Last news in Fakti

30 Октомври, 2016 02:30 1 951 0

ДАИ започва разпити на пътници - Октомври 2016

  • даи

НС затяга контрола над автомобилните превози, промените не били срещу споделеното пътуване

Депутатите решиха да вдигнат глобите за нерегламентиран превоз на пътници и дадоха повече правомощия на ДАИ, пише в. "Труд". Те приеха на първо четене изменения в Закона за автомобилните превози, с който трябва да се затегне контролът на държавата над пътуванията в страната.

С текстовете, внесени от Министерския съвет, се дават изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

“Това е необходимо за установяване на вида на превозите – дали са срещу заплащане или не, което има значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават пари за това”, пише в мотивите на правителството. Увеличават се глобите за шофьори, които превозват пътници за собствена сметка без лиценз. За първо нарушение те стават 2000 лв., а за второ – 4000 лв.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обяви, че санкциите не са насочени към споделеното пътуване между приятели, а са срещу нелоялната конкуренция и незаконната търговска дейност. Той обясни, че когато приятели решат да отидат до морето и да си разделят парите за бензин, глоби нямало да има.

Депутатите приеха още общините сами да решават колко да е глобата за нередовен пътник в населеното място.

 

"Монитор": ВИП самолетът на Тато "кацна" в Авиомузея

Бившият правителствен самолет във ВИП вариант "Як-40" от времето на соц-а излезе в заслужена пенсия и вече е експонат в Музея на авиацията край 24-а хеликоптерна авиобаза Крумово, информира в. "Сега".

В славните си години на него са се возели членовете на партийния елит от Политбюро на ЦК, журналисти и високопоставени гости. Бил е ползван от Авиоотряд 28 по време на управлението на министър-председателя Тодор Живков, служейки вярно на бившите вип-ове до 1991г. И ако тогава достъп до правителствената машина са имали само богоизбраните, то вече като музеен експонат, всеки посетител може да влезе в самолета, да го разгледа, че дори и да поседне в някое от луксозните кресла в салона първа класа.

„Самолетът постъпва най-напред в състава на Авиоотряд 28, който е навремето правителственият авиоотряд. Той е вип вариант на самолет от този тип. Самолетите Як-40 започват да се произвеждат в СССР през 1968-1969 година. Това е самолет, предназначен за полети на къси разстояния, тоест разстояния до 1500 км”, разказва увлекателно старши експертът в авиомузея Стефан Синев, който е бивш военен пилот. По думите му машините Як-40 първоначално са ползвани само в републиките от бившия СССР, където разстоянията са огромни.

 

„24 часа“: Отварят още 18 секции във Великобритания, вече са 53

Още 18 секции ще бъдат отворени във Великобритания за президентските избори и националния референдум на 6 ноември, реши ЦИК. Така общо местата, в които ще могат да гласуват българите в Обединеното кралство, стават 53, пише "24 часа".

В посолството в Лондон секциите ще са 4 поради очаквания голям брой желаещи да упражнят правото си на глас. С друго решение ЦИК увеличи двойно възнагражденията на членовете на секционните комисии в столичния район “Младост” и кметствата Друмево и Грохотино.

Причината е, че там на 6 ноември ще се гласува с 3 бюлетини - за президент, за референдума и за кмет. Председателите на секционни комисии в трите населени места ще получават 126 лв., зам.-председателите и секретарите - по 116 лв., а членовете - по 96 лв.


„Сега“: НФЦ даде пари за 7 нови документални филма

Седем нови документални ленти ще получат финансова подкрепа от държавата, пише в "Сега". Те бяха избрани от Художествена комисия във втората редовна конкурсна сесия на Националния филмов център за документални и научнопопулярни филми. За разпределението на 550 000 лева кандидатстваха общо 30 проекта - 26 за реализация, 2 дебюта и 2 проекта за развитие на сценарий.

Четири са определените проекти за реализация: "Чувство за непоносимост" със сценарист и режисьор Дочо Боджаков; "Сага за попилените възможности" на режисьорката Ралица Димитрова, "Герой на нашето време" на Светослав Овчаров и "Съдбата като джаз" под режисурата на Константин Занков. Общият размер на държавната подкрепа за тях ще е до 475 хиляди лева.


"Стандарт": Пълни трибуни за Гришо в София

Билетите за второто издание на турнира по тенис за мъже в София се продават като топъл хляб, научи "Стандарт". Вече над 800 са продадените пропуски само за финала на надпреварата "Garanti Koza Sofia Open", която ще се проведе от 5 до 12 февруари.

Интересът към билетите е по-силен, тъй като организаторите обявиха в понеделник, че Григор Димитров е потвърдил участието си в София. В събота и неделя, когато са полуфиналите и финалът, билетите струват между 30 и 90 лева. Седмичните пропуски са между 100 и 300 лева. Така със сигурност се очаква мачовете на Григор да са пред пълни трибуни в "Арена Армеец".

В същото време стана ясно, че приятелката на Григор - певицата Никол Шерцингер, е отхвърлила предложение да се снима в холивудски филм. Сценарият предвиждал голи сцени с участието на нейната героиня и затова тя казала "не". Никол често пъти и заявявала, че иска да стане актриса и дори е получавала няколко малки роли - например в "Мъже в черно 3". Тя за пореден път обяви, че е щастлива с Григор и се дразни, когато хората коментират личния й живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове