10 Октомври, 2016 20:59 3 346 7

Проф. Божидар Димитров: Задава се президентска република

  • божидар димитров-
  • президент-
  • избори-
  • държавен глава

България се изражда в премиерска република, което е скрита президентска република де факто. Това посочи историкът

Проф. Божидар Димитров: Задава се президентска република - 1

Политическата култура на българина е да бъде управляван еднолично, заяви в предаването "Свободна зона" по ТВ+ историкът проф.Божидар Димитров. Според него обаче нито един от кандидатите за Дондуков 2 не защитава идеята за президентска република.

Правомощията на президента са никакви, коментира още проф. Димитров. Въпреки това нито един от кандидатит не е застъпил в кампанията си увеличаване задълженията на държавния глава.

"Всички се бият в гърдите и казват "президент искам да бъда с тези правомощия, които има". Но боя се, че всеки тайно си мечтае да бъде президент на президентска република." Това обобщи историкът.

Проф. Димитров даде за пример как се е развила парламентарната република у нас през 1931-1934 година. Тогава многообразието от партии води до безпринципни коалиции и до преврат. Според него в момента България е парламентарна република само по Конституция.

"България се изражда в премиерска република, което е скрита президентска република де факто. Шефът на най-голямата партия, която е спечелила изборите и е спечелила мнозинство в парламента, прави правителство. Политическата ни култура е вкоренена подсъзнателно и тя е политическата ни култура България да бъде управлявана от един човек - дали той ще бъде хан, дали ще бъде цар, император или султан, княз, няма никакво значение." Това посочи проф. Божидар Димитров.

Историкът посочи като пример за добро управление френсия модел на президентска република, който би могъл да се приложи и у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Защо Б.Димитров определя президентските Република като "изродени"?Значи ли това,че САЩ и Русия са "изродени"?А Беларус,Грузия,Азйрбайджан,Кипър?Не беше ли България по байТошово време ПАРЛАМЕНТАРНОПРЕЗИДЕНТСКОМОНАРХИЧЕСКА РЕПУБЛИКА?Забравихме ли вече какво беше при "Тройната коалиция " и как властта беше поделена между трите партии,като никоя от тях нямаше право да държи сметка за безобразните кражби на останалите?!И точно заради това-1 ЧОВЕК ДА БЪДЕ НАЧЕЛО И ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ...народът гласува масово за царя,но уви-той заигра с ДПС и БСП ,които пък за благодарност му узакониха имотите...И е казано в икономическите книги-Хубаво нещо е Президентската република,но не е за всяка държава.

    Коментиран от #2

  • 2 Бах тоз Кон

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Чети внимателно бе Кобилкин.
    - Съвсем друга е идеята на казаното.
    После е добре да внимаваш какво пишеш!
    - Обикновено конструкцията на държавно управление не влиза в теоретичните постановки на икономическата литература. Не знам да ли се опитваш да си предадеш тежест, но бога ми изглеждаш ужасно глупаво с подобни кухи фрази.
    Я върви се занимавай с нещо друго

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бах тоз Кон":

    Чети МЕ внимателно бе зоофил...ама гледай и да разбереш нещо!Естествено че "е друга идеята на казаното",НО СПОРЕД ТЕБЕ.И вместо да ми дрънкаш за конструкции и теоретични постановки,запомни:"ПОЛИТИКАТА Е ВЪНШЕН ИЗРАЗ НА ИКОНОМИКАТА"!-казали са го Маркс и Енгелс,а също и братовчедите им.Даже ще ти го кажа и на просташки език,че да ме разбереш хууубаво:"Кой каквото и да ти говори,да знаеш че става дума за пари"

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 4 селяндур

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Стопанино на коня, ти го каза правилно. Всичко е до пари.... затова стига тия гамени политици ни маймунясват и професорчетата им на хранилка с простотиите си, а ДАЙТЕ НИ ПАРИ! Не щем политици, не щем идеологии, искаме МНОГО ПАРИ и НИСКИ ЦЕНИ! Щото мафията им като вдигнат заплатите с някой лев и моментално вдига цените на стоките тук... Не щеме ний религии не щеме демагогия, не щеме ний зрелища, а ДАЙТЕ НИ ПАРИ! Тра-ла-ла, .... Стига простотии комунизъм капитализъм фашизъм джихадизъ и други еврейски гьонсуратлъци за маскировка на грабежи над населенията! ДАЙТЕ НИ ПАРИ! - МНОГО ПАРИ! Като не ни давате което искаме, дайте ни пари! Или се гръмнете и президенти и министри и партии и депутати и ченгета и военни и всякакви демагози, включително и политолози и професори на хранилка на властта ! Амин!
  • 5 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    "ПОЛИТИКАТА Е ВЪНШЕН ИЗРАЗ НА ИКОНОМИКАТА"!-казали са го Маркс и Енгелс,а също и братовчедите им" ,Чифтокопитен цвилещ по козяшки, я пак пробвай да ми обясниш кой.е казал тези думи? Ама много бавно и внимателно!
  • 6 Киро картечара

    0 0 Отговор
    Айде пак Путин виновен.
  • 7 Бах тоз Кон

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Момченце,
    Както стана ясно на всички, ти си продукт на времената след 89 год. Тоест хем нямаш опит, хем не си очевидец дори и на залеза на т.нар. комунизъм.
    За това е не само проява на лош вкус, но и рискуваш като си откриваш задника някой като мен да ти го нахлузи! Аз младежо, съм от онези, които са имали ясно съзнание преди перестройката и съм очевидец на събитията заразлика от теб. Наложи ми се да уча и Маркс и Енгелс и политикономията по задължение и в училище и в университета. За това не се опитвай да ми цитираш фрази от идеология, която е имагинерна за съзнанието ти ( ако имаш такова).
    За това скъпи недорасъл момко върви да си изпиеш млякото !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове