милиционерите също те са тези дето пазат талибанските центрове и защитават талибаните от народа значи трябва и те да се елиминират като съочасници ама ше кажете изпълняват заповеди и това им е работата хахаха като виждат къде отиват нещата рапорт и довиждане от мвр свят шерок работа много
  • 17 Бат Саше

    0 0 Отговор
    Лелче, ходи се гръмни някъде. За малко временна "власт" сте готови да продадете достойнството си, личните си убеждения и душите си дори! Правете го, вие освен лакеи, други не може да бъдете, но не се излагай и не си говори с онази работа. Хората за абдали ли мислиш? Ееххх, аман от мекеретата на Тиквата! Жалки сте! Бъдете ПРОКЛЕТИ!!!
  • 18 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Значи ако аз поема властта и изтреба всичките политици и семеиствата им и цялото мвр ще бъда обявен за злодеи диктатор и престъпление против човечеството а именно от човек като мен има нужда българия лично аз заедно с отрядите да се избиват бързо политиците и милицията и да се наложат силни закони за просперитет и защита на нацията
  • 19 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Тиквата и обкръжението му ще изпълнят заповедите от сащ и следващото правителство ще бъде пред свършен факт талибаните ше са по апартаменти и като ги изгоним от бг ше се надигне вои до небесата от европа и саш.....изгониха българите за да доидат талибаните уруди
  • 20 Тошибиян

    0 0 Отговор
    от снимката вика че сме ходили по света за да живеем там и така идвали талибаните при нас да се заселват да ама хората бягат от тук заради мизерията а талибаните идват щото такъв е сценария аз не искам да ходя да живея у европата плуя им на париж железната кула там нито у рим и катедралите ме боли нито вратите у германско нито англия нито нищо искам си тука да си ям сланина да си пием ракия и не ме боли нищо за никъде и нищо нещем да гледам у пропадналата европа
  • 21 1234

    0 0 Отговор
    ТИ,ако не си наясно с твоите родители,аз съм наясно с моите и тия на жена ми,но предателите не помнят нищо за род и Родина,защото те нямат такива.Как може един ,,министър" да има такова ПРЕДАТЕЛСКО мислене ,подавай си оставката и да те няма ,ТИ не заслужаваш да живееш в БЪЛГАРИЯ.
  • 22 българин

    0 0 Отговор
    Гласувайте пак за герберастите за Цецка„Цецко,Боко и други такива подлоги.Те ни обещават светло бъдеще сред цигани и арабска измет.Някога за тази земя кръв се е ляла сега ще каним враговете да ги интегрираме. Проклети продажници дано се задавите с тези пари.
  • 23 Гоуст

    0 0 Отговор
    Аз съм се заклел, че това е един най-неадекватните и смотани министри изобщо. Пълен провал и незнание как да се реагира при най-малката ситуация.
  • 24 Ще ще измет

    0 0 Отговор
    ЩЕ стават разни неща и ще съжалявате жестоко, че въобще ви е имало на тая земя. ИЗМЕТ ПРОДАЖНА!!!!!!!!!!!
  • 25 Някой

    0 0 Отговор
    Прочетох статията и коментарите и се чудя няколко неща.
    Колко ли е комисионата на тези дето ни управляват за това решение да ни ги интегрират тези?!
    Дали плащат данък общ доход на тези комисиони или някакъв друг данък?!
    И къде е оня с коня, който не пропуска да ни дарява с красивите си мисли?!
    Защо го няма сега да ни обясни колко е хубаво управлението на ББ и колко е добра хамерика?!
  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    българия ще прибере 150 млн.евро за 1000 човека дето при първа възможност ще драснат от тук,но масовката плаче жестоко :)))!щом парите са от европа значи ще ни прецакат нещо и се почва с хипотезите и рева,а после в европа по наи- бързия начин я на работа ,я на почивка ,я кардинално преселение!тва се нарича лицемерие!
  • 27 710

    0 0 Отговор
    На 7-ми в София и още няколко места ще има простест срещу изметта!!!!!!!
  • 28 ХАаааа

    0 0 Отговор
    В разни други сайтове премахнаха новината за приказките на тая. Ха, типично. Свирнало е Бочето отгоре. Нищо, то се разбра кое-как е!
  • 29 Гост

    0 0 Отговор
    Някога за тази земя кръв се е ляла сега ще каним враговете да ги интегрираме. Проклети продажници дано се задавите с тези пари-абсолютно е правилно. Имате цигани,сега ощте бежанци так скоро не щте быде българи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове