24 Октомври, 2016 15:00 1 631 1

Обществените съвети могат да контролират безплатните закуски в училищата

  • обществените съвети-
  • контролират-
  • безплатните закуски-
  • училищата
Обществените съвети могат да контролират безплатните закуски в училищата - 1

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от I до IV клас. Тя се срещна с представители на Асоциация "Родители", фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен". Необходимо е контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия Закон за предучилищното и училищното образование, посочи министърът.

Според нея родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание. Тя предложи да бъдат организирани общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски.

Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата-доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може, обясни Меглена Кунева. Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и съответно децата. Чрез обществените съвети родителите можем да влияем и да контролираме какви закуски получават децата и фирмите, които ги доставят. Освен това обществените съвети получават права и да атестират директорите, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс "Усмихни се с мен".

Здравословното хранене в училищата е мой приоритет, допълни министър Кунева. С него се цели осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.

Безплатните закуски за децата от І до ІV клас често се дискутират в българското общество. Те се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т.нар. "безплатна закуска" е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. Храната, която се раздава в училище, е предвидена като допълнителен стимул по отношение на децата в риск от отпадане. Тя играе и социална роля, особено в райони с висока безработица и предимно ромско население. В някои училища са решили проблема като не дават всеки ден безплатни закуски, подчерта Кунева. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно по-скъпи.

Кунева обясни ролята на обществените съвети към училищата. Те могат да дават становища за разпределението и изпълнението на бюджетите в тях и за размера на капиталовите им разходи. Съветите одобряват стратегиите за развитие на детските градини и училищата и приемат ежегодния отчет на диреторите за изпълнението им. Те участват в работата на педагогическите съвети по теми като ранно напускане на училище, уязвими групи и избор на ученически униформи. Новият орган може да предлага идеи за подобряване на качеството на образованието, да съгласува учебните планове, както и избора на учебници. Представител на родителите ще участва в атестирането на директорите, при провеждането на конкурсите за тях, както и при създаването и приемането на етичния кодекс за училищната общност. Квотата на родителите в новия орган може да бъде запълвана както от бащи и майки на деца в съответните градини и училища, така и от професионално признати личности в различни сфери на обществения живот. Представителите на бизнеса ще бъдат определяни от областните управители по предложение на работодателските организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Любо

    0 0 Отговор
    Държавата се е разкрачила отвсякъде .... А гледайте колко дебили са се събрали и с какви глупости се занимават..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове