Last news in Fakti

20 Октомври, 2016 07:00 15 967 47

Германска заселничка в България: Живея като принцеса!

  • пенсионери-
  • германия-
  • българия

Храни си кучето с пиле, защото... "мога да си го позволя"

Германска заселничка в България: Живея като принцеса! - 1
Снимка: Архив

Все повече германски пенсионери откриват България като втора родина.

"Тагесцайтунг" разказва историята на 61-годишна пенсионерка, заселила се в Каварна. Край Черно море живеела като "като в рая", споделя тя.

Герлинде Вайсах (името е променено - бел. ред.) казва пред репортера на вестника, че в новия си дом се чувства превъзходно. В много отношения даже по-добре, отколкото се е чувствала преди в Германия.

Жилището ѝ вече е обзаведено, по стените висят нейните собствени картини, наемът възлиза на 100 евро.

"Един път месечно трябва да се почиства всичко отгоре до долу. Сама не се справям, но си имам чистачка. А в Германия аз самата можех да бъда чистачка", допълва тя, цитирана от "Дойче веле".

Плащала ѝ 10 евро, повече, отколкото давали други. Докато живеела в Хамбург, кафенетата ги гледала само отвън, а сега всяка сутрин сяда на еспресо пред малкото кафене в края на улицата. Яде много плодове, защото в България килограм череши струват 1.80 евро, а в Хамбург – 6.90.

За 3 евро може да се нахрани в ресторанта долу край морето, а дори си позволява и пътешествия – вече на няколко пъти ходила в Румъния, в Петербург, в Молдова, стяга се дори за Монголия.

Кучето си храни с пиле с ориз, защото... "Мога да си го позволя".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Незнайко

    1 0 Отговор
    А българите кога ще живеят?

    Коментиран от #2

  • 2 мужик

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Незнайко":

    Така живеят хората ,като не са се занимавали да строят комунизъм -притискани от руснаците! .

    Същото нещо правят и гърците по Петрич и Сандански защото въпреки военния преврат и това че бяха два пъти по бедни 44 година сега са три пъти по-богати от нас !

    Познай защо ? ПРОСТО РУСНАЦИТЕ НЕ СТЪПИХА В ГЪРЦИЯ!!!

    Коментиран от #15, #19, #40, #42

  • 3 ТОДОРОВ

    0 0 Отговор
    На № 1: Най-вероятно на другия свят.
    Можем и ние да живеем добре, но си избираме винаги най-некадърните политици. Защо пенсиите в България са едва 30% от средния доход от заработения трудов стаж, а в другите държани е 70-80%. Защо не вдигат тавана на пенсиите ! Защото, видите ли, чиновците от Брюксел ще ни мъмрят и ще ни наложат санкции. Всички правителства до момента - независимо от коя партия - целенасочено и системно унищожават нацията и може би нарочно работят за засилване на демографски срив. Мисля си, този ЕС да не е дал директива да ни стопи на 4 милиона. Влизали европейски пари в България. Те влизат, но се връщат там, откъдето са дошли. Крайният резултат е един - обогатяване на политическата ни клика и тотално обедняване на народа.
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Възможно е да, благодарение на ГЕРМАНСКАТА пенсия си позволява да живее нормално докато нашите пенсионери лапат мухи със 200-300лв месечно. Удобно сте пропуснали да ни кажете от къде идва парата
  • 5 Тодоров

    1 0 Отговор
    На № 2: Ало, МУЖИКА. Кога е имало РУСКИ КРАК в България и кога РУСНАК е окупирвал България. А 45 години кой ни купуваше боклуците от България и кой ни даваше толкова нефт, че дори не можехме да го преработваме. Сега, като сме под шапката на демократичния "ЕС", да не би да сме по-добре. Дали нашите селскостопански производители продават така лесно продукцията си в ЕС, както едно време в СССР. И ако гърците в момента още си шракат с пръсти, замислил ли си се с кои пари щракат. С твоите естествено, от ЕС. Разликата е по-скора там, че гърците имат национално отговорни политици, а ние политически "кратуни", които мислят само за личното си благополучие на гърба на народа.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Смърт на комунизма

    0 0 Отговор
    България е прекрасно, райско място за чужденци
    Българите , ще сме им прислуги, като някоя колониално завладяна държава!
    за всичко това трябва да сме "благодарни" на другарите комунисти и техните изчадия - наследници сега назоваващи се с всякакви имена ....а то е само едно - НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ и наказанието за такива е само едно СМЪРТ !!!!
  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тодоров":

    Дерзай , дерзай , лошият ЕС и добрата матушка , ама що така пропускаш факта , че руските пенсионери са вече по-зле и от нашите ? Да не би и те да имат некадърни и корумпирани политици ? Сакън , Анатема !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 popov

    0 0 Отговор
    Вие сте изтрещели тотално - една бабичка предизвика цяла статия и възторг у толкова наивници, които нямат работа , а стоят в интернет да коментират странни статии
  • 10 mediator37

    0 0 Отговор
    Тя (бабичката) нищо ново не казва. Англичаните отдавна са се заселили и са признали, че тук живеят като лордове. България- красива, рядко населена и слънчева държава- казват англичаните и се радват на охолен живот в хубав климат и вкусни храни за без пари, които не могат да си позволят там. Дето казваше Радой Ралин- "Ставаш личност легендарна във среда елементарна."
    Сега ние вече как ще спорим е друг въпрос. Дали 45 г. комунизъм е виновен или още турското робство, или демокрацията , която навърши 26 години, до утре може да си чешем езиците.

    Коментиран от #14

  • 11 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Колко ли български пенсионерки живеят като гладни кучета ??
  • 12 ник

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тодоров":

    ама се усетиха и спряха да ни дават и сега и 16 та република да станем няма д ани дадат нищо, край с комунизма свърши и то не ние сме го решили, а твойте другари, те го измислиха те го ликвидираха
  • 13 Факт

    1 0 Отговор
    Тук има два или три трола дето каквото и да пише за баби германки,за полети до луната,за коли,технологии,история все руснаците са виновни...Как не ви омръзна бе,докога ще гледате назад??
    Какво мислите за ГМО,транс-атлантическото споразумение?? Вероятно пак руснаците нали...е да ви...
    Убеден съм,че сте пъпчасали и много сериозно увредени и тъжни хора...
  • 14 Колев

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    Слагам ти 5 плюса накуп за точния пост.
    Така и не разбрахме, че няма кой да "ни оправи" отвън. Всеки си има вътрешни проблеми и ако се захваща със страна като България, то е не защото милее за нас, а защото така му диктува интересът - икономически или политически. А ние си чешем езиците и си седим в л.йната, вместо да се вземем в ръце и да си избираме управници, дето вършат работа. То не, че като ги избираш знаеш какво ще направят, но щом нищо не правят поне навреме да ги махаме, че да не трупат поразии. Ама сме се вторачили в лидерите на партиите, без значение дали са Бойковци, Станишевци, Костовци или други и ги слущаме със зяпнала уста. Като овце, каквито всъщност сме си ...
  • 15 много тъпо парче си

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мужик":

    Може би си чел статията, но не се учудвам че нищо не си разбрал - ти ще си умреш с глупостите за комунизма на устата си! Така живее една германка в държава от третия свят - нали тя не е стриола комунизма, що не може да си позволи да живее така в Германия, а?
  • 16 корнелия нинова

    0 0 Отговор
    ако бг пенсионер с 500 лева иде в лаос или камбоджа ще живее по същия начин
  • 17 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор
    не бях чел подобни глупости
    нека си даде адреса и да е оберат мангалите
    и ще види България
    а пилето за кучето е вредно заради костите му
    нека да отиде на лекар тази пенсионерка и да види
    болниците в рая дето го нарича тя
    аз предпочитам да съм обслужен в болница в германия
    чиста ПРОПАГАНДА
  • 18 пенсионер

    0 0 Отговор
    Аз съм български пенсионер. И аз живея добре, като германката. Щастлив съм, защото щастието не е в парите. Всички вие черногледци и тролове, пишете каквото си искате. И в никакъв случай няма да отида да живея в Германия с българската си пенсия!
    ;)
  • 19 Ами да

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мужик":

    +++++++++++!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 ДРЕГО

    0 0 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ЖИВЕЕМ НАС САМО ЩЕ НИ ОБИРАТ А НИЕ ЩЕ СИ МЪЛЧИМ
  • 21 mf2

    1 0 Отговор
    До всички разбирачи по-долу: Докато се оправдаваме с комунизма ще сме на тоя хал! Царе сме на оправданията. Ама защо сме най-зле от всички бивши соц. държави не можем да обясним! Щото българина е мързелив и най-го бива на софрата/по форумите!
  • 22 скарамуш

    1 0 Отговор
    Точно това беше идеята на планът Ран -Ът- България да стане рай за западноевропейските пенсионери,а българите-кучета ги яли.План изцяло одобрен от българските политици.
  • 23 Диди

    0 0 Отговор
    Съгласна съм със мнението на mf2.Трябва да започнем от манталитета си,че трябва да има дисциплина за работа,като се работи,да се работи както трябва и т.н.Но тези които ни управлавът,да не крадът държавата ни,а това сме ние,народа.Във България има закони,но ,,не се спазват,,.Другите европейски държави са напред от нас,няма защо да ги плюем.А нашата България е красива,имаме планини и море,но кой пази това богатство?
  • 24 Капитана

    0 0 Отговор
    Немската пенсионерка живее добре,защото пенсията и е поне минимум 1200 евро и с тези пари си живеят като царе в България.Познавам доста Немски и Австрийски пенсионери,които си накупиха къщи в района на Велико Търново.Всички казват,че от България по хубава държава няма и се молят скоро стандарта на живот и размера на заплатите и пенсийте в България въобще да не се вдигат защото и за тях ще станело зле.Колкото и обидно да звучи но нашата страна е рай за социално слаби чужденци и бедни западни пенсионери,които тук се чувстват като царе.
  • 25 пенсионери

    0 1 Отговор
    Омръзна ни от червени тролове с пенсии над 800 лв.
    'Който отрече, че в България сега се живее по-зле от развитото утопично соцобщество е нагъл лъжец. Съжаляваме,че сме се родили толкова рано...
  • 26 я...

    0 0 Отговор
    Аз я познавам, колкото и да и е променено името.Съседка ни е!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гертруда

    0 0 Отговор
    : Германска заселничка в България: Живея като принцеса!Защото съм господарка.Херен расе.

    Коментиран от #29

  • 29 мужик киро

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гертруда":

    руснаците са виновни.

    Коментиран от #30

  • 30 мужик

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "мужик киро":

    виноват.
  • 31 Диди

    0 0 Отговор
    Когато дойде време да имаме евро,то живата във БГ.ще стане по скъп,ако заплатата е 600 лв.,ще се взема заплата 300 евро,цените ще се покачат.

    Коментиран от #32

  • 32 мужик

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Диди":

    виноват.

    Коментиран от #33

  • 33 Русский пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "мужик":

    Российские пенсионеры что получают 150 евро и живут в Болгарии благодарны болгарам!!
  • 34 Гост

    0 0 Отговор
    Виновни сме си само ние, след като има пари за 5-10 хил.лв депутатски и чиновнически заплати, а за пенсионерите и работещите бедни няма. Единственият път е протест до дупка и до като не направят чиновническите заплати и тези на работещите бедни в съотношение, като на европейските държави не трябва да се прибираме. Там е заровено кучето. Затова нищо не върви, ако това е определено със закон съотношение 1/4 в полза на чиновниците и повишението на заплатата на хрантутниците да става единствено след като бъде увеличена минималната пенсия и минимана заплата всичко ще се оправи от самосебе си.
  • 35 Bobi

    0 0 Отговор
    А аз съм с две магистратури, работя в Министерство на финансите и продължавам да се чувствам като роб в собствената си родина. Срамувам се, че съм българин. "Харесвам страната си, но не и държавата." (думи на непознат българин, живеещ в Лондон, излъчени по национаната телевизия). И подкрепям всеки един човек (млад или по-възрастен), който е решил да ТЪРСИ по-добри условия и начин наживот! Това, че напускаме страната си, не означава, че бягаме, а че се борим за да живеем по-добре и по-нормално.
  • 36 гост

    0 0 Отговор
    бабата със сигурност не взима по-малко от 600евро чиста пара или двойно повече от средната нетна заплата на повечето работещи на пълен работен ден българи. Спрямо максималната пенсия от 920лв нейната е супер, та може да си позволи и много други екстри като жиголо, джакузи, частен масаж у дома, техники и джаджи както и скъпи возила. Не и само до евтините череши на баба.
  • 37 Панчо

    0 0 Отговор
    Това говори ли нещо на местните мафиотчета политици? А на алчните от едрия "бизнеса", които хвърлят трохи за заплати, а цените са в пъти над редица други неща? Че заплатите и пенсиите отвън са толкова по-високи от тук, че ония дори бедните живеят като принцеси тук! А ние? От 72 години комунизъмэашизъмлъжедемокрация живеем като скотове, зараси врагове паразити бюрократи политици гета и купчина други мафиоти. Ето това е извода! Бабчето може да е живяла в Хамбург и да е скъпо. Но в селата им не е толкова скъпо - ходил съм и в Хамбург и в селата им на много места и в Саарбрюкен и в Дания и Полша. С нейната пенсия и в някое тяхно село би живяла като принцеса. Ала с нашата пенсия на повечето хора и заплати би живяла като куче. И чуднтото е, че "бизнеса", тоест оная групичка едри играчи дето сес ъбират с политиците и "демократично" определят размери на заплати работно време и всякакви в техен интерес се правят на велики благодетели?А са живи кожодери! защото и бюрокрацията работи против дребният предприемач и обслужва техните монополистични интереси по обръчи. А някой да ми обясни, при нашите ниски заплати и сравнително сходна себестойност, защо едно "Спарки 1050 Вата" струва 170 лева, а същият еквивалент РТР турското или италианското струват по 90 и 115 лева? А техните заплати са по-високи... Ето това тая принцеса и мафията тук не ще да обяснят....
  • 38 леля ви Гинче

    1 0 Отговор
    И аз съм като германката, живея си с кеф в Каварна, дори от време на време си поръчвам жиголо да ме боде
  • 39 Диди

    0 0 Отговор
    Панчо,прав си.Имаме много депутати,които са излишни като имаме в предвид че сме малка държава.Те струват на народа много пари а да не говорим как си вэршат работата и колко са коруптни.Имаме закони които от никой не се спазват.И накрая да не забравяме нашия манталитет,,днес не ми се работи,няма да отида,,,нужна е дисциплина и когато се работи,да се работи прецизно а не през просото както казваме.Аз живея във Хамбург,зная как хората тук работят,спазват законите,пазят чистота и т.н.Е поне да можем на половината да сме така ще бъде напредък.
  • 40 жщг

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мужик":

    Ето това е истината!!!

    Напълно съм съгласен !!!
  • 41 ДШЗ

    1 0 Отговор
    Е как нема да й е екстра тука на бабето!? С поне 1500 евра пенсия, официално си взима почти колкото баба Цецка ще взима като стане президент!!! А и тука поне още 2-3 години няма да я е страх, че някой мургав "беженец" ще я опраска, щото в Германия вече е страшно!!!
  • 42 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мужик":

    ТИ ХОДИЛ ЛИ СИ В ГЪРЦИЯ
    ДА ВИДИШ КАКВИ ГЛУПАЦИ ЖИВЕЯТ ТАМ
    И КАКВИ КОЛИ КАРАТ
    ВЪРВИ И СЕ УБЕДИ
    ВЪРВИ И ВИЖ СОФИЯ СЕГА И Е СРАВНИ С НЯКОЙ ГРЪЦКИ ГРАДОВЕ
  • 43 Гост

    0 0 Отговор
    А някой от вас замисли ли се, защо бабата германка се чувства у нас като принцеса, някой замисли ли се, как е изработена тази пенсия, която получава сега бабата?Четете ли между редовете или веднага започвате да смятате колко й е пенсията, а не се замисляте как е изкарана?Аз пожелавам на бабката да е жива и здрава, изработила си е всяко евро!

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Диди

    0 0 Отговор
    Аз бях 3 пъти до преди две години във Атина,имам приятели там.Разгледах това което можах и трябва да кажа че си карат колите,а да не говорим за яхтите по Пирея.Когато там е горещо,те не работят,в сряда магазините им работеха до 15 часа следобяд.
  • 46 Диди

    0 0 Отговор
    Сега през септември бях с приятелките си на почивка на Корфу,в Гърция пътищата им са хубави и къщите които видяхме по пътя бяха хубави.
  • 47 До гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Е как да ги е изкарала приятелю(ко)!!?
    Не ще да се е претрудила много много щом на 61 години е пенсионерка! Не ще да е като нашите родители или баби и дядовци или дори самите нас, които за същия трудов стаж, че и много повече, и то натрупан в пъти в по мизиерни условия, отношение, социални привилегии и т.н. ще вземат или взимат унизително малки пенсии, които не само не им позволяват да си живеят като "принцеси и принцове" ами ги принуждават да работят докато могат да ходят или дори да ровят в бокулка на такива като тази немска баба!!! А иначе никои няма нищо против срещу самата жена - да е жива и здрава, само да не си вирят много носа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове