3 Ноември, 2016 15:30 28 091 26

Със законови промени готвим сериозни глоби за шофьорите без винетка

  • павлова-
  • винетка-
  • шофьорите-
  • глоби

Спиране на превозното средство от движение, налагане на глоба и плащането й на момента, са част от мерките в борбата с нередовните водачи

Със законови промени готвим сериозни глоби за шофьорите без винетка - 1

Въвеждаме компенсаторна такса като глоба срещу водачите, които карат без винетка. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти при инспекцията на виадукт „Елешница“.

Тя информира, че в момента са пуснати за обществено обсъждане проекти на промени в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси, след което ще бъдат инициирани законови  промени, за да се налагат по-строги санкции срещу нередовните превозвачи. Спиране на превозното средство от движение, налагане на глоба и плащането й на момента, са част от мерките  в борбата с нередовните водачи. Предвидена е достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да гарантира, че ще минимизира в максимална степен опитите за злоупотреба и шофиране без винетки.

Павлова съобщи, че при проверки това лято е установено, че около 95% от гастарбайтерите, които преминават транзитно през страната, са били без винетен стикер. „Сега въвеждаме солени глоби и възможност за спиране от движение на автомобил, защото това е недопустимо“, подчерта Павлова.

Министърът допълни, че този вид наказателна такса ще се налага и плаща на момента, като след заплащането й ще се дава винетен стикер с валидност 24 часа.

„Пътуващите българи са по-изрядни. Виждаме голям проблем при гастарбайтерите. При проверени 10 хиляди транзитнопреминаващи автомобила и превозни средства, 9000 са или с незалепен стикер или невалиден непродупчен или без закупен стикер“, каза Павлова.

Павлова отчете, че след увеличаване на цената на винетките са събрани 100 млн. лв. повече, като сумата надхвърля 300 млн. лв.

Като брой продадени винетки се отчита също сериозно увеличение с около 200 хиляди стикера. Средногодишно се продават около 5 млн.бр. винетни стикери, като повечето са с валидност за една година. Отчета до момента сочи, че има намаление в продажбата на седмични винетки, за сметка на сериозно увеличение на броя продадени месечни стикери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    Хахаха.Честито!Първо вдигаме винетката новогодишно на 100лв.И веднага се вдигат санкциите ,тъй като знаят ,че това ще доведе до водачи,които ще карат без винетка.Гласувайте за ГРОБ.
  • 2 кроко

    1 0 Отговор
    Научете се първо да събирате сегашните глоби от турците дето само 100 бр. на ден хващате през лятото, а колко не хващате, един господ знае. И тогава, ако няма ефект, увеличавайте глобите.
  • 3 gost

    1 0 Отговор
    Ако Цецка не стане президент съветвам Боко за следващите избори да предложи Лилито Павлова! Любовта народна към нея е далеч по-по-най! Ще я уважим от край до край!
  • 4 555

    0 0 Отговор
    Вие от ГРОБ друго полезно може ли да правите освен солени глоби..От както гроб са в политиката само за глоби и то драстични говорят..ЗА НИЩО ДОБРО НЕ СА ГЛАСУВАЛИ А ХОРАТА....САМО ЗЪБЕНЕ ...И МРЪСОТИИ...ГОРЕТЕ В АДА .....
  • 5 losho ku4e

    0 0 Отговор
    .......... а глоба за Лилка, като чупя колата по киселите пътища и то със залепена винетка?
  • 6 контролаа

    0 0 Отговор
    В закона не пише ли че МПС не може да напуска България през ГКПП ако няма закупен винетен стикер. Това означава че всеки турчин или друг трябва купи винетка на границата преди да я напусне, ако не го е направил на влизане. Контрола за това мисля че е минтичарите. Представяте ли си какви мега мащаби става дума.......
  • 7 Zax

    2 0 Отговор
    А кога ще има глоба за Лилето като ми се счупи колата заради дупка а съм с винетка ?
  • 8 Фифи

    0 0 Отговор
    Абе за тия дупки аз винетки нема да ви плащам не разбрахте ли или кво! Занимавайте се с по-сериозни неща като здравеопазването /не да ми слагате четци за отпечатъци/а да е на ниво! Гледайте сираците не да им фърляте по 60 стинки на ден а вие да си возите г.зовете с Мерцеьеси! Грижете се за бедните не да ровяр по кофите! Че после монетата се обръща!

    Коментиран от #16

  • 9 недоволен

    0 0 Отговор
    С тази минимална заплата, караме в дупки и искате камара пари за винетки, по добре да е като в другите държави с диоди, който иска да кара по магистралата си плаща но разберете че няма как да стане да пълна джоба на някоя свиня където стой в и си вее.. И няма какво да измисли друго, всичко му е служебно той не дава за винетки ПРОПАДА ТАЯ ДЪРЖАВА ЗАРАДИ ЖАДНИ ЧИЧКОВЦИ ЗА ПАРИ
  • 10 Morgoth

    0 0 Отговор
    Абе какво означава това "обществено обсъждане"? Кой от името на обществото го обсъжда? По форумите ли четата какви са мненията или си имат щатни "обществени деятели" на заплата в партията, които правят тези обсъждания? Защото аз като член на обществото не съм участвал в нито едно подобно обсъждане, а не е като да нямам мнение по някои от тях.

    Коментиран от #11

  • 11 Има Такава Държава

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    Ами затва в неделя онези пе.ерунгели и "мама" дето ша стават президенти ги заеви и давай по същество - референдума, белким отпочнем чуването на мнението ни!
  • 12 onq s konq

    0 0 Отговор
    Много правилен ход на правителството!Като искате магистрали естественно е да се плаща!ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО!

    Коментиран от #14, #18, #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 на коня под опашката

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Ти гъде видя в България магистрали?
  • 15 1234

    0 0 Отговор
    Много са гадни тия от герб,не се наядоха на пари,то не бяха данъци,то не бяха цени на винетки,а сега и глобата да се плащала веднага.Тия не знаят ли,че хората едвам вържат двата края,те ако имаха пари щяха да си купят винетка,от къде ще вземат пари веднага да платят глоба,най много някой да извади пистолет и да застреля някой ако много го ядоса.Прекалихте вече.Крадете откъдето най не очаква човек.Това лято правиха пътя Попово Разград и какво излезе.Пътя хубав,но по тесен.Когато се разминаваш с камион единия трябва да върви по банкета,защото камиона заема от средната лента до лентата в края до банкета,а това което е в страни от колелетата е в другото платно,или пътя е по тесен с около от 30 до 50 см и с толкова и от другата страна,което ще рече че е по тесен с около 60см или 100см .Предполагам,че е платено за по широк път.
  • 16 Бат Саше

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фифи":

    Лошото е, че като ти лепнат глобата, ще си я платиш като поп и предполагам, че ще ти се отрази на бюджета, а Лилито ще си е същото охранено и все по-богата.
  • 17 Pavlito

    0 0 Отговор
    Лилито е супер !!!!! Ще и скъсам "винетката", само да ми падне....
  • 18 999

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Защо си мислиш ,че искаме магистрали? Искаме образование защото ти си примера за лошото образование на България и се виждат щетите от такива като теб и твоят идол Тиквоча. Какво от това че ще има магистрали / в което се съмнявам / като всеки ден напускат 1000 човека Родината си.Умират хора защото не могат да си позволят лечението което им е необходимо, или пък линейки които идват след един час.Учители получаващи 450 лева с 30 год. трудов стаж. Мисля,че няма смисъл да ти обяснявам...
  • 19 Картър

    0 0 Отговор
    Те масово карат без книжки, винетки щели да им търсят.)))))
  • 20 fuck nazis

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Стига с тия ГЕРБ и BMW-та ,а вземи заведи кончето за риба на Дунава , че ще съсипеш животинката с тоя интернет !
  • 21 Volvo26

    0 0 Отговор
    Да вдигнете винетката и 200лв ама не вземаме заплати като депутатите.Искам да видя как депутат живее със 500лв заплата и дава 100 за винетка
  • 22 Винету

    0 0 Отговор
    Вдигате глобите, а защо не пуснете дневни винетки!??
  • 23 0000

    0 0 Отговор
    Диктатори.. Защо ли сте диктатори?!!! Ами първо на първо цените на винетките и цените при първа необходимост в БЪЛГАРИЯ НЕ ОТГОВАРЯТ НА СМЕШНИТЕ ВИ ЗАПЛАТИ ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ВАС ГЕРБЕРИ И ВСИЧКИ ДРУГИ ПОЛИТИЦИ И ПАРТИИ..
  • 24 контрол 0

    0 0 Отговор
    как не може да се съберат глобите от рязаните европейци?Я пробвай да влезеш в ТР без да платиш такса просто не можеееее!На границата какви ги вършат,губим много пари .
  • 25 Честното Лили

    0 0 Отговор
    Долен мръсен шофьор !!!
    Ше ми караш през дупките без винетка ???
    На всяка патрулка - лека картечница или още по- добре - зенитно оръдие и веднага разстрел за съгрешилия нещастен шофьор !
    ДАВАЙ ЛИЛИ по сталински - няма шофьор - няма проблем !!!
  • 26 Лобо

    0 0 Отговор
    Кой би предположил че една лепка вдига стойността на колата ми с 10%
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове