6 Ноември, 2016 14:20, обновена 6 Ноември, 2016 16:24 2 022 4

140 жалби и сигнали в ЦИК

  • цик-
  • избирателна активност-
  • президентски избори-
  • референдум
140 жалби и сигнали в ЦИК - 1
Снимки: Факти.бг

Към момента общият брой на жалбите и сигналите, постъпили в ЦИК, са 140, съобщиха от ЦИК.

Голяма част от тях са свързани с организацията на работата на секционните избирателни комисии и нарушаване на правото за гласуване с оглед подаването на бюлетините. Има сигнали за нарушения и с правото за машинно гласуване.

Факти.бг припомня, че към 13 часа избирателната активност за президент беше 26,20% или 1 790 608 гласували. За референдума тя беше  22,79% или 1 557 444 гласували. За кмет на район „Младост” избирателната активност беше 22,44% или 19 976 гласували.

76 жалби бяха постъпили в ЦИК към 13 часа. Като част от тях бяха за правото да се упражни глас както на избора за президент и вицепрезидент, така и за правото на референдум.

Някои от сигналите са за това, че на места в СИК има по две кабини за гласуване, които са разделени за президент и референдум. От ЦИК са дали указания, че трябва да се гласува в една кабина като се влиза в нея само веднъж.

Други сигнали касаят това, че не са откъснати отрязъците на бюлетината. От ЦИК обявиха, че тези гласове ще ги считат за действителни .

Александър Андреев каза, че във Варна има проблем с машинното гласуване, който вече е отстранен.

Към момента сигнали за купуване на гласове няма.

Камелия Нейкова заяви, че има сигнали както в страната така и извън страната, че се изисква нотариално заверено пълномощно за гласуване за представителите. Такова пълномощно по закон не се изисква. Имаше сигнал, че в 24 район в „Дружба” подреждат избирателите по азбучен ред .

Сигнализирано бе и за това, че в кутията за референдума е пусната бюлетина за президентския вот. Бюлетината щяла да се счита за действителна.

Има сигнали за липсващи пликове за националния референдум. Пликовете не са достатъчни в Банкя,  но след проверка се оказало, че няма проблем с това. Ако бюлетината бъде пусната без плик гласа ще е недействителен, но към момента нямало такива случаи, твърдят от ЦИК.

Изборният ден не може да бъде прекъснат в страната и извън страната, заявиха от ЦИК относно искането на патриотите, които поискаха да се прекрати изборния процес в Турция. ЦИК отново ще предупреди, че в секциите трябва да се говори на български език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Чудесно! От гласувалите 1 милион и 800 хиляди, 1милион са мъртви души и значи всичко е наред, изборите ще са напълно законни като всеки предишен път.)
  • 2 рес еоод

    0 0 Отговор
    7 153 784 население, под трудоспособна възраст 16г. 1 063 930 към 31.12.2015 Г.
    Според официалните списъци 6 834 278 души с право на глас - СМЕТНЕТЕ САМИ
  • 3 Хасан

    0 0 Отговор
    Ако само 30 процента избират президент е редно целия политически елит да си подаде оставка.Управляващите не могат да управляват по старому, управляваните не искат да бъдат управлявани.. Френската революция
  • 4 ккк

    0 0 Отговор
    как стана тази разлика с гласуването за президент и вота?нали всеки пуска и вот и бюлетина.пак ще маниполират изборите гадовете.гербаджии маниполатори.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове