19 Октомври, 2016 17:39 2 546 11

Калфин: Не можем да оставим претенциите на Турция без остра реакция

  • калфин-
  • претенциите-
  • турция-
  • остра реакция

Има необходимост от разглеждане на тракийския въпрос на най-високо ниво

Калфин: Не можем да оставим претенциите на Турция без остра реакция - 1

„Изявлението на турския президент от вчера за пореден път подклажда напрежението на Балканите. Велико турските претенции на Османската империя абсолютно не кореспондират със съвременната реалност. Турция има претенции към всички региони, в които е била Османската империя. Ние не можем да оставим подобни реплики без реакция. И тук не трябва да коментираме като обидено дете. Всяко напрежение, свързано с границите, би изпратило Балканите в ситуация, подобна на тази, която е малко по-на изток от нас. Сега имаме нужда от наистина активен президент“. Това коментира кандидатът за президент Ивайло Калфин пред управителния съвет на Съюза на тракийските дружества в България днес.

Според него, думите на Ердоган са поредният резултат от липсата на българска държавна политика на Балканите. „В последните години регионалната ни политика е сведена на ниво протокол. Ситуацията на Балканите обаче е толкова сложна, динамична и взривоопасна, че поддържането на стабилност е от изключително значение. Ние трябва да поддържаме активни отношения с всичките ни съседи, така че стратегически да изградим отношения, които да са продуктивни във всяко отношение и в тях да можем да поставяме не само приятните теми, но и по-сложните и трудни въпроси, включително и тракийският въпрос“, категоричен беше Калфин.

Пред представителите на Съюза на тракийските дружества кандидатът за президент пое ангажимент за активна работа по тракийския въпрос, при бъдещ президентски мандат. „Тракийската тема не ми е чужда и съм работил в различни качества по нея. Тази тема е важна за България, затова е важно тя да бъде част от президентските теми така, както беше по времето на президента Първанов“, каза Калфин. Той припомни, че работата по тази тема е започнала с двустранна среща между президента Първанов и турския му колега, в резултат на която се насрочва двустранна комисия, която да работи за разрешението на тракийския въпрос. Лично Калфин, в качеството си на секретар на президента по това време, внася в МС предложение и получава решение тази тема да бъде поставяна на най-високо ниво в международните отношения. По-късно и като външен министър Калфин поставя тракийският въпрос на ниво ЕС и в мандата си като евродепутат след това, продължава да работи по нея. „Аз спокойно мога да кажа, че при успешни избори тракийският въпрос ще бъде един от основните ми ангажименти“, категоричен беше Ивайло Калфин.

На срещата присъства и президентът Георги Първанов, който също подчерта необходимостта от разглеждане на тракийския въпрос на най-високо политическо ниво. „Тракийският въпрос, свързан с  удовлетворяването на претенциите на потомците на тракийските бежанци, е бил в темите на моето управление. Аз съм сигурен, че по тази тема ще имаме приемственост с Ивайло Калфин, така че да продължим да показваме не само намерения, но и резултати“, подчерта Първанов.

Факти.бг припомня, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви: „Физическите граници са едно, духовните граници са съвсем друго. Респект за физическите граници, уважаваме ги. Но граници за сърцата ни не искаме…
Задължени сме да се интересуваме от братските региони. Възможно ли е да отделим Ризе от Батум? Как може да мислим за Одрин, Солун и Кърджали отделно? От Тракия до Източна Европа, навсякъде, където стъпите, непременно ще срещнете следите на предците ни...“. Речта му бе по повод откриването на новата учебна година в град Ризе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като пуйки в курник

    1 1 Отговор
    А сега да ва видим на къде в Неделя! Мисирки и пуяци в държавно бардак управление . А да ви видим НАТО дали помни - един за всички или всички да изядем Славянската Държава дето от как свят светува Запада мечтае ? Спомнете САН СТЕФАНО, БЕРЛИНСКИ ДОГОВОР, Княз Батенберг, Фердинанд, Кобурготски и ндешните наши помияри Ганьо Идионски. Е те това се казва ПРЕДАТЕЛИ народни, както някога - Чорбаджиите служили на Османлиите и съдили Левски и мн.още други. Както и зам председателя на Народното събрание - ДжендоДжедев. Отровен в Париж. Ех Българио майко нещастна! Пази Боже сляпо да прогледа!
  • 2 Де ги генералите от НС

    1 0 Отговор
    Де ги нашите плашип.тарници? Се го Боко Айдутин дето за ербап се пише, де го Митов със цитати, де го Ненков с специалните си части от площада в Пловдив, де го Мъженственият Плевнелиев и грешката на природата Соломон .мърди? Ще берете ядове скапаняци. Я се стреснете и се отрезвите че може горещо да ви стане по сред зима!
  • 3 Първанов подчерта необходимостта

    0 2 Отговор
    Първанов се плъзга на всички посоки като малко сапунче. Той никога не изказва ясна позиция. Той "играч" летящ хондец или бягаща по вълните. Първанов е предател и мъж със характер на лека жена, килипирджия. Първанов е днешният предател чорбаджия

    Коментиран от #4

  • 4 Националист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Първанов подчерта необходимостта":

    Ти да не си някой фес бе?
    Не те виждам да мрънкаш, че ЕрДоги иска територията ти.
    Ако си Фес хващай пътя за Анкара
  • 5 мъжкар

    1 0 Отговор
    Много ми е интересно какво влага тоя палячо Калфин в понятието "остра реакция".Мой човек тебе никой не те зачита за човек нито от ЕС нито от българския народ.Ще видите как Ердоганчо ще си вземе безпрепятствено части от България.Тогава тук ще се настанят части на Турската армия и робството се започва отново.Реакция на такива изказвания от страна на Турция можеше да има ако съществуваше БНА превеждам българската народна армия от преди 89-та.Тогава в България имаше огромни количества оръжие и ракети с които можеше да подпалим всеки турски задник дръзнал да премине границата.Но нашите правителства УСЛУЖЛИВО УНИЩОЖИХА АРМИЯТА И НАРЯЗАХА РАКЕТИТЕ и сега ти глупав народе дето още не си се вдигнал вземи си подмии някои части на тялото защото скоро ония ще дойдат и когато това стане ти сам ще избираш как да те таковат.
  • 6 БЪДЕЩЕ

    1 0 Отговор
    Знаех си аз, ето дойде времето. Нашите управници толкова години нишо не правеха, вече е късно!
  • 7 кроко

    0 2 Отговор
    Калфин е протеже на Първанов - и двамата могат да говорят само празни приказки за ости реакция, ясна и последователна позиция и други такива без никакъв смисъл и реални действия. Нито Първанов, нито Калфин някога ще направят нещо "остро", дори и държавата да има позиции - винаги са били и ще си останат хлъзгави мекотели.
  • 8 Картър

    0 1 Отговор
    Я другарят комундел Калфин да ни обясни, кви ги делкаше преди 2 години за създаването на Икономически регион Тракия с аркадашите от дпс и агентите на мит?!!!
  • 9 Първанов е един от съвременните Джендо

    1 0 Отговор
    Кой е Джендо Джедев? Това е онова овчарче което бе сред ръководсвата на българските въстаници в Старозаското а после в Априлското след които османлиите грижливо пазеха и на държавна служба устройваха със държавна заплата. След Освобождението стигна до Зам. Председател на Народното събрание. Как така ли. Момчето бе човек на голям човек от Русе. Чорбаджи Хаджи Иванчо Хаджи Пенчович, който води следствието срещу Левски и предложи смъртна присъда - oбесене. Хаджи Иванчо след Освобождението като член на Върховния съд подпомага издигането на чобанчето в народното събрание. Чобанчето се казва ЗАХАРИ СТОЯНОВ. Който в своите записки с гордост пише на стр. 28 "аз имах правото да питам бунтовниците и да донасям на турците някои истински...." Той е работил за противника през цялото време. Затова му се случи случка в Парижкият хотел. Те това са и нашите първенюта и днес - Джендовци предатели. Патриот е душа дава но не своята а душата на народа! Работата е зле господа а ма много зле. Много Захари Стояновци има за чистене!
  • 10 Коя е партията на Джендо

    1 0 Отговор
    Джендовата партия има различни имена но характерната им черта е само една-КИЛИПИРА.
  • 11 999

    0 1 Отговор
    Няма как с такива политици милата ни родина да не даде фира, просто е въпрос на време. Аз лично се срамувам от последният ни президент, и не виждам от така предложени те сега за президенти да не се срамувам пак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове